reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy naszych maluchów

reklama
Dziewczyny, to, że nas pobolewa, to naprawdę normalne. Po pierwsze, ciągle rozciąga nam się macica - a więc mięsień i jego wiązadła. Poza tym, kiedy maluch zaczyna kopać, brzuchole mogą nam twardnieć [no-spa! ;-)] co niekiedy też może wiązać się z bólem - mięsień się "spina", czyli po prostu skurcze. A więc mają absolutną rację te z Was, które doszły do wniosku, że to naturalne :-)

Brzuch mnie tez pobolewa czasem. Dziwnie twardnieje, lekarz powiedział że normalne.
Jeśli chodzi o ruchy to moje małe wieczorami szaleje aż widać na zewnątrz. M jak rękę przykłada to ucieka. M twierdz że wredne dzieciak;)
W dzień też fika nawet w nocy jak się przebudzę.

Ja się nie denerwuję :-) Czasami słyszę tylko przepływy przez pępowinę, czasami ruchy dzidzi, a czasami gdzięs "w oddali" tętno maluszka. Jednak często udaje mi się złapać bijące serducho. Mimo ruchów, które czuję regularnie od świąt, czasami przykładam sobie detektor, żeby posłuchać tego magicznego bicia. Poza tym, kilka razy detekor dostał kopniaka od dzidzi :-)
Gosiaczku czy używasz jakiegoś żelu do badania? Ja za pierwszym razem przyłożyłam do brzucha tylko detektor, nie posmarowałam brzucha niczym i niczego nie słyszałam. Ja leję na brzuszek zwykłą oliwkę bambino.

No faktycznie niczym nie smarowałam :zawstydzona/y: w zestawie nie dostałam żelu do usg, ale właśnie wygooglałam, że Ziaja ma żel do usg (taki do wlasnych potrzeb) za jakieś max 5 zeta więc zamówię :tak:
ziaja-zel-do-usg-500ml%7E4207897.jpg

Słysze na słuchawkach jakieś szumy i rytmiczne tętno ciężko zlokalizować tak, aby wskazywało te minimum 140 ud/min
Ale zanim kupię żel to spróbuję z oliwką :-)
Jestem teraz spokojna bo po wizycie ale za 2 tyg znów będę świrować - bo wizyty mam srednio co 3-3,5 tyg :-(a to cała wieczność :baffled:

Ostatnia edycja:
Moj synus zaczal juz trenowac pilke nozna. Wlasnie jak weszlam na forum zaczal sie solidnie poruszac. Co jedynie mnie zastanawia, to to ze maly jest tak nisko. Ruchy czuje w samym dole brzucha, tuz nad koscia lonowa (w pierwszej ciazy pierwsze ruchy odczuwalam troche pod linia pepka). Czasami dzidzius robi jakies wygibasy i tak mocno wypycha glowke ze az jest to bolesne. Fajnie to jednak wyglada, taka kula na brzuchu. Zdarza sie Wam to?

ja w sumie nie wiem czy czuje ruchy, albo nie umiem ich dostrzec..kilka razy miałam wrażenie że w brzuchu mi coś łaskocze,albo też tak podryguje, ale już sam nie wiem...przy pierwszym dziecku czułam wyraźne ruchy juz w 16 tyg.
Natomiast spina mi się brzuch, czuje takie napięcia, co mnie martwi, bo w poprzedniej ciąży się nasilały w czasem i w piątym miesiącu musiałam już leżeć, by sie nie pojawiały, bo grożą wczesnym porodem...

Moj synus zaczal juz trenowac pilke nozna. Wlasnie jak weszlam na forum zaczal sie solidnie poruszac. Co jedynie mnie zastanawia, to to ze maly jest tak nisko. Ruchy czuje w samym dole brzucha, tuz nad koscia lonowa (w pierwszej ciazy pierwsze ruchy odczuwalam troche pod linia pepka). Czasami dzidzius robi jakies wygibasy i tak mocno wypycha glowke ze az jest to bolesne. Fajnie to jednak wyglada, taka kula na brzuchu. Zdarza sie Wam to?

Ja mam to samo:)
mały jest na wysokości jajników:, i zazwyczaj kopie tylko w jednym miejscu. Brzucha jeszcze nie mam więc tak samo jak Ty dostrzegłam kule wystającą:) a za chwile już była z boku i z drugiej strony brzuch mi opadł:) Fajne uczucie:D Bynajmniej wiem,ze ktoś tam jest:)

Ja mam to samo:) mały jest na wysokości jajników:, i zazwyczaj kopie tylko w jednym miejscu. Brzucha jeszcze nie mam więc tak samo jak Ty dostrzegłam kule wystającą:) a za chwile już była z boku i z drugiej strony brzuch mi opadł:) Fajne uczucie:D Bynajmniej wiem,ze ktoś tam jest:)[/QUOTE]

No mnie to na tyle dziwi, bo brzuch mam juz calkiem spory, a malenstwo tlucze sie tam na samym dole.

reklama
pisalam jakis czas temu, ze nie jestem pewna czy czuje ruchy malenstwa... dzis JESTEM PEWNA :tak::-D
swietne uczucie!!!! :-D jestem szczesliwa!

Do góry