reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

majka no poprostu bomba,juz widzę mine tatusia:-D
moja ewka nie chce wogóle mówic,jest wyjatkowo leniwa ,ja to mówie ze ona stwierdziła ze z debilami to nie ma oczym gadac.jak sie ktoś inteligentny pojawi to sie łaskawie odezwie.;-):-D
tylo mama,tata,myj myj i am am:no:
cholerka, aga Ty wiesz, że Twoja teoria może być słuszna:-):-):-)

reklama
Aga, moze cos w tym jest ;-):-D:laugh2:

Leyna, w koncu sie doczekalas :tak::-):tak:Teraz jak Piotrus sie rozgada to japka sie mu nie bedzie zamykac ;-):-D

Reszta dzieciaczkow widze, ze tez sie rozgadala (i nawet gustuja w slownictwie, w ktorym nie powinny ;-):laugh2:).

Sara dalej mowi niewiele w zrozumialym jezyku - dalej tylko mama, tata, baba, dziadzia, ciocia, dwa, trzy, szesc (co znaczy "czesc" lub 6 :-p), rara (lala, koala :-p), tak, nie...O zlozeniu zdania mowy nie ma :sorry2:
No ale rozumie wszystko, jest niesamowicie zdolna manualnie i nie mam problemow, zeby sie z nia dogadac :-)

Alka się dalej rozkręca, tylko widzę że ma problem z powiedzeniem niektórych liter, np. O :baffled:
jak mówię: powiedz sok, to ona mi "SIK":-p
powiedz pić, to ta: "AM" :-p

Pszczola ostatnio baaardzo kulturalna sie zrobila, mowi posie, dzikuje (nawet jak jej tylek podcieram:szok::-D), psiepasiam, idzienia (do widzenia), dzin dobly (do wszystkich ludzi spotkanych na ulicy:tak:), dobanoć:tak::tak: Jak bylismy z nia ostatnio u pediatry, to od progu wykrzykneła: "O, pan doktolek! Itam! (witam) hałaju? (how are you?)", a na odchodne: "Idzienia panu! Baj-baj":-D:-D:-D Sikamy ze smiechu z niej normalnie:-D:-D:-D:-D A kilka dni temu nie wiadomo skad (tzn. ja wiem, ze to tata ja nauczyl:-p), zaczela mowic: "ojej mama, kupa bedzie, szit, szit":-p;-) , co jest znakiem dla mnie, ze musze jej zalozyc pampka, bo duzy ladunek idzie:-p No a dzisiaj popelnila najdluzsze zdanie w swojej karierze: "Maja łąciła iziol pijotem i ogądała kubusiećka pusiatka":tak::-D
Manualnie tez jest bardzo sprawna, maly z niej mechanik (to na pewno nie po tatusiu:-p) i lubi sie tez wspinac np. na pralke, meble albo parapet:baffled::baffled:

Bosze nie ma to jak sie posmiac przed snem , Dominique pszczola rewela

Alka smakoszka , sik pierwsza klasa

Sarka za chwile bedzie gadac jak szalona

u nas jezeli chodzi o wychowanie kulturalne to ( tu wszyscy na przywitanie sie caluja, bliscy znajomi) zuzu pierwsza leci z buziakami, dziekuje kierowcy jak sie zatzymuja zeby nas przepuscic na ulic , mowi merci, i na odchodne ciau ciau

U nas powróciły zwroty typu chces, niechces

Do tej pory pytana czy zje zupkę odpowiadała tak lub nie, teraz powróciły zwroty sprzed 3 msc czyli pytana "zjesz zupkę" odpowiada "zjes" lub "nie zjes"
na pytanie "Chcesz to ? " odpowiada "chces" lub "nie chces"

Jak widzi pieska lub kotka na ulicy to rusza za nim w pogoń z okrzykiem "miałłłł" lub "auu auu"
Wszystkich na ulicy zaczepia i gada do nich po "Oliwsku" na koniec obowiązkowo mówi 20 razy papa.
Na szczęście opanowała się troszkę z buziakami, do tej pory wszystkich całowała, każde napotkane dziecko, co mnie doprowadzało do szału. po pierwsze nie każde dziecko chciało być całowane, po drugie nie każda mama chciała aby jej dziecko było całowane, po trzecie ja się bałam o różne zarazki, wirusy itd.. Teraz na szczęscie się opanowała i już nie całuje wszystkich tak namolnie.

Dominique czy Pszczoła naprawdę ma niecałe dwa lata? :szok::-D
Dolaczam sie do pytania :tak::-):tak:
Pszczola jest niesamowita! :szok:

Bedytka, Alutka przynajmniej powie, ze chce jessc/pic, a Sara tylko mlaska :-p

Zuzu musi slodko wygladac jak mowie tym cieniutkim dzieciecym jezykiem "merci" :-):-):-) A wlasnie Siluniu, jak jej idzie nauka 2 jezykow?? Mowi slowka i po polsku i po francusku?? W domu jak z nia teraz rozmawiacie?? A miedzy soba? Strasznie jestem ciekawa jak to wyglada :tak::-)

Majka, strasznie podobaja mi sie odpowiedzi Oliwki, usmialam sie :-D:laugh2::-D

Pszczółka- ręce opadają:-Dale musicie miec przy niej ubaw:tak:
reszta dzieciaków tez łanie rozgadana:tak: tylko moja 100lat za nimi:-(no normalnie juz mnie do szału doprowadza jej "yyyyyyyy":wściekła/y:
już sie zastanawiałam do jakiego iść lekarza ale nic mi do głowy nie przychodzi, przeciez ma na karku dwa lata a tu cisz tylko mama i to czasami, bo najlepiej walic przecież skrótem "ma":dry:a no i jak mogłam zapomniec...bardzo dobrze jej "nie " wychodzi...
no chyba nie ma mniej rozgadanego dziecka od niej:-(
cała resza z rozwojem ok. a nawet czasami za bardzo do przodu , na placu wszystkie dzieciaki ustawia nawet starszaki az czasami wstyd:-p

reklama
mada nic się nie stresuj!! Ami ma jeszcze czas:tak: zobaczysz jak nagle z dnia na dzień Ci z tekstami pojedzie, jeszcze się będziesz śmiała ze swoich obaw:-)
Alka dużo słówek mówi, ale i tak yyy najskuteczniejsze, no i "nie" też idealnie jej wychodzi:-p

Do góry