[FONT=Times New Roman, serif]3. ZNIECZULENIE[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]
• Proszę nie podawać mi znieczulenia, chyba, że o to poproszę.
• Jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod redukowania bólu porodowego i proszę mi przypomnieć, że niedługo już będzie po wszystkim.
• Chciałabym, jeśli to tylko możliwe, uniknąć wszelkich środków zmieniających świadomość.
[/FONT][FONT=Times New Roman, serif]4. CESARSKIE CIĘCIE[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Jestem przekonana, że wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia.
• Jeżeli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostać w pełni poinformowana o powodach takiej decyzji.
[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas zabiegu.[/FONT]
• Proszę wyjaśnić mi jak będzie przebiegać operacja, zanim ona nastąpi.
• Wolałabym uniknąć całkowitej narkozy, jeśli to tylko będzie możliwe.
• Wolałabym, jeśli to tylko będzie możliwe, pozostać przytomna podczas zabiegu, dlatego proszę o znieczulenie podoponowe.[/FONT]
• Jeśli to tylko będzie możliwe, proszę nie przywiązywać mi ramion do stołu porodowego podczas zabiegu.
• Jeśli warunki na to pozwolą, chciałabym po porodzie pierwsza wziąć dziecko na ręce.
• Jeśli to będzie możliwe, chciałabym karmić piersią od razu po porodzie.
• Jeśli warunki pozwolą, dziecko powinno być oddane na ręce osobie towarzyszącej od razu po porodzie.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]5. OCHRONA KROCZA [/FONT][FONT=Times New Roman, serif]– masowane regularnie od 34tc[/FONT]
• Wolałabym nie mieć nacinanego krocza, chyba, że będzie to konieczne.
• Aby uniknąć nacięcia czy naderwania krocza proszę o masaż z użyciem olejków i gorących kompresów.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]6. PORÓD[/FONT]
• Nawet jeśli rozwarcie będzie już pełne - zakładając, że dziecko nie będzie w niebezpieczeństwie - zanim przejdziemy do fazy parcia, chciałabym poczekać, aż poczuję, że sama chcę przeć.
[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym mieć swobodę wyboru pozycji porodowej.[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Jeśli będzie to możliwe chciałabym rodzić w wodzie.[/FONT]
• Chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie w chwili gdy dziecko będzie wychodzić na świat.
• Prosiłabym, by położna pomogła mi chwycić w ręce rodzące się dziecko.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]7. PO PORODZIE[/FONT]
• Proszę położyć dziecko na mojej klatce piersiowej od razu po porodzie.
• Chciałbym karmić piersią od razu po porodzie.[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Położna może przeciąć pępowinę.[/FONT]
• Proszę pozwolić aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie.
• Wolałabym poczekać aż łożysko samo się urodzi - nie chcę rutynowego zastrzyku z oksytocyny.
• Proszę, aby od razu po porodzie, najszybciej jak to możliwe, usunąć mi wenflon/cewnik.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]8. OPIEKA NOWORODKOWA[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym trzymać moje dziecko blisko - "skóra przy skórze" przez pierwsze godziny po porodzie.
• Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów.
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]• Jeśli to możliwe, proszę zbadać dziecko na moim brzuchu.
• Jeśli konieczne będzie, by badanie dziecka odbyło się poza moim pokojem, chciałabym by towarzyszyła mu stale osoba towarzysząca.[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Proszę nie kąpać dziecka, chcielibyśmy z mężem sami wykąpać dziecko.
• Proszę nie podawać dziecku kropli do oczu.
• Chciałabym zrezygnować z podawania witaminy K i D, chyba, że jest to witamina naturalna nie syntetyczna podawana doustnie.
[/FONT]
• [FONT=Times New Roman, serif]Proszę nie podawać dziecku szczepionek (stosowne oświadczenie w załączeniu).[/FONT]
• Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.[/FONT]
• Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe.[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]9. KARMIENIE PIERSIĄ[/FONT]
• Planuję karmić piersią i chciałabym zacząć karmić od razu po porodzie.
• Proszę nie dokarmiać dziecka, nie podawać mu mieszanek, glukozy, czy nawet zwykłej wody bez mojej zgody.[/FONT]
• Proszę nie podawać dziecku smoczka.
• Chciałabym wiedzieć więcej o karmieniu piersią.
• Chciałabym spotkać się z doradcą laktacyjnym.[/FONT]
[/FONT]