i ja teżja też nie
reklama
Niestety tego nie potrafie robić
ja też nie
i ja też
No to mi pomogłyście że
No to mi pomogłyście że
Nuśka kochana :-) idź do cukierni i kup sobie po co się męczyć
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
ja ma tylko na kruche i takie robieDziewczyny znacie może jakiś dobry sprawdzony przepis na faworki ale takie drożdżowe
monia_l
Wrześniowe mamy'07
ale cukiernie pewnie już wszystkie zamknięte a Nuśka ma ochotę pewnie teraz na te faworkiNuśka kochana :-) idź do cukierni i kup sobie po co się męczyć
monia_l
Wrześniowe mamy'07
Nuśka znalazłam na necie
FAWORKI DROŻDŻOWE
[FONT=times new roman,times]
1 kg mąki pszennej
1 ½ szkl. letniego mleka
10 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 jajka
10 dag roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Z drożdży, cukru (dałam łyżkę, resztę dodałam do ciasta) i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać faworki, smażyć na głębokim oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.[/FONT]
FAWORKI DROŻDŻOWE
[FONT=times new roman,times]
1 kg mąki pszennej
1 ½ szkl. letniego mleka
10 dag drożdży
5 łyżek cukru
3 jajka
10 dag roztopionej, ostudzonej margaryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Z drożdży, cukru (dałam łyżkę, resztę dodałam do ciasta) i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić do podwojenia objętości pod ściereczką.
Po tym czasie, ciasto wałkować partiami, wycinać faworki, smażyć na głębokim oleju z obu stron. Posypać cukrem pudrem.[/FONT]
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
wlasnie stygnieJa w niedzielę wypróbowałam małe co nie co na szybko, na słodką przekąskę idealne:
6 paczek herbatników
1szkl cukru
1 Kasia
1szkl kaszy manny
2 łyżki kakao
1 litr mleka
cukier waniliowy;
W litrze mleka i Kasi i 1 szklanki cukru ugotować kaszke manną, wymieszać z kakao, pogotować, pomieszać dodać cukier waniliowy. Na blaszce ułożyć warstwę herbatników, polać gorącą masę, przykryć kolejna warstwa herbatników, polac polewą.
POLEWA: 2łyzki kakao, 0,5 szkl cukru pudru , 2 łyżki Kasi- rozpuści margarynę z cukrem pudrem, wymieszać z kakao, polać wierzch herbatników
gdy wystygnie włożyć na chwile do lodówki.
monia_l
Wrześniowe mamy'07
i co jak smakowało????????????wlasnie stygnie
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
dobrze i jak szybko sie robi i tanioi co jak smakowało????????????
reklama
Podziel się: