reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy naszych Maleństw

reklama
Ja to za kazdym razem mam taki zaciesz i łzy w oczach ze wzruszenia jak mnie maleństwo kopnie... :-) aż mi czasem głupio jak jestem w sklepie i nagle czuje kopanie, i tak mi sie chce cieszyc i płakać a tu ludzie wszedzie wokół, i by sie dziko patrzyli:rofl2: i mój sie zawsze uaktywnia po prawej stronie właśnie, czasem troche nizej, czasem wyzej. i jak sie kłade to widze ze brzuch mam taki nierowny, po jednej stronie jakos bardziej wypukły, widac dzidzia sie rozpycha. :-)

zylcia, norma tez jest poczucie pierwszych ruchów nawet w 22tygodniu. moze staraj się jakoś motywować maleństwo, pukaj do niego sama, stukaj paluszkami, może wtedy się odwdzięczy :happy:

Ostatnia edycja:
ja momentami czuje smyranie w srodku ale to jeszcze nie sa takie ruchy zebym mogla powiedziec, o kopnal mnie! a juz sie nie moge doczekac :)

Witam was moje drogie;) ja również czuje bulgotanie łaskotanie przewracanie a wczoraj nawet sie wypchal jakby z jednej strony i brzuszek mialam twardszy ale czekamy na porzadne kopniaki;);)

A ja dzis zauwazylam ,ze gdy leze na kturyms z bokow dluzszy czas a potem poloze sie na plecach to dzidzius wysaje troszke po tym boku na ktorym lezalam i to taki mily widok:-) I dzis moj M. po raz pierwszy poczul ,,mini kopniaka'' od dzidzi az nie mogl uwierzyc hehe i byl tak slodko tym zachwycony:-D

U nas aktywność Lusi w brzuchu i po porodzie się nie pokryła. W ciąży całe nocki przesypiała i budziła mnie kopaniem dopiero koło 6:00, a jako niemowlę wstawała w nocy co 2-3 godziny. Teraz na szczęście śpi od 19:00 do 6:30 i rzadko zdarzają się pobudki.
A Młodego w brzuchu czuję już coraz mocniej :-).

może będzie wam się wydawało że przesadzam ale ja mam zupełnie inny problem z wyczuwaniem ruchów niż większość. Pierwsze ruchy czułam w 17 tyg, potem coraz bardziej i bardziej. Oczywiscie i mąż j ja szczęśliwi, dotykamy, filmujemy brzuszek itp.A potem zaczęłam zauważać że jestem w mniejszości, wszędzie natrafiałam na porady co zrobić by poczuć ruch, jak i kiedy liczyć... u mnie wystarczy na chwile przyłożyć dłonie, o kazdej porze, albo nawet spojrzeć na brzuch i już widać jak maluch kopie. Lekarz mnie uspakaja że ten typ tak ma, jestem szczupła, dziecko energiczne i tak ma być, ale ostatnio byłam na badaniu w szpitalu i na początku położna która widziała mnie pierwszy raz podłączyła ktg i pod koniec zapisu skomentowała: " ale dziecko się rozruszało" a ja sobie myśle "wcale nie, jeszcze względnie spokojne, wieczorami to tak kopie że żebra mnie bolą", następnie udałam się na usg też do lekarza która widzi mnie pierwszy raz i ten sam tekst " ale maluch szaleje, ciężko go złapać bo główką obraca". no i żarty żartami, ale z troską teraz przeginam w inną stronę, czy aby na pewno wszystko jest OK że potrzebuje aż tyle ruchu? mały adehadowiec czy piłkarz?
Błagam pocieszcie mnie że któraś też tak ma? :)

i tego się boję:) że przez te jego szaleństwa w brzuchu przeoczę rozpoczęcie porodu:) a na poważnie to tak jest od początku, wierci się , kopie już ok kilku miesięcy.

reklama
Podobno przed na jeden-dwa dni przed porodem przestaje się czuć ruchy. Chociaż Franek wiercił się jeszcze jak jechaliśmy do szpitala ;)

Do góry