reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ruchy i kopniaczki naszych maluchów

to pisała hope...

a;le mysle że warto już zgłosić lekarzowi że czujesz kopniaczki... i on sobie to zanotuje:tak:
ja nie wiem bo jak tu ciąże sprawdzają , to pytali mnie o to w październiku, kiredy jeszcze nie czułam , a następną wizyte mam jutro , gdzie czuję już od chyba z 3 tygodni. więc powiem że czuję , a w szpitalu mam dopiero na koniec lutego , więc wtedy sprawdzą wielkość dziecka:-)

reklama
Tak ja o tym pisałam. Ginka pytała mnie kiedy poczułam pierwsze ruchy, bo nie o kopniaki pyta tylko o ruchy dziecka :-) Nie wiem dokładnie z medycznego punktu widzenia jak to wpływa na ustalenie terminu porodu (potwierdzenie) dlatego nie będę pisała wywodu, niemniej jest to ważne.
Znalazłam jeszcze info że informacja o ruchach dziecka odzwierciedlają jego kondycję (oprócz osłuchiwania bicia serca) i stan rozwoju mięśni oraz układu nerwowego.

Moja niunia zaczyna już tak kopać, że mnie budzi i sprawia dyskomfort. Takie małe a takie zadziorne ;-)

no tak, gin się pytała ostatnio kiedy poczulam ruchy i coś sobie nabazgrała w karcie.Widać to ważne.Ale żeby zaraz przyspieszać termin, to może nie, ja jednak bym wolała być majówką:-D

A Moja malutka przez Swieta taka spokojna byla ze az zaczelam sie martwic, Prawie wogole ruchow nie czulam. Az wyslalam mojego M po czekolade, zjadlam pol i zaczelo sie szalenstwo hihi:)

A Moja malutka przez Swieta taka spokojna byla ze az zaczelam sie martwic, Prawie wogole ruchow nie czulam. Az wyslalam mojego M po czekolade, zjadlam pol i zaczelo sie szalenstwo hihi:)

powiem ci, że ja tak sie martwiłam po wigilii :( maleństwa prawie wcale nie czułam, a ono chyba poprostu przestraszyło sie tych hałasów dzieciaków i świątecznego gwaru. Już w pierwsze święto dawalo czadu, a w drugie przez caluuuutki dzionek nie dawało o sobie zapomnieć :D Też czasami próbuje sposobu z czekolada, ale na moje maleństwo to jakoś nie działa ;(

Gratulacje pierwszych kopniaczków dziewczynkom, które poczuły je niedawno po raz pierwszy ;-)
Hihihihi właśnie słyszałam, że sposób na słodkie jest najlepszy, żeby zaktywizować maluszka w brzuszku ... mój niestety odziedziczył geny po tacie i najbardziej szaleje po ... MIĘSIE!!!! :-D:zawstydzona/y: Ogólnie jest bardzo aktywnym dzieciaczkiem i czuje go bardzo często, ale są dni kiedy jest mniej ruchawy i wtedy się martwie, chociaż wiem, że ten mój Pączek też kiedyś musi spać, odpoczywać i rosnąć, a nie ciągle ćwiczyć klate na pępowinie, ewentualnie "bikla" (teoria dziadka i tatusia w/w Pączka) - zamartwianie się jest chyba wpisane w macierzyństwo:-p

Moja malutka córeczka sprawiła mi dzis wspaniałą niespodziankę z samego rana- kiedy zaczęłam czuc jej ruchy, odsłoniłam brzuch na golaska żeby zobaczyc czy od zewnątrz coś widać. i niespodzianka- w miejscach kopniaczków takie chwilowe wybrzuszenia, coś wspaniałego. szkoda, że mój M w pracy :(

ja wczoraj w nocy mialam dokladnie to samo, pierwszy raz widzialam przez brzuszek jak mala daje czadu, dosyc czesto przed spaniem siadam w lozku z gaztkami i sobie je podczytuje i wtedy moje dziecie urzadza sobie harce, tak wczoraj szalala, ze az brzuszek podskakiwal, cudowne uczucie :-)

Bra U mnie tez juz tak widac;) wspaniale uczucie :p Tylko ze ja zawsze smiac sie zaczne i niestety malutka sie ploszy. Zazwyczaj tak mam wieczorem albo z samego rana;) Ostatnio to nawet obudzilam mojego M o 5 zeby popatrzyl hihi

reklama
Ja jeszcze nie zaobserwowałam czy coś widać ale za to czuć. Jakoś z dnia na dzień zaczęła kopać aż pod ręką czuć a wcześniej ledwie smyrała. O dziwo lekarz na ostatnim usg zapisał, że mam łożysko na przedniej ścianie więc ruchy mogą być stłumione. I cos w tym jest bo najlepsze kopniaki czuję po mojej prawej stronie u góry a po lewej prawie nic...

Do góry