reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

mi sie tez cos niepodoba w tym rysunku bo bedac u lekarza macice mialam moze 3 cm ponizej pepka a byl to 16-17 tydzien teraz juz na bank jest rowno z pepkiem bo czuje gdzie mam twarde a i moj maly szkrabik lubi mnie w pepek kopac dzisiaj jak w nocy spac niemoglam to dzidzius razem zemna i wlasnie mnie kopal po pepku asz mi sie podnosil do gory nadal twierdze ze kazda ciaza rozwija sie inaczej i nie ma co sugerowac sie ksiazka czy doswiadczeniami innych mam mozna wysluchac poobserwowac u siebie ale i tak bedzie to inne ;)

reklama
Ja czuję tak pomiędzy linią 16tego a 20tego tygodnia . . Takie delikatne pyknięcia ... dużo delikatniejsze niż przy Borysku :tak:

kamila tez sie nad tym zastanawiam i jakos odpowiedzi znalesc nie potrafie ;)

Wkoncu jelita)macica)tluszczyk)skóra

Jak to jest, ze czujesz jelita a ruchow nie?

Może dlatego, że jelita są unerwione i gdziekolwiek by sie nie znajdowały to odczuwalne byłoby praktyczie wszystko co się w ich środku dzieje. Nieważne ile by narządów, warstw tłuszczyku je odzielały od naszej skóry ;)

Ja poza "bulgotkami" nie czuje nic szczególnego, ale podobno mam jeszcz sporo czasu dlatego czekam cierpliwie :) W każdym bądź razie codziennie o tym myśle :baffled:

http://www.noworodek.pl/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg
mnie zastanawia to, że skoro na tym etapie dziecko jest jeszcze tak nisko, to w jaki sposób niektóre z nas już czują ruchy na wysokości pępka?

wczoraj tak się kiepsko czułam i zaczęłam się martwić się o dzidzię, miałam strasznie napięty i twardy brzuszek, dziś już niby lepiej ale dalej sobie poleżę w łóżeczku,
wieczorkiem jednak mam nadzieję że to synek dał znać bo poczułam jakieś gilgotki już mi znane, ale i to mogły też i jelita być bo naprawdę wczoraj z moim brzuchem działy się dziwne rzeczy :-(,
a najlepsze jest to że w nocy się nawet przebudziłam i nie wiem czy to był sen czy na prawdę poczułam kopniaczka takiego pierwszego mocniejszego ??? jak się powtórzy za niedługo to może to jednak nie sen, a jeśli to sen to miły ;-)

to jets nie mozliwe czuc ruchy powyzej pepka czy na wysokosci skoro kolo 20 tygodnia dopieor macic siega pępka - to co czujemy to jakies nerwobole lub kiszki poprostu. Ja teraz jestem w 17 tc i mm 3 palce ponizej pepka macice (idzie łatwo wyczuc) ostanio lekarz mi mowil. I powiedzial ze my powinnysmy czuc ruchy nad spojeniem lonowym poniewaz diecko z ramach ciazenia i grawitacji to dzidia jest wlasnie na dole ze tak powiem ;] co jest w sumie tak na chlopski rozum zrozumiale ;]

Ja nie czuje zupełnie nic, kopniaków, bulgotków, motylków kompletnie nic
Brzucha wcale nie mam twardego, jest większy ale na całej powierzchni miękki

kasiurek to znaczy ze dzidizol kopiac mnie np w pepek czy troche powyzej pepka to tak naprawde nie dzidizol tylko mi sie jelito do gory podnioslo i asz mi wypuklilo brzuch ?? na tym etapie co ja juz czuje czy np ivi odczuwamy roznice pomiedzy kopniakami a jelitami kopniaczki sa juz wyrazniejsze i widoczne na zewnatrz wiec napewno jelita tak by niemogly wyskoczyc sobie ;) jak poczujecie takie faktyczne kopniaki to bedziecie wiedzialy oczym pisze.Umnie dzidizus dzisiaj caly dzien bryka od rana przestaje tylko wtedy jak chce mi sie siusiu jak sie wysiusiam zaczyna odnowa :) szkrabik kochany :) nadrabia te prawie 2 dni spokojju

Bozienka- u nas gorzej po wczorajszym czosnku;)ale co jakiś czas puka radośnie :)

kasiurek - ja na wysokości pępka nie czuję wypychania dzidziusia i nigdzie tego nie napisałam:) mi pepek tańczy podejrzewam dlatego , że parę centymetrów niżej dzidzia rozrabia i wypycha ścianki macicy, które powodują "taniec" pępka ;) Natomiast te parę centymetrów niżej faktycznie czuję maluszka i widzę jak się wypina:) Co do tej grawitacji i ruchów powyżej spojenia łonowego to ok, ale na stojąco:) jak leżysz, to przecież działa inaczej i male może rozrabiać do woli przecież :)

dziewczyny to ja jestem jakas dziwna chyba, bo mnie lekarz badajacy w szpitalu (a raczej dwoch lekarzy to samo powiedzialo), ze macica 2 cm powyzej pepka u mnie sie konczy:confused: a bylam w 16 tc w szpitalu

ivi- dzieki kochana za zainteresowanie! moja dzidzia zyje raczej, ale jakas taka sie ospala zrobila, juz nie poruszyla sie w ogole tak mocno i intensywnie od czasu kiedy zaczela.
wypina czy napiera sie raczej chyba glowa najczesciej jak leze na boku, moze przez to, ze ja duzo leze teraz :confused:
ale dziwne te ruchy sa i na prawde rzadkie:confused:

aha i jak sie tak wypina to wlasnie raczej wyzej, powyzej i po boku pepka, nisko to ja nic nie czuje:baffled:
dziwnie jakos to moje dziecko jest ulozone chyba.

reklama
ajako - jak widać jesteś przykładem że nie wszystko idzie "książkowo" :)) dobrze że dzidzia się rusza, a co do ospałości - może akurat skupia się na rośnięciu, jak podrośnie znów da Ci popalić:)

bozienka - hehehhee nie zdąży się otrząsnąć z tego zapachu bo zaraz jej powtórkę funduję.. fuuuj

Do góry