reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ruchy maluszka

Ja nie wiem czy czuje juz ruchy czy to bulgotanie w brzuchu :-) na ruchy chyba jeszcze za wczesnie :confused: przy pierwszym Brzdacu czulam dopiero około 20 tygodnia :-)

ja zauważyłam że maluch aktywizuje się jakies pół godziny po posiłku... węglowodanowym oczywiście:cool2: i wtedy po prostu czuję jak coś "pływa" , przesuwa się lub przewraca... jeszcze kopniaków nie czuję... ale fakt, trzeba się nieźle wsłuchać żeby to pływanie wyłapać.

mi ginka dalej każe ładować kwas foliowy 2x dziennie po 5 mg może powinnam zapytać czy kontynuować...już mam go trochę dość;-)
mi kazał gin brać 1 tabletkę foliowego i 1 prenatalu i tak zjadam, choć chyba od drugiego trymestru już tyle folika nie trzeba, spytam się na wizycie za 2 tygodnie.
Dodam że mój folik ma gdzie się w kg rozkładać... więc może dlatego tyle mam.

kasia_z: to fajnie ci twój maluszek w środku wszystko skopał... za to ty mogłaś go po dupce głaskać:cool2:
ja mam sporo tłuszczyka a mimo to widać było jak mała się przemieszcza, szczególnie właśnie upodobała sobie wsadzanie pięt w żebra;-)
ciekawe jak będzie teraz:sorry2:

reklama
Witajcie kochane!!!
Co do kwasu foliowego i witamin............
biore Prenatal classic i tu jest napisane, ze kwasu jest 800µg i ja niestety nie wiem co to oznacza, ze ile niby tam jego jest???wystarczy tyle tego????
No, a kwas mi sie skonczyl, wiec juz nie biore....

ajako- ja też biorę PRENATAL i tam jest napisane dokłądnie tyle samo co u ciebie, i mam go brać tylko raz dziennie... te 800µg oznacza 400mg i to jest dzienna dawka kwasu foliowego jaki możemy kupić w patekch bez recepty... A i spotkałam się gdzies tylko nie pamiętam gdzie , że to jest wystarczająca dzienna dawka kwasu filowego:-)

dziewczyny biorę to samo i właśnie gin zalecił zebym dodatkowo brała 1 folik
ale to było chyba istotne jak się dzidzia rozwijała, teraz już tylko rośnie;-)
tylko dodam że jest mnie tu i ówdzie za dużo, stąd może ten dodatkowy folik...

no ja dalej po dwie kwasu foliowego i od początku ciąży Elevit.
Plus czasem magnez z vit B6 musujący.
Teraz mi się kwasik skończył jutro muszę kupić:)

dziewczyny biorę to samo i właśnie gin zalecił zebym dodatkowo brała 1 folik
ale to było chyba istotne jak się dzidzia rozwijała, teraz już tylko rośnie;-)
tylko dodam że jest mnie tu i ówdzie za dużo, stąd może ten dodatkowy folik...

co lekarz to podejście... ja jak pisałam wcześniej nie biorę juz foliku, tylko 1 kapsułkę feminatalu- moja ginka, powiedział że branie kwasu foliowego ma największe znaczenie przed ciążą i w I trymestrze...

Ewa - ja dokładnie tak samo jak Ty. Kwasu juz nie biorę, ale ja zaczęłam go lykać jeszcze zanim zaszłam w ciążę, chyba z 1,5 miesiąca przed. I miałam go wykończyć w 12 tygodniu. I od początku biorę feminatal, przepisany, no polecony, przez gina. Ma mnóstwo witaminek, ale ręce mi i tak już cierpną i po całym dniu w biurze za biurkiem nóżki puchną...:zawstydzona/y:

Ewuniu - a Ciebie maluszek już zaczepia od środka ??- patrząc na suwaczek to już 16tydzień no i druga ciąża...

Korni- ja też mam takie uczucie jak by mi się coś w brzuchu przelewało, i bulgotało sobie tam , ale to tylko jak siedzę spokojnie i się nie wiercę da się wyczuć ...
Co do Foliku to tez go biore 1 sztukę dziennie, i do tego centrum materna ( już chyba droższej witaminy moja pani gin mi się mogła znaleźć))

JA tez czasem czuje, jak by mnie cos uciskalo,albo przelewalo sie w srodku, ale mysle, ze to moze jelita, bo na dziecko to chyba jeszcze wczesnie?

reklama
Do góry