mamaelaela
Fanka BB :)
Nie gu. Robienie gu to głużenie i występuje u 2 miesięcznych niemowląt. Chodzi mi o powtarzanie i łączenie sylab jak bababa czy dadada - to jest gaworzenie
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Oj to rzeczywiście długo twój synek z tym zwlekał bo zawsze wydawało mi się że są to umiejętności 9-10 miesięcznych dzieci. U nas niestety nadal bez żadnych zmian A jak było u was z mową ? Mały dużo gaworzył ? Mówi już coś ? Kiedy pojawiło się naśladowanie ? I pokazywanie rączką lub palcem ? Ciągle się martwię że on nadal żadnych sylab nie składaSzkoda, że jeszcze nie napisałaś, że inne dzieci w jego wieku tak robią. Miałam takie samo myślenie i syn nie robił tylu rzeczy do roku, że powinnam myśleć, że z nim jest coś nie tak.
Pociesze Cię i napiszę, że w rozwoju Twojego synka wszystko jest w porządku, ma jeszcze dużo czasu, żeby zacząć powtarzać za Tobą. Mój dopiero przed pierwszymi urodzinami zaczął pokazywać papa, a brawo zaczął bić mając rok i 3 miesiące. Kosi kosi do tej pory nie pokazuje sam, tylko łapie mnie za ręce, żebym to ja zrobiła.
Nie martw się, na pewno jeszcze nie raz Cię pozytywnie zaskoczy nowymi umiejętnościami