reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ruchy dzidzi

Wituś od wczoraj urządza sobie jakieś harce w moim brzuchu, bo rozpycha się na wszystkie strony (dosłownie). Ale może próbuje przekręcić się główką na dół. Więc jeśli tak to niech się rozpycha :-D

reklama
Moja Emilka też spokojna, wczoraj wieczór dała pokaz tatusiowi (o dziwo!) i teraz chyba odpoczywa, trochę ją czuję, ale leciutko.

Rozmawiałam dziś z doktorem na temat tych ruchów i ich obserwacji. Szkoly są oczywiscie różne - moj doktor kazał mi zwracać uwagę czy w ciągu dnia na przestrzeni 8-9 godzin wyczuwam ok. 10 ruchów (np. przeciąganie rączkami a potem nóżkami to są DWA ruchy). Jeśli w ciągu dnia nie będzie tych ruchó to trzebaby podjechać na szpitalna izbę przyjęc celem podejrzenia dzidzi na usg tudzież podłaczenia sie do KTG, aby sprawdzić, czy dzidzia ma optymalne warunki (odpowiednia ilośc wód plodowych, a co za tym idzie tlenu itp.)

Muszę wam powiedzieć, że mój synek chyba zrobił mi niespodziankę i w nocy przekręcił się główką na dół :szok: :-D :-) Bo zupełnie inaczej go teraz czuję. Dostaję jakieś kuksańce z boku brzucha i jednocześnie mam male wybrzuszenie pod żebrami :-) Czyżby to były nóżki i pupcia?

ta moja dzidzia to jakis rozbojnik,tak ostatnio skakala mi w brzuszku ze musialam sobie meliske wypic zeby sie troszeczke uspokoila :tak:

ach ...... moje ma jeszcze duzo miejsca i wciąż się kręci
rano jeste ułożone w poprzek, a wieczorem po całym dniu wzdłuż, ale najczęściej właśnie główką w dół, bo najsilniejsze kopańce dostaję w okolicach żeber i tam tez czasem mogę zaobserwować wystającą pupkę

A ja właśnie pod koniec zeszłego tygodnia i na początku tego dostawałam wielkie kuksańce od Zuzy z boku po prawej stronie (u góry, troszke ponizej piersi). I to było jak jedna wielka dyskoteka. Potem się uspokoiło, i teraz gmyranie czuję w dole brzucha, wiec możliwe, ze to potwierdza teorię lekarza o położeniu miednicowym. Poza tym, jak dzis doktor sluchal serducha (a walilo jak dzwon!:-D ) to znalazl je wlaśnie sporo wyzej niż ostatnio..

a ja powiem, ze nie mam pojęci ajak jest ułożony Filip. boję się ze miednicowo:crazy:
może wy mi pomożecie.:confused: :oo:
1. jak słucham serduszka to jest ono najlepiej słyszalne jakies 8-10 cm ponizej pępka (czasami z prawej,czasami z lewej strony)
2. największe wybrzuszenia robią mi się od pępka w góre, raczej po prawej stronie, sporadycznie po lewej.
3. jak ma czkawkę, to najwyraźniej ją czuję tam gdzie słychac serduszko.
4. w dole, od spojenia i trochew wyżej czuje takie delikatne łaskotanie
5. po samymi żebrami z prawej strony czasami mam wrażenie ze mi dziecko wyłazi:szok:
6. generalnie takie wybrzuszenia i góry robią mi sie wlasnie pod żebrami, ale kopniaki raczej są na wysokosci pepka i troche powyżej.

reklama
Elu ja tez mam gorki wtych samych miejscach co piszesz i kopniaczki czuje w gorze brzucha no i maluszek jest odwrocony glowka na dol. Wiec Filipek pewnie tez. :tak:

Do góry