reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój niemowlaka

Każdy ma inną osobowość. Mój syn też był zamknięty w sobie i mało mówił, ale jeśli już, to zdecydowanie. Pierwsze słowa wypowiadał bardzo ostrożnie, a gdy zaczął mówić to jednego dnia nic nie mówił, a kolejnego - całymi zdaniami, ale stało się to dopiero gdy miał 2,5 roku. Podobnie z wrażliwością emocjonalną, jedni lubią się przytulać, śmiać, mówić, inni nie. Ja bardzo bym chciała, żeby w domu było cały czas słychać śmiech malucha, a tak nie jest, za to lubi ona maskotki i dzięki tej wrażliwości lubi się przytulać do nich i do nas. Tak jak na tym zdjęciu lubi, np. misie, którym zmieniają się światełka, a ta owieczka Chicco ma też melodyjki i funkcję nagrania głosu mamy, a co najważniejsze jest bardzo mięciutka i milutka - idealna do tulenia. Gdy widzę, że mała przykłada główkę do jakiegoś misia to jest to najsłodszy znak, że jest zmęczona i pora na drzemkę. Dlatego nie przejmuj się, że Twój syn nie jest jak inne dzieci, jest wyjątkowy i taką ma osobowość.

Załączniki

• owca.jpg
    owca.jpg
    229,1 KB · Wyświetleń: 176
Ostatnia edycja:
reklama
No i minął nam parę dni temu kolejny miesiąc. Mały rozwija się błyskawicznie [emoji3] bardzo papuguje, doszło nam brawo, kosi kosi, pokazuje że jest i go nie ma i ile ma problemów na głowie, wie gdzie jest jego mleczko [emoji4] A chyba jedna z ważniejszych umiejętności to to że zaczął pokazywać rączką. Bardzo mnie tym zaskoczył [emoji4] czasem trochę mu się myli i nie zawsze chce wszystko zaprezentować ale niezły artysta z niego. Bardzo dużo już rozumie, jak mówię gdzie jest piłka to szuka jej i do mnie rzuca, a już na początku zeszłego miesiąca zaczął pędzić do drzwi kiedy słyszy że ktoś przychodzi i raczkować za mną jak wychodzę z pokoju [emoji4] wcześniej jakby było mu to obojętne, albo po prostu siedział i beczał, teraz wyciąga już rączki, tuli się, chowa, zaczepia, lubi wkładać jeden przedmiot do drugiego, dopasowywać. No i chyba niedługo zacznie chodzić [emoji3] dziś już trzymał się praktycznie tylko mojego palca idąc. Strasznie zmienił się przez te 2 miesiące [emoji41] a ze złych wiadomości to to że niestety nadal nic nie mówi, nie gaworzy. Tylko coś tam po swojemu aaaaa eeeeeee bwwwww i piszczy. Ponoć ma czas do roczku, tak bardzo chciałabym żeby w końcu coś powiedział [emoji20] Ale czytałam że jakaś część dzieci tak ma że wcale nie gaworzy tylko od razu zaczyna mówić. Wiem że wszystko z nim w porządku, jest mądry, dużo rozumie, rozumie mowę i na pewno słyszy. Po prostu zacznie później mówić, tak jak mama [emoji6] ale na pewno zwrócę na to uwagę na bilansie roczniaka jeśli nadal się nie rozkręci, zobaczymy co pediatra na to. Ktoś miał podobny przypadek ?

Do góry