reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy maluszka

Ja nie wiem czy czuje juz ruchy czy to bulgotanie w brzuchu :-) na ruchy chyba jeszcze za wczesnie :confused: przy pierwszym Brzdacu czulam dopiero około 20 tygodnia :-)

ja zauważyłam że maluch aktywizuje się jakies pół godziny po posiłku... węglowodanowym oczywiście:cool2: i wtedy po prostu czuję jak coś "pływa" , przesuwa się lub przewraca... jeszcze kopniaków nie czuję... ale fakt, trzeba się nieźle wsłuchać żeby to pływanie wyłapać.

mi ginka dalej każe ładować kwas foliowy 2x dziennie po 5 mg może powinnam zapytać czy kontynuować...już mam go trochę dość;-)
mi kazał gin brać 1 tabletkę foliowego i 1 prenatalu i tak zjadam, choć chyba od drugiego trymestru już tyle folika nie trzeba, spytam się na wizycie za 2 tygodnie.
Dodam że mój folik ma gdzie się w kg rozkładać... więc może dlatego tyle mam.

kasia_z: to fajnie ci twój maluszek w środku wszystko skopał... za to ty mogłaś go po dupce głaskać:cool2:
ja mam sporo tłuszczyka a mimo to widać było jak mała się przemieszcza, szczególnie właśnie upodobała sobie wsadzanie pięt w żebra;-)
ciekawe jak będzie teraz:sorry2:

reklama
Witajcie kochane!!!
Co do kwasu foliowego i witamin............
biore Prenatal classic i tu jest napisane, ze kwasu jest 800µg i ja niestety nie wiem co to oznacza, ze ile niby tam jego jest???wystarczy tyle tego????
No, a kwas mi sie skonczyl, wiec juz nie biore....

ajako- ja też biorę PRENATAL i tam jest napisane dokłądnie tyle samo co u ciebie, i mam go brać tylko raz dziennie... te 800µg oznacza 400mg i to jest dzienna dawka kwasu foliowego jaki możemy kupić w patekch bez recepty... A i spotkałam się gdzies tylko nie pamiętam gdzie , że to jest wystarczająca dzienna dawka kwasu filowego:-)

dziewczyny biorę to samo i właśnie gin zalecił zebym dodatkowo brała 1 folik
ale to było chyba istotne jak się dzidzia rozwijała, teraz już tylko rośnie;-)
tylko dodam że jest mnie tu i ówdzie za dużo, stąd może ten dodatkowy folik...

no ja dalej po dwie kwasu foliowego i od początku ciąży Elevit.
Plus czasem magnez z vit B6 musujący.
Teraz mi się kwasik skończył jutro muszę kupić:)

dziewczyny biorę to samo i właśnie gin zalecił zebym dodatkowo brała 1 folik
ale to było chyba istotne jak się dzidzia rozwijała, teraz już tylko rośnie;-)
tylko dodam że jest mnie tu i ówdzie za dużo, stąd może ten dodatkowy folik...

co lekarz to podejście... ja jak pisałam wcześniej nie biorę juz foliku, tylko 1 kapsułkę feminatalu- moja ginka, powiedział że branie kwasu foliowego ma największe znaczenie przed ciążą i w I trymestrze...

Ewa - ja dokładnie tak samo jak Ty. Kwasu juz nie biorę, ale ja zaczęłam go lykać jeszcze zanim zaszłam w ciążę, chyba z 1,5 miesiąca przed. I miałam go wykończyć w 12 tygodniu. I od początku biorę feminatal, przepisany, no polecony, przez gina. Ma mnóstwo witaminek, ale ręce mi i tak już cierpną i po całym dniu w biurze za biurkiem nóżki puchną...:zawstydzona/y:

Ewuniu - a Ciebie maluszek już zaczepia od środka ??- patrząc na suwaczek to już 16tydzień no i druga ciąża...

Korni- ja też mam takie uczucie jak by mi się coś w brzuchu przelewało, i bulgotało sobie tam , ale to tylko jak siedzę spokojnie i się nie wiercę da się wyczuć ...
Co do Foliku to tez go biore 1 sztukę dziennie, i do tego centrum materna ( już chyba droższej witaminy moja pani gin mi się mogła znaleźć))

JA tez czasem czuje, jak by mnie cos uciskalo,albo przelewalo sie w srodku, ale mysle, ze to moze jelita, bo na dziecko to chyba jeszcze wczesnie?

reklama
Do góry