reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ruchy dzidzi

Mnie zuzka budzi okolo 9... ale tez nie codziennie.. W ciagu dnia obróci się kilka razy a wieczorem na dobranoc serwuje mi mała serię. Gdy w ciagu dnia kladę się na lewym boku zeby np. poczytac książkę to czuje jak mnie w ten bok kopie.. chyba daje mi do zrozumienia, ze mam sie natychmiast przewrocić na plecy lub prawy bok :D

reklama
Moja dzidzia to zawsze wieczorem jak sie poloze, to tak po 10, 15 minutach zaczyna sie wiercic i w ciagu dnia jak za dlugo przy kompie siedze, to tez sie buntuje. A wczoraj to ja chyba moj maz obudzil, bo zebralo mu sie na amory o 1:30 w nocy, ja juz bylam taka zaspana, ze szok, ale po wszystkim dzidziulka przez pol godziny sie wiercila. Smialam sie, ze wyrodny ojciec z niego, skoro nie daje dziecku pospac ;-)

ja zauwazylam ze jak klade sie spac to tak po 15 minutach dzidzius daje popis,a w nocy to tak przewaznie ok 4:00,a w dzien roznie przewaznie jak sobie odpoczywam czy siedze przy kompie albo jak wybiore sie na krotki spacer to wierci sie i wierci:laugh2:

Gdzieś tu w artykulach na glownej strobie BB wyczytałam, że od 26 tygodnia powinno się bacznie obserwować ruchy maleństwa i w tzw. porach aktywnosci powinno się ruszać conajmniej 10 razy... jest to wskazowka, ze wszystko jest ok, a jeśli rusza sie mniej (nawet opo wypiciu szkalnki mleka lub soku) to trzeba sie zglosić do lekarza..
Tak sie nad tym zastanawiam i sama nie wiem dokladnie (może poza wieczorem) kiedy u mnie są te pory aktywności... ale też i wieczorem nie potrafię teraz określic czy mala sie rusza wiecej niż 10 razy.. Czasem rusza sie bardzo wyraźnie i dość dlugo, a czasem ledwo to wyczuwam... i co wtedy? martwić się?? czy jak?

Abeja, u mnie czasami w ciagu dnia sa tylko pojedyńce ruchy i to takie delikatne, zwłąszcza jak dzien mam stojąco-chodzący. jak siedze to raczej sie wierci, szczególnei jak siedze i sie nawet lekko pochyle do przodu. no a najbardziej sie wierci jak leżę, tzn ja najbardziej wtedy czuje
jeszcze nasze maluszki mają sporo miejsca, wiec nie każdy ich ruch jest dla nas odczuwalny. jak bede grubsze, to wtedy się zacznie:tak:

ja tez dostaje takie lekkie kuksance szasem,a czasem jak przyrabie to...:szok:,narazie nie martwie sie na zapas,tylko staram sie kontrolowac czy wogole sie rusza ,bo to bylby chyba zly znak jak bym caly dzien nie poczula

A moje słoneczko przez całą niedzielę to chyba wogóle nie spało ;-)
A czasem dostaję strzały z lewej i z prawej równocześnie ... ręka noga ... ręka noga ... co za koordynacja :tak:

A po której stronie macie nóżki ? U mnie są teraz po prawej :-)

reklama
Do góry