reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sałatki i inne lekkie przekąski:)

Nuśka zupka musi byc pyszna. Kiedys ja zrobię. A ja nabrałam ochotę czytając ten przepis na zupę cygańską. Chyba będzie jutro na obiad.

reklama
A ja nie robiłam cygańskiej ale za to zrobiłam ekstra surówkę np. do grilla.
Poszatkowaną czerwoną kapustę połączyłam z sosem tzatsiki. Bosiu jak mi smakuje, chyba to będzie mój dzisiejszy obiad. Przepadam za czerwoną kapustą.
Może któraś juz to kiedyś jadła, ale dla mnie to pierszy raz i nie mogę się najeśc.

Dziewczyny - a ja prosze o przepis na salatke. Mam byc oczywiscie smaczna ale tez jakas nowatorska i wystrzalowa. W sobote przychodzi do mnie kolezanka, ktora zapowiedziala ze ostrzy zeby na jakas przegryzke wiec musze blysnac...:happy::sorry2:

Salatka z cieciorki
Dzień wcześniej namoczyłam szklankę cieciorki. Następnie ugotowałam ją w lekko osolonej wodzie, tak aby zachowała jędrność. Jeżeli po jej ostudzeniu, nie zniknela wam całkowicie w brzuchu, to możecie sparzyć dwa pomidory :). Paprykę i pomidorki (wcześniej obrane ze skórki) pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, nastepnie posiekać szczypior, zioła (bazylię, miętę), dodać cieciorkę, poszarpaną sałatę, posolić, popieprzyć, polać sosem zrobionym z dwóch łyżek octu balsamicznegi i dwóch łyżek oleju.
salatka.bmp

Lekka sałatka z cykorią i papryką

2 duże główki cykorii
- 2 strąki czerwonej papryki
- 15 dag groszku z puszki
- 50 dag brzoskwiń z puszki
- kilka gałązek koperku
- cytryna
Na sos:
- szklanka syropu brzoskwiniowego
- szczypta mielonego imbiru
- łyżka posiekanej cebuli
Umytą cykorię podzielić na liście. Kilka liści odłożyć, resztę pokroić w paseczki i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Pozbawione gniazd nasiennych strąki papryki pokroić w cieniutkie paseczki. Brzoskwinie wyjąć z puszki i osączyć z syropu (syrop zachować), a następnie pokroić w plasterki.
Brzegi salaterki wyłożyć odłożonymi liśćmi cykorii. Paprykę, pokrojone liście cykorii, brzoskwinie i groszek wymieszać, przełożyć do salaterki.
Składniki sosu zmiksować, polać sałatkę. Na koniec udekorować ją gałązkami koperku.

Lekka sałatka z krewetek i tuńczyka
2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
20 dag mrożonych krewetek koktajlowych,
2 kolby cykorii,
1 duży czerwony grapefruit,
3 łodygi selera naciowego,
1 łyżka kaparów
Sos:
3 łyżki majonezu (light),
1 opakowanie jogurtu naturalnego (100 g),
1 łyżka keczupu,
1 łyżka koniaku lub whisky,
pieprz, sól

Tuńczyka osączyć z oleju (bądź z sosu własnego) i podzielić na kawałki. Krewetki wrzucić do osolonego wrzątku, zagotować i ostudzić. Kapary wymoczyć i osączyć. Łodygi selera oczyścić z włókien i pokroić na niewielkie kawałki. Grapefruita podzielić na cząstki, obrać z błon i pokroić. Liście cykorii również cienko posiekać, pamiętając o wycięciu gorzkiego środka. Przygotować sos. Wymieszać majonez z jogurtem i keczupem, dodając alkohol. Doprawić solą i pieprzem.
Rozdrobnione składniki sałatki delikatnie wymieszać i rozłożyć do pucharków lub miseczek. Każdą porcję sałatki polać sosem.
Sałatka najlepiej smakuje z bagietką bądź z grzankami z bułki.

Ostatnia edycja:
Sałatka z białej fasoli na szybko
  • biała fasola, 1 puszka;
  • czerwona papryka, 1 sztuka;
  • czerwona cebula, 1 sztuka;
  • szczypiorek - pęczek.
Fasolę odsącz na sicie, paprykę pokrój w drobną kosteczkę, cebulę w cieniutkie piórka, szczypiorek posiekaj. Składniki sałatki wymieszaj w misce.

Przygotuj sos: połącz oliwę z octem i musztardą, dopraw do smaku. Sosem polej sałatkę, dokładnie wymieszaj, pozostaw w lodówce na 2 - 3 godziny.

Fasolka szparagowa z pomidorami
  • 45 dag zielonej fasolki szparagowej;
  • 6 średnich dojrzałych pomidorów;
  • 2 ząbki czosnku, duża cebula;
  • 150 ml wytrawnego białego wina;
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia;
  • łyżka soku z cytryny;
  • sól, czarny pieprz, cukier.
Cebulę z czosnkiem obierz, pokrój w cienkie plasterki, następnie oparz pomidory i zanurz w zimnej wodzie. Po zdjęciu z nich skórki oraz usunięciu gniazd nasiennych pokrój w dużą kostkę. Strąki fasoli ugotuj, a następnie ostudź. W płaskim rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj pomidory, białe wytrawne wino i sok z cytryny. Duś przez 20 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Posól, przypraw pieprzem, ewentualnie dodaj szczyptę cukru i polej zimną fasolkę. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Arbuz z serem feta i oliwkami

• ćwiartka małego arbuza;
  • 10 dag sera typu feta;
  • łyżka ziaren dyni i słonecznika;
  • łyżka czarnych oliwek bez pestek.
Ziarna dyni i słonecznika lekko zrumień na suchej, gorącej patelni. Obierz arbuz i po usunięciu z miąższu pestek pokrój w małe trójkąciki. Ser natomiast pokrój w kostkę. Oliwki posiekaj. Wymieszaj arbuz, ser i oliwki. Posyp ziarnami. Wstaw do lodówki. Sałatkę podawaj schłodzoną. Możesz udekorować ją listkami mięty.

reklama
Do góry