reklama
A ja nie robiłam cygańskiej ale za to zrobiłam ekstra surówkę np. do grilla.
Poszatkowaną czerwoną kapustę połączyłam z sosem tzatsiki. Bosiu jak mi smakuje, chyba to będzie mój dzisiejszy obiad. Przepadam za czerwoną kapustą.
Może któraś juz to kiedyś jadła, ale dla mnie to pierszy raz i nie mogę się najeśc.
Poszatkowaną czerwoną kapustę połączyłam z sosem tzatsiki. Bosiu jak mi smakuje, chyba to będzie mój dzisiejszy obiad. Przepadam za czerwoną kapustą.
Może któraś juz to kiedyś jadła, ale dla mnie to pierszy raz i nie mogę się najeśc.
izabela352
Fanka BB :)
surowa ta kapuste?Poszatkowaną czerwoną kapustę połączyłam z sosem tzatsiki. Bosiu jak mi smakuje, chyba to będzie mój dzisiejszy obiad. Przepadam za czerwoną kapustą.
tak surowa, troche ją ugniotłam rękomasurowa ta kapuste?
Dziewczyny - a ja prosze o przepis na salatke. Mam byc oczywiscie smaczna ale tez jakas nowatorska i wystrzalowa. W sobote przychodzi do mnie kolezanka, ktora zapowiedziala ze ostrzy zeby na jakas przegryzke wiec musze blysnac...
Salatka z cieciorki
Dzień wcześniej namoczyłam szklankę cieciorki. Następnie ugotowałam ją w lekko osolonej wodzie, tak aby zachowała jędrność. Jeżeli po jej ostudzeniu, nie zniknela wam całkowicie w brzuchu, to możecie sparzyć dwa pomidory . Paprykę i pomidorki (wcześniej obrane ze skórki) pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, nastepnie posiekać szczypior, zioła (bazylię, miętę), dodać cieciorkę, poszarpaną sałatę, posolić, popieprzyć, polać sosem zrobionym z dwóch łyżek octu balsamicznegi i dwóch łyżek oleju.
Dzień wcześniej namoczyłam szklankę cieciorki. Następnie ugotowałam ją w lekko osolonej wodzie, tak aby zachowała jędrność. Jeżeli po jej ostudzeniu, nie zniknela wam całkowicie w brzuchu, to możecie sparzyć dwa pomidory . Paprykę i pomidorki (wcześniej obrane ze skórki) pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, nastepnie posiekać szczypior, zioła (bazylię, miętę), dodać cieciorkę, poszarpaną sałatę, posolić, popieprzyć, polać sosem zrobionym z dwóch łyżek octu balsamicznegi i dwóch łyżek oleju.
Lekka sałatka z cykorią i papryką
2 duże główki cykorii
- 2 strąki czerwonej papryki
- 15 dag groszku z puszki
- 50 dag brzoskwiń z puszki
- kilka gałązek koperku
- cytryna
Na sos:
- szklanka syropu brzoskwiniowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka posiekanej cebuli
Umytą cykorię podzielić na liście. Kilka liści odłożyć, resztę pokroić w paseczki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Pozbawione gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w cieniutkie paseczki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i osączyć z syropu (syrop zachować), a następnie pokroić w plasterki.
Brzegi salaterki wyłożyć odłożonymi liśćmi cykorii. Paprykę, pokrojone liście cykorii, brzoskwinie i groszek wymieszać, przełożyć do salaterki.
Składniki sosu zmiksować, polać sałatkę. Na koniec udekorować ją gałązkami koperku.
Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka
2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym,- 2 strąki czerwonej papryki
- 15 dag groszku z puszki
- 50 dag brzoskwiń z puszki
- kilka gałązek koperku
- cytryna
Na sos:
- szklanka syropu brzoskwiniowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka posiekanej cebuli
Umytą cykorię podzielić na liście. Kilka liści odłożyć, resztę pokroić w paseczki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Pozbawione gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w cieniutkie paseczki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i osączyć z syropu (syrop zachować), a następnie pokroić w plasterki.
Brzegi salaterki wyłożyć odłożonymi liśćmi cykorii. Paprykę, pokrojone liście cykorii, brzoskwinie i groszek wymieszać, przełożyć do salaterki.
Składniki sosu zmiksować, polać sałatkę. Na koniec udekorować ją gałązkami koperku.
Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka
20 dag mrożonych krewetek koktajlowych,
2 kolby cykorii,
1 duży czerwony grapefruit,
3 łodygi selera naciowego,
1 łyżka kaparów
Sos:
3 łyżki majonezu (light),
1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g),
1 łyżka keczupu,
1 łyżka koniaku lub whisky,
pieprz, sól
Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć. Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem.
Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem.
Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.
Ostatnia edycja:
Sałatka z białej fasoli na szybko
Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.
Fasolka szparagowa z pomidorami
Arbuz z serem feta i oliwkami
- biała fasola, 1 puszka;
- czerwona papryka, 1 sztuka;
- czerwona cebula, 1 sztuka;
- szczypiorek - pęczek.
Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.
Fasolka szparagowa z pomidorami
- 45 dag zielonej fasolki szparagowej;
- 6 średnich dojrzałych pomidorów;
- 2 ząbki czosnku, duża cebula;
- 150 ml wytrawnego białego wina;
- łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
- łyżka soku z cytryny;
- sól, czarny pieprz, cukier.
Arbuz z serem feta i oliwkami
- ćwiartka małego arbuza;
- 10 dag sera typu feta;
- łyżka ziaren dyni i słonecznika;