reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy Naszych Szkrabow

mi sie tez cos niepodoba w tym rysunku bo bedac u lekarza macice mialam moze 3 cm ponizej pepka a byl to 16-17 tydzien teraz juz na bank jest rowno z pepkiem bo czuje gdzie mam twarde a i moj maly szkrabik lubi mnie w pepek kopac dzisiaj jak w nocy spac niemoglam to dzidzius razem zemna i wlasnie mnie kopal po pepku asz mi sie podnosil do gory nadal twierdze ze kazda ciaza rozwija sie inaczej i nie ma co sugerowac sie ksiazka czy doswiadczeniami innych mam mozna wysluchac poobserwowac u siebie ale i tak bedzie to inne ;)

reklama
Ja czuję tak pomiędzy linią 16tego a 20tego tygodnia . . Takie delikatne pyknięcia ... dużo delikatniejsze niż przy Borysku :tak:

kamila tez sie nad tym zastanawiam i jakos odpowiedzi znalesc nie potrafie ;)

Wkoncu jelita)macica)tluszczyk)skóra

Jak to jest, ze czujesz jelita a ruchow nie?

Może dlatego, że jelita są unerwione i gdziekolwiek by sie nie znajdowały to odczuwalne byłoby praktyczie wszystko co się w ich środku dzieje. Nieważne ile by narządów, warstw tłuszczyku je odzielały od naszej skóry ;)

Ja poza "bulgotkami" nie czuje nic szczególnego, ale podobno mam jeszcz sporo czasu dlatego czekam cierpliwie :) W każdym bądź razie codziennie o tym myśle :baffled:

http://www.noworodek.pl/cms/data/uploadedimages/20051115025321.jpg
mnie zastanawia to, że skoro na tym etapie dziecko jest jeszcze tak nisko, to w jaki sposób niektóre z nas już czują ruchy na wysokości pępka?

wczoraj tak się kiepsko czułam i zaczęłam się martwić się o dzidzię, miałam strasznie napięty i twardy brzuszek, dziś już niby lepiej ale dalej sobie poleżę w łóżeczku,
wieczorkiem jednak mam nadzieję że to synek dał znać bo poczułam jakieś gilgotki już mi znane, ale i to mogły też i jelita być bo naprawdę wczoraj z moim brzuchem działy się dziwne rzeczy :-(,
a najlepsze jest to że w nocy się nawet przebudziłam i nie wiem czy to był sen czy na prawdę poczułam kopniaczka takiego pierwszego mocniejszego ??? jak się powtórzy za niedługo to może to jednak nie sen, a jeśli to sen to miły ;-)

to jets nie mozliwe czuc ruchy powyzej pepka czy na wysokosci skoro kolo 20 tygodnia dopieor macic siega pępka - to co czujemy to jakies nerwobole lub kiszki poprostu. Ja teraz jestem w 17 tc i mm 3 palce ponizej pepka macice (idzie łatwo wyczuc) ostanio lekarz mi mowil. I powiedzial ze my powinnysmy czuc ruchy nad spojeniem lonowym poniewaz diecko z ramach ciazenia i grawitacji to dzidia jest wlasnie na dole ze tak powiem ;] co jest w sumie tak na chlopski rozum zrozumiale ;]

Ja nie czuje zupełnie nic, kopniaków, bulgotków, motylków kompletnie nic
Brzucha wcale nie mam twardego, jest większy ale na całej powierzchni miękki

kasiurek to znaczy ze dzidizol kopiac mnie np w pepek czy troche powyzej pepka to tak naprawde nie dzidizol tylko mi sie jelito do gory podnioslo i asz mi wypuklilo brzuch ?? na tym etapie co ja juz czuje czy np ivi odczuwamy roznice pomiedzy kopniakami a jelitami kopniaczki sa juz wyrazniejsze i widoczne na zewnatrz wiec napewno jelita tak by niemogly wyskoczyc sobie ;) jak poczujecie takie faktyczne kopniaki to bedziecie wiedzialy oczym pisze.Umnie dzidizus dzisiaj caly dzien bryka od rana przestaje tylko wtedy jak chce mi sie siusiu jak sie wysiusiam zaczyna odnowa :) szkrabik kochany :) nadrabia te prawie 2 dni spokojju

Bozienka- u nas gorzej po wczorajszym czosnku;)ale co jakiś czas puka radośnie :)

kasiurek - ja na wysokości pępka nie czuję wypychania dzidziusia i nigdzie tego nie napisałam:) mi pepek tańczy podejrzewam dlatego , że parę centymetrów niżej dzidzia rozrabia i wypycha ścianki macicy, które powodują "taniec" pępka ;) Natomiast te parę centymetrów niżej faktycznie czuję maluszka i widzę jak się wypina:) Co do tej grawitacji i ruchów powyżej spojenia łonowego to ok, ale na stojąco:) jak leżysz, to przecież działa inaczej i male może rozrabiać do woli przecież :)

dziewczyny to ja jestem jakas dziwna chyba, bo mnie lekarz badajacy w szpitalu (a raczej dwoch lekarzy to samo powiedzialo), ze macica 2 cm powyzej pepka u mnie sie konczy:confused: a bylam w 16 tc w szpitalu

ivi- dzieki kochana za zainteresowanie! moja dzidzia zyje raczej, ale jakas taka sie ospala zrobila, juz nie poruszyla sie w ogole tak mocno i intensywnie od czasu kiedy zaczela.
wypina czy napiera sie raczej chyba glowa najczesciej jak leze na boku, moze przez to, ze ja duzo leze teraz :confused:
ale dziwne te ruchy sa i na prawde rzadkie:confused:

aha i jak sie tak wypina to wlasnie raczej wyzej, powyzej i po boku pepka, nisko to ja nic nie czuje:baffled:
dziwnie jakos to moje dziecko jest ulozone chyba.

reklama
ajako - jak widać jesteś przykładem że nie wszystko idzie "książkowo" :)) dobrze że dzidzia się rusza, a co do ospałości - może akurat skupia się na rośnięciu, jak podrośnie znów da Ci popalić:)

bozienka - hehehhee nie zdąży się otrząsnąć z tego zapachu bo zaraz jej powtórkę funduję.. fuuuj

Do góry