reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

reklama
A moje dziecię miewa czkawkę! No bo to chyba to skoro rytmicznie podskakuje co 3-4 sekundy :D Niech ćwiczy przeponę, a co!

U mnie z sikaniem też nie ma tragedii, więc widzę, że wszystko jeszcze przede mną:) A maluch od dwóch dni jakiś mniej aktywny, co prawda czuję go kilka razy w ciągu dnia, ale chyba gdzieś kopie głębiej, bo jakoś słabiej go odczuwam. Swoją drogą, myślę sobie, że mógłby być dla mamy bardziej wyrozumiały i nie robić takich numerów:(

No lubią nas postraszyć te dziecia nasze. Gdzieś na suwaczku widziałam, że już pora na liczenie ruchów. Z tego co pamiętam z pierwszej ciąży to wybieramy sobie 3 pory dnia, kiedy wydaje nam się, że dziecko jest najaktywniejsze i liczymy ruchy a potem wpisujemy do tabeli. Wszystko co powyżej 10 razy o danej porze to ok. Ja teraz jestem regularnie kopana od 2 godzin! Wiec teraz to wyszłoby już chyba ze 210 ruchów! I od 2 dni mam wrażenie, że czuję i nóżkowe kopniaczki i rączkowe smyranka. Macie tak? Bo mnie jednocześnie kopie w okolicy biodra i coś łaskocze przy wątrobie...

Marzenko ja to dzisiaj w gazecie TWOJE DZIECKO wyczytałam...postaram się to znaleźć i napisać

Moja mała dzisiaj się jakoś tak ułożyła że z prawej strony brzucha miałam taką gulę i nie wiedziałam czy to główka czy pupa, więc tak leżałam 2 godziny i ją prosiłam aby się przekręciła bo bałam się że jak ją tam przypadkiem czymś dotknę to ją uszkodzę.

No co ty! Nie uszkodzisz! Można pogilać. Jeszcze kilka tygodni i będziesz dokładnie wiedziała gdzie główka, pupcia i nóżki bo to będzie czuć pod palcami. Ja lubiłam sobie siedzieć przed tw i delikatnie palcami naciskać i sprawdzać czy to kolanko czy stópka i gilać aż maluch zabierał to coś. To jest najpiękniejsze w ciąży :d

reklama
WYCZYTANE W GAZECIE TWOJE DZIECKO"
W ciągu godziny powinno się odczuć 6-10 ruchów. Nie trzeba jednak zwracać na nie uwagi cały dzień, wystarczy to zrobić 2-3 razy dziennie najlepiej o tych samych porach:
-połóż się na lewym boku (to lepsze dla układu krążenia)
-aby praca jelit nie fałszowała rachunków,liczenie rozpocznij dwie godziny po posiłku
-zanotuj godzinę, w której zaczynasz obserwację
-zwracaj uwagę tylko na wyraźne ruchy (kopnięcia i obroty dziecka)
-pamiętaj że dziecko też śpi . Fazy jego bezruchu trwają 15-30 minut i występują na przemian z fazami czuwania

Do góry