reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy maluszka

dokładnie tak jak piszesz czuje jakby mi kopał w szyjkę tak niziutko.. niezbyt to przyjemne uczucie a ten uparcie kopie dalej :sorry2: 26 mam usg połówkowe to zapytam o łożysko i pozycję małego.

reklama
Wiolcia myślę że ma ułożenie główkowe i to główka naciska na szyjkę podczas ruchów. Mam tak samo i całą ciążę z Zuzą też tak miałam. Rzeczywiście mało to przyjemne uczucie.

Misia to bardzo prawdopodobe bo pamiętam jak lekarz przyłożył tą "słuchawkę" od USG dokładnie w tym miejscu i była główka. mam jednak nadzieje, że cały czas tak nie będę miała... A normalne ruchy też czułaś?? Chciałabym poczuć stópki w brzuchy a nie główkę w szyjce:/

Nigdy nie wyczułam stópek czy rączek przez brzuch tylko wiedziałam dzięki usg gdzie są i że to one się wypychają. Ogólnie w 3 trymestrze brzuch cały się rusza zmienia kształt bo dziecko wypchnie noge albo rękę. Jak się leży a dziecko akurat nie śpi to wierci się okropnie czasem to mnie wnętrzności od tego wiercenia bolały. Śmiesznie to wygląda ogólnie a tatuś ma frajdę na całego :) Mój już się doczekać nie może

Ale czuć ruchy w brzuchu a nie tylko nieprzyjemny ruch główki w szyjkę?? mam nadzieję, że nie będę musiała czekać na ruchy w brzuszku do 3 trymestru :(

Czuje się ruchy cały czas ale z tego co ja pamiętam to dopiero w 3 trymestrze były bardzo dobrze wyczuwalne i widoczne przez brzuch. Dziecko nabiera tłuszczyku, rośnie i robi się ciasno w brzuszku i dlatego ruchy czuć mocniej a na razie jest jeszcze sporo miejsca. Ale ruchy już są i będą coraz silniej odczuwalne. Myślę że w ciągu miesiaca to się zmieni bo dzidzia sporo podrośnie :)

Już nawet w dzień jak siedzę to czuję kopniaczki. W sumie przyzwyczaiłam sie do nich i nawet je polubiłam i nie irytują mnie. Wtedy czułam jakby coś sie obracało i srednio mi się to podobało. Teraz to elegancko.

No to i się pochwalę. Zwykle czułam maleństwo za każdym razem jak siadałam, czy kładłam się. Ostatnio czuję nawet podczas innych czynności (nie muszę się już wcale wsłuchiwać) i na stojąco. Często podczas mycia naczyń się wierci niuńka kochana.
Uwielbiam ją po prostu i od razu taka mnie fala miłości zalewa...

To fajnie ,że sprawia to dla Ciebie tyle radosci.
Jak czytałam ten post to przeczytałam ,ze zalewa fala mdłości.;-) Było by.

reklama
Właśnie przed chwilą przez brzuch poczułam ruchy dziecka. Niestety taty nie było w pobliżu, bo poczułby choć w przybliżeniu to, co ja.

Do góry