reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Samopoczucie mamy - dolegliwości fizyczne i nie tylko...

reklama
Ja nic nie bralam w ciazy a ze sluzem nie mam problemu,nie mam sucho ale czuje ze mam wilgotno czasem mam bardziej mokro a raz nie,ale plamien nie ma,boli brzucha tez nie wiec wszystko jest w porzadku :-) Glowa do gory dziewczyny a wszystko bedzie dobrze,najwazniejsze jest pozytywne nastawienie i myslenie,pamietajcie ze dzidzia juz zaczyna odbierac nasze samopoczucie ;-):tak::-)

ankusch wyjściowo bałam luteine 2 razy dziennie po 1 tabl., potem zmniejszyłam dawkę na 1 tabl. na noc, a teraz biore 1 tabl. na noc co drugi dzień :tak: Im mniej jej biore tym lepiej się czuję tam na dole :-)
Nie mam żadnych bóli brzucha, ani skurczy, więc chyba Mg spełnia swoją rolę wystarczająco.

kasiente z tym, ze ja zaczełam się częściej podmywać dlatego że czułam dyskonfort, a zatem u mnie nie ma to związku ze zniszczeniem flory bakteryjnej przez częste mycie. Ponieważ dbajac o higiene standardowo raz dziennie nie wystarczało to i kilkakrotnie doprowadzilo do naprawdę silnego swędzenia - jak nigdy dotąd. Zatem podmywaniem, czy smarowaniem zmniejszalam te dolegliwości. Teraz przy 1 tabl. luteiny na 2 dni jest o niebo lepiej - higiena znów standardowa :-) Więc to Lutka byla wszystkiemu winna :tak:

Zaczełam brać też Lactibios Femina, a to zadbało o naliżenie pochwy :-) Wreszcie czuje że żyje :-p

lilydelux U mnie objawy nieznacznie się nasiliły tj mdlości czuje po wypiciu np kwaśnych soków. Nieraz ciągnięcie mięśni brzucha. Zmęczenie, senność i rozdrażnienie. W pierwszej ciązy tez tak miałam , że te objawy pokazały się na sam koniec I trymestru.

Czuje, ze w brzuszku wszystko podeszło o kilka centymetrów w górę. Żołądek mam ściśniety, wiec jem mikroporcje, ale za to niemal non stop, cos wcinam. Jelita mam tez wyżej i nieraz, gdy one trawią, to widze jak mi się brzuch rusza :-p To mi przypomina ruchy dziecka z zaawansowanej ciąży. Macica twarda, ale już nie boli gdy np założe jakieś ciaśniejsze leginsy czy spódnice.

andrzelika na bolące sutki mozna zastosować,
Bepanthen, 5%, maść, 30 g - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
sama stosowałam -100% skutecznosci (także na odparzoną pupę dziecka)

albo
Maltan, pielęgnacja brodawek sutkowych w okresie ciąży i karmienia, 40 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
albo
Oceanic AA Therapy Ja i Mama, maść do brodawek sutkowych, 30 ml - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie

Z tego co widze to skład niemal ten sam.... ;-)

haszkal współczuje przeżyć przy świątecznym stole - lepiej unikaj tesciowej i rozmów z nią jak ognia :tak: Sama wiem, ze opowieści z porodówek to bardzo zły temat do rozmowy z kobietą ciężarną. Zazwyczaj męczy psychicznie i napędza obawy :-( Dlatego zawsze, gdy kolezanki mnie pytały o poród, upewnialam sie kilka razy, czy one chcą o tym usłyszeć :tak:

niuniunia u mnie tez brak sluzu. Jeśli matrwi cie ten fakt zapytaj gina czy możesz brać coś, aby zadbac o nawilżenie.
Min takie bezpieczne w ciąży.
Lacibios Femina, kapsułki, 10 szt - Apteka Internetowa Dbam o Zdrowie
FEMINELLA VAGI C TABLETKI DOPOCHWOWE 6 TABLETEK - Apteka internetowa - Domzdrowia.pl

Ta pogoda działa mi na nerwy, kocham słońce i gorąco ale teraz wolę nie wychodzić z domu na dłużej jak jest taka pogoda jak dzisiaj. W sklepie jak poszłam po zakupy mało co nie zwymiotowałam jakiś gorszy dzień dziś chyba mam, jestem jakaś rozdrażniona. Zrobię chyba obiad szybko i się zdrzemnę może się troszkę uspokoję.

Czasem mam chęć nie wychodzić z łóżka bo cokolwiek nie założę mama dręczy mnie, że w tym wyglądam grubo, tego nie powinnam nosić, ech... Tylko mnie zdenerwowała. Przecież nie utnę sobie teraz mojego tyłka albo brzucha...

Znacie jakies ćwiczonka dla nas? Bo chętnie bym poćwiczyła... Ratujcie dziewczyny... :-:)-:)-:)-:)-:)-:)-:)-(

Jesli chodzi o cieple dni, to też mnie męczą. Jest mi ciągle duszno.

No a w temacie ćwiczeń nic nie napisze, bo nawet nie mam na nie siły :-p
Ćwiczenia dla kobiet w ciąży - BabyBoom
Ćwiczenia w ciąży

Jednak ćwiczenia chyba nie pomogą na rosnący brzuszek ;-) Niebawem brzuszek bedzie ogromny a my mamy musimy sie przezwyczaic do tych kragłości :blink:
Żeby dobrze czuć się we własnym ciele trzeba przeszukać szafę w poszukiwaniu modnych i wygodnych ubrań. Jak tu dziewczyny zgodnie uznały legginsy sa niezastapione + luźna tunika która zakryje wszystko co powinno się ukryć.

Od tygodnia chodze w spodniach ciążowych i musze przyznać że czuję sie w nich bardzo dobrze. Wreszcie troszke normalnego ubrania, a nie ciągle dresy, które mnie dobijały oraz poczucie wartości :dry:

Tak więc teraz robie renamemnt w szafie, aby pozbyc sie bluzek obcisłych w ktorych czuję się jak pączek :baffled: na rzecz luźnych tunik odcietych pod biustem ktore zgrabnie leżą :-)

ja latram w fajnych calkiem obcislych ciuchach:) brzuszek juz ladnie widoczny:) ciuchy mnie nie sciskaja za bardzo:) ale tez pokupowalam pare fajnych bawelnianych tunik:) fajnie sie czuje:)

co do ćwiczeń, to ja byłam wczoraj pierwszy raz na jodze dla ciężarnych - polecam Wam gorąco! jeżeli tylko macie u siebie takie zajęcia koniecznie musicie spróbować. Ćwiczenia są rozciągające i relaksujące. Byłam "najmniej" w ciąży :) Wszystkie dziewczyny to już w zaawansowanej ciąży i mówiły, że dzięki tym zajęciom nic je nie boli, nie ciągnie - czyli się sprawdza!
Jeżeli któraś z Was jest z 3miasta, to ja chodzę na te zajęcia do Sopotu - Joga Gdańsk, Sopot, Gynia | Warsztaty z yogi w Trójmieście | JOGA Trójmiasto - Joga Gdańsk, Joga Wrzeszcz, Joga Sopot, Joga Gdynia

U mnie niestety nie ma Jogi, najbliższą mam w Warszawie ale codzień dojeżdżać to by mi się nie chciało tam i w korkach stać...

A co do ciuszków to ja już dawno pozbyłam się obcisłych bluzeczek mam tuniki ale jak jedna dziś założyłam i leginsy to wyglądałam źle... Może mam gorszy dzień dziś po prostu...

U mnie niestety nie ma Jogi, najbliższą mam w Warszawie ale codzień dojeżdżać to by mi się nie chciało tam i w korkach stać...

A co do ciuszków to ja już dawno pozbyłam się obcisłych bluzeczek mam tuniki ale jak jedna dziś założyłam i leginsy to wyglądałam źle... Może mam gorszy dzień dziś po prostu...
ojej:( no chyba masz zly dzien....spokojnie:) to tylko hormony:) jeszcze 4 tygodnie i energia Ci wroci:)

reklama
Do góry