reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Są rodzice, którzy wogóle nie szczepią....

Ekomamo, żebyś nie miała problemów z sanepidem, powiadom szpital, że odkładasz szczepienia w czasie, a nie że nie będziesz szczepić wcale, działanie na zwłokę jest najlepszym rozwiązaniem, działanie na zwłokę i blefowanie, powiedz, że chcesz najpierw odpowiednio zbadać dziecko, poobserwować, by mieć pewność, że jest zupełnie zdrowe i dopiero wtedy szczepić, bo tak jak to powiesz, tak zostanie zapisane w raporcie i tak potem ściga sanepid, a najlepiej to właśnie kręcić, że owszem, będziesz szczepić, ale trochę później, dzięki temu sanepid nie będzie Cię dręczył i wisiał nad Tobą jak kat nad grzeszną duszą.

reklama
Tak też się właśnie zastanawiałam czy przypadkiem nie mówić,że chodzi o opóźnienie szczepień,a nie o całkowita rezygnację.Będzie trzeba kręcić :no:.Co za wolność!!!!!!
Dzięki za radę,naprawdę dużo pomagacie:)

Dokładnie. Na porodóce powiedziałam, że zaszczepię po wizycie u neurologa i tak też wpisali w kartę i dopiero dali mi spokój, Nie bedą z Ciebie robic wariatki przynajmniej.
Co do wit. K twierdziłam, że nie chcę jej podawać dopóki nic jej się nie dzieje a do tego nie cchę jej kłuć i będę podawać doustnie-odczepili się i dali nawet doustne kapsułki gratis. A co myślicie o wyciskaniu z pietek krwi do badania?

Kerna uważam, że jest to bez sensu, chodzi o te badania przesiewowe pod kątem tych trzech chorób? Mukowiscytozy, fenyloketoniurii itd? Tłumaczyła mi to położna rodzinna na patronażu. Że te badania są bardzo mało miarodajne, że przynoszą więcej szkody niż pożytku. Przestrzegała nas przed kopertą z Wrocławia, gdzie jest analiza tej krwi, żebyśmy tego broń Boże sami nie czytali, tylko po nią dzwonili. Mówiła, że rodzice wpadają niepotrzebnie w panikę, a te badania trzeba powtarzać, bo tak bardzo mało miarodajne jest to badanie, więc bez sensu się krzywdzi dzieci no i jeszcze naraża na zarażenie jakimś świństwem.

Betiks dlatego ważny jest odpowiedni argument, krew do badania pod kątem tych chorób może pobrać położna na wizycie patronażowej, bo w razie pomyłki przy badaniu, która jest bardzo możliwa, bardzo często badanie trzeba ponawiać.

https://www.babyboom.pl/forum/zdrow...ionka-tradycyjna-czy-platna-60018/index2.html

badania w kierunku tych trzech chorób fenyloketoria itp. najlepiej wykonywać w 5 dobie życia dlatego czesto wyniki są niemiarodajne bo w szpitalu wykonuje się je najczesciej w 3 dobie...

ja powoli tez musze jakies pisemka napisac do szpitala... na wit k sie nie zgodze, z tego wzgledu ze ja biore clexane na rozrzedzenie krwi i dla mnie podanie tej witaminy jest po prostu niebezpieczne, przeciez u dziecka moze dojsc do jakiegos zakrzepu jesli nagle jego rozrzedzona krew zostanie nienaturalnie zageszczona.. o tej masci do oczu nie slyszalam ale teraz tak mysle czy to czasem nie byl powod ze michal mial zaropiale jedno oczko po porodzie i to dosc dlugo-zatkany kanalik łzowy (poradzilismy sobie bez antybiotyku, tylko sol fizjologiczna i masowanie), nie zgodze sie tez na oksytocyne (choc watpie ze w ogole na to zdarza-Michała rodziłam az 2h i 20-1 faza 2 godziny i parcie 20 min.).. boje sie naciecia krocza, mnie nacinali i ja to czułam... a nie wiem czy nie da sie np znieczulic miejscowo to naciecie, bo czas wtedy mieli (jak zobaczyłam te nozyczki to tak spanikowalam ze skurcze mi zanikly na jakies 5 minut), wiem ze i tak bym pękła ale i tak sie tego boje najbardziej bo to był ból.... nie chce tez zeby mi dziecko z brzucha wyciskali siła ale nie wiem jak ten zabieg sie nazywa.... jesli ktoraz moze to wklejcie tu swoje oswiadczenie bo chetnie skorzystam z pomocy ;-)

[FONT=Times New Roman, serif] [/FONT][FONT=Times New Roman, serif]PlanPorodu[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]imie i nazwisko[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Lekarzprowadzący[/FONT][FONT=Times New Roman, serif][/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Osobatowarzysząca[/FONT][FONT=Times New Roman, serif][/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]Chcęaby mąż towarzyszył mi od początku do końca porodu.[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]1.OGÓLNE[/FONT][FONT=Times New Roman, serif]

• Chciałabym mieć zrobioną lewatywę po przyjęciu do szpitala.

• Zależy mi na tym by personel szpitala uzgadniał ze mną wszystkiezabiegi zanim zostaną one wykonane.

• Chciałabymmieć możliwość swobodnego poruszania się, zmieniania pozycji ikorzystania z toalety w trakcie pierwszego okresu porodu.
[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Wolałabymmieć na sobie własne ubrania niż szpitalną piżamę.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Proszęograniczyć do minimum ilość badań dopochwowych.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Proszęnie podłączać mi kroplówki ani wenflonu chyba, że z przyczynmedycznych będzie to konieczne.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Proszęnie podłączać mi cewnika chyba, że z przyczyn medycznych będzieto konieczne.[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Chciałabymw pierwszym okresie porodu móc korzystać z wanny i /lubprysznica.

• Póki dziecko będzie czuło się dobrze,wolałabym by słuchano tętna dziecka co jakiś czas a niestale.

• Proszę pozwolić mi na swobodne wydawaniedźwięków i/lub krzyku podczas porodu
[/FONT]

• [FONT=Times New Roman, serif]Niewyrażam zgody na pobyt studentów, stażystów czy innychobserwatorów podczas mojego porodu.[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]2.WYWOŁYWANIE PORODU[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]
• Chciałabym uniknąć wywoływania porodu, chyba, że ze względówmedycznych będzie to konieczne.

• Prosiłabym omożliwie jak najdłuższe powstrzymanie się od wywoływaniaporodu.

• Chciałabym wypróbować naturalnychsposobów wywołania porodu, takich jak chodzenie czy stymulacjabrodawek zanim zostanie podana mi oksytocyna czy zostaną przerwanebłony płodowe.

• Jeśli wywołanie porodu będziekonieczne, chciałabym aby najpierw został użyty żel zprostaglandyną zanim zostanie podana oksytocyna.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Proszęnie przerywać błon płodowych w sposób zabiegowy, chyba, żebędzie to konieczne.[/FONT]

reklama
[FONT=Times New Roman, serif]3. ZNIECZULENIE[/FONT]
• Proszę nie podawać mi znieczulenia, chyba, że o to poproszę.

• Jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod redukowania bólu porodowego i proszę mi przypomnieć, że niedługo już będzie po wszystkim.

• Chciałabym, jeśli to tylko możliwe, uniknąć wszelkich środków zmieniających świadomość.
[/FONT]
[FONT=Times New Roman, serif]4. CESARSKIE CIĘCIE[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Jestem przekonana, że wolałabym uniknąć cesarskiego cięcia.

• Jeżeli cesarskie cięcie będzie konieczne, chciałabym zostać w pełni poinformowana o powodach takiej decyzji.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas zabiegu.[/FONT]
• Proszę wyjaśnić mi jak będzie przebiegać operacja, zanim ona nastąpi.

• Wolałabym uniknąć całkowitej narkozy, jeśli to tylko będzie możliwe.

• Wolałabym, jeśli to tylko będzie możliwe, pozostać przytomna podczas zabiegu, dlatego proszę o znieczulenie podoponowe.
[/FONT]

• Jeśli to tylko będzie możliwe, proszę nie przywiązywać mi ramion do stołu porodowego podczas zabiegu.

• Jeśli warunki na to pozwolą, chciałabym po porodzie pierwsza wziąć dziecko na ręce.

• Jeśli to będzie możliwe, chciałabym karmić piersią od razu po porodzie.

• Jeśli warunki pozwolą, dziecko powinno być oddane na ręce osobie towarzyszącej od razu po porodzie.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]5. OCHRONA KROCZA [/FONT][FONT=Times New Roman, serif]– masowane regularnie od 34tc[/FONT]
• Wolałabym nie mieć nacinanego krocza, chyba, że będzie to konieczne.

• Aby uniknąć nacięcia czy naderwania krocza proszę o masaż z użyciem olejków i gorących kompresów.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]6. PORÓD[/FONT]
• Nawet jeśli rozwarcie będzie już pełne - zakładając, że dziecko nie będzie w niebezpieczeństwie - zanim przejdziemy do fazy parcia, chciałabym poczekać, aż poczuję, że sama chcę przeć.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym mieć swobodę wyboru pozycji porodowej.[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Jeśli będzie to możliwe chciałabym rodzić w wodzie.[/FONT]
• Chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie w chwili gdy dziecko będzie wychodzić na świat.

• Prosiłabym, by położna pomogła mi chwycić w ręce rodzące się dziecko.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]7. PO PORODZIE[/FONT]
• Proszę położyć dziecko na mojej klatce piersiowej od razu po porodzie.

• Chciałbym karmić piersią od razu po porodzie.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Położna może przeciąć pępowinę.[/FONT]
• Proszę pozwolić aby pępowina samoistnie przestała pulsować zanim się ją przetnie.

• Wolałabym poczekać aż łożysko samo się urodzi - nie chcę rutynowego zastrzyku z oksytocyny.

• Proszę, aby od razu po porodzie, najszybciej jak to możliwe, usunąć mi wenflon/cewnik.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]8. OPIEKA NOWORODKOWA[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Chciałabym trzymać moje dziecko blisko - "skóra przy skórze" przez pierwsze godziny po porodzie.

• Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów.

[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]• Jeśli to możliwe, proszę zbadać dziecko na moim brzuchu.

• Jeśli konieczne będzie, by badanie dziecka odbyło się poza moim pokojem, chciałabym by towarzyszyła mu stale osoba towarzysząca.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Proszę nie kąpać dziecka, chcielibyśmy z mężem sami wykąpać dziecko.

• Proszę nie podawać dziecku kropli do oczu.

• Chciałabym zrezygnować z podawania witaminy K i D, chyba, że jest to witamina naturalna nie syntetyczna podawana doustnie.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]Proszę nie podawać dziecku szczepionek (stosowne oświadczenie w załączeniu).[/FONT]
• Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.
[/FONT]

• Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe.
[/FONT]

[FONT=Times New Roman, serif]9. KARMIENIE PIERSIĄ[/FONT]
• Planuję karmić piersią i chciałabym zacząć karmić od razu po porodzie.

• Proszę nie dokarmiać dziecka, nie podawać mu mieszanek, glukozy, czy nawet zwykłej wody bez mojej zgody.
[/FONT]

• Proszę nie podawać dziecku smoczka.

• Chciałabym wiedzieć więcej o karmieniu piersią.

• Chciałabym spotkać się z doradcą laktacyjnym.
[/FONT]

[/FONT]

Do góry