reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój psycho-fizyczny naszych pociech

Ja tez mam problem z nauczeniem Kubusia robienia do nocnika . Nawet kupiłam nasadke na toalete , ale nic niepomogło . Kubus nocnik traktuje jako zabawke a dokładnie jako jakiś kask . Jak tylko dorwie nocnik zakłada na głowe .
A jak tam wasze pociechy duzo juz mówią , bo ja mam obawy że Kubus mówi za mało .

reklama
Hajduga- co do mówienia to na sierpniowych rekordy pobija Majka(Pszczoła)czytaj- super genialne dziecie:tak:za to moja za nia 3 lata rozwojowe:-(mówi baaaardzo mało jeżeli nie powiedziec prawie wcale ale ja poczekam , jak na razie jestem cierpliwa:-p

dziewczynki nie przejmujcie sie ! kazde dziecko ma swoje tempo.. nie ma co go przyspieszac - jeszcze sie tak wszystkie dzieciaczki rozgadaja ze mamusie nie beda potrfily je uciszyc :D:D

u nas mala pierwsze slowka powiedziala jak miala kilka miesiecy .. moze przez to teraz tak zasuwa - nawet prostymi zdaniami ! :D

hajduga, na wszystko przyjdzie pora. Einstein zaczal mowic, jak mial 3 latka:tak:nasza mowi duzo ale wiekszosc slowek bez pierwszej litery, np. chlebek - ebek

U mnie Oliwia mówi dość dużo ale są to tylko pojedyncze wyrazy. Do składania zdań jeszcze daleka droga. Owszem ostatnio potrafi gadać godzinkę ciągiem ale "po swojemu"

U nas Ala też za bardzo się nie wyrywa do mówienia:huh::unsure: Tylko pojedyncze słowa, ale z każdego nowo usłyszanego wyrazu, cieszę sie jak głupia:-D;-)

Piotrus mowi dosc duzo. Juz nawet kleci proste zdania. Tylko jak Maja Redaktorki "zjada" czasem pierwsze litery i czasem gada od rzeczy, np.: "ilk ma ogi" (wilk ma rogi). ;-) Chyba o uszy chodzilo...

Ale ciesze sie z jednego. Zna juz cala najblizsza rodzine, poznaje wszystkich na zdjeciach i wie, kto z kim mieszka. Mowi: "wujek Tom i ciocia Andziela, i Misiaja (Michasia), i Ola". I tak wszystkie ciotki i wujkow wymienia. A na siebie mowi Pusius.

Zuzu tez raczej nie ma oporow co do takiego mowienia, oczywiscie woli nazywac rzeczy w swoim wlasnym jezyku, ale zrozumiale wyrazy i proste zdania skleci .....rodziny na zdjeciach nie poznaje niestety ma z nimi za malo kontaktu bo sa za daleko, jedynie mojego brata Michala...... maz do niej mowi Suzana wiec koncowka jej spasla i ona to Nana....zuzu, zuza nie przejdzie jej przez gardlo
za to na fotach poznaje wszystkie dzieci i samych naszych znajomych , acha i kazda pani ktora widzi z dzieckiem to mama i bebe ( nawet kiedy widac, ze to babcia z wnuczkiem ;-))

u nas jest tak jak było... tzn. julcia w dalszym ciągu jest na etapie pojedyńczych wyrazów (no poza papa mama, papa tata:-))
ostatnio jej słownik wzbogacił się o: dzidzię i juju:tak: no a poza tym, potrafi naśladować zwierzątka: pytam sie jak robi owieczka, julka odpowiada- me me:-D to samo jest z kurczaczkiem, kotkiem, krówką, pieskiem, kaczką i tygryskiem...

reklama
U nas jak narazie tez pojedyncze słowa typu mama tata baba dziadzia itd na siebie mowi niania a po swojemu to tez potrafi po godzine wyglaszac monologi w nieznanym języku no i teraz na mam ubaw bo jak widzi starszą pania lub pana na spacerze to wola dziadzia lub baba oczywiscie co 2 osoba z wolanych osob sie zatrzymuje i udrze w gadke hehhee

Do góry