reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój niemowlaka

Nie gu. Robienie gu to głużenie i występuje u 2 miesięcznych niemowląt. Chodzi mi o powtarzanie i łączenie sylab jak bababa czy dadada - to jest gaworzenie

reklama
Tez mi się wydaje ze nie masz jeszcze czego się obawiać...każde dziecko ma swoje własne tępo i nie warto togo pospieszać. Córka siostry miała ponad roczek i jeszcze nie mówiła ani słowa, a teraz gawędzi jak najęta ;)

Szkoda, że jeszcze nie napisałaś, że inne dzieci w jego wieku tak robią. Miałam takie samo myślenie i syn nie robił tylu rzeczy do roku, że powinnam myśleć, że z nim jest coś nie tak.
Pociesze Cię i napiszę, że w rozwoju Twojego synka wszystko jest w porządku, ma jeszcze dużo czasu, żeby zacząć powtarzać za Tobą. Mój dopiero przed pierwszymi urodzinami zaczął pokazywać papa, a brawo zaczął bić mając rok i 3 miesiące. Kosi kosi do tej pory nie pokazuje sam, tylko łapie mnie za ręce, żebym to ja zrobiła.
Nie martw się, na pewno jeszcze nie raz Cię pozytywnie zaskoczy nowymi umiejętnościami :)
Oj to rzeczywiście długo twój synek z tym zwlekał bo zawsze wydawało mi się że są to umiejętności 9-10 miesięcznych dzieci. U nas niestety nadal bez żadnych zmian :( A jak było u was z mową ? Mały dużo gaworzył ? Mówi już coś ? Kiedy pojawiło się naśladowanie ? I pokazywanie rączką lub palcem ? Ciągle się martwię że on nadal żadnych sylab nie składa

Z mową jest dobrze, jak na moje ;) Ktoś inny by powiedział, że umie bardzo mało.
Zaczął gluzyc jak miał 2,5 miesiąca. I był "gadatliwy" długo. Potem miał zastoje, że mówił mało, po czym się rozkrecal bardziej. Tak kilka razy, w różnych odstępach. Niestety nie pamiętam dokładnie kiedy zaczął gaworzyć, chyba jak miał 8 msc i pierwsze co, to wołał ba ba. Potem doszło ma ma, na koniec ta ta.
W tym momencie (ma ok. 1 rok i 5 miesięcy) mówi mama, baba, dada, tata, dziadzia, co to, papa, cici, hau, muuu, wow, dzie (gdzie), da (daj), koko, kaka, papym (określenie na owoc i pomidora), lala, mniam, ba (bach!), nynnyn (na pojazdy) i inne nierozszyfrowane słowa po swojemu, krzyki i piski.
Naśladowanie to już pisałam, że pózno, za to teraz to straszna papuga.
Pokazywać palcem zaczął jak skończył rok i 3 miesiące ale sporadycznie, teraz też nie zawsze pokaże jak go poproszę żeby mi np. coś pokazał w książeczce. Woli po mnie powtórzyć :/ No i na dodatek dopiero zaczyna chodzić, jeszcze nieśmiało ale to już coś. Liczę, że w święta będzie już lepiej chodził, oby miał więcej odwagi.
Jak widzisz, u nas niestety wszystko z opóźnieniem.

To naprawdę sporo mówi ! Masz bardzo mądrego synka ! Chciałabym żeby mój też się tak rozkręcił :)u nas z rozwojem fizycznym jest bardzo dobrze od początku- mały raczkuje ,chodzi już przy meblach. Ale obecnie ma 9.5 i nadal nic nie powiedział. Po prostu pewnie u niego przyjdzie to z opóźnieniem. Na szczęście widzę już jakieś postępy przez te 2 tygodnie, zaczął powtarzać drobne gesty i coraz więcej rozumie. Wierzę że będzie dobrze [emoji5]

Rozkręci się na pewno :) Zobaczysz, że jak osiągnie ten sam wiek co mój, to też będzie gadał :) Ja mam wrażenie, że u Was właśnie jest do przodu z rozwojem ruchowym i na to póki co jest pożytkowana cała energia.

Ja za Chiny nie mogę mojego nauczyć, że owieczka robi beee, koza meee, konik ihaha a świnka chrum. No i te wskazywanie.. :/ Muszę poczekać aż załapie ;) Lubi kiwac głową na tak lub kręcić na nie jak się go o coś pyta, jakby już tyyyle rozumiał :) Śmieszne to :) Pokazuje gdzie ma oko, ucho, włosy a np. nosa, palców, stopy nie pokaże. Lubi się czesac grzebieniem albo pokazuje jak czyści uszy. A tańcor z niego przedni, tylko puścić discopolo to się gibie na wszystkie strony :D

Ale to prawda, że praktycznie z dnia na dzień potrafią nas czymś nowym zaskoczyć :)
Ważny jest nasz spokój i cierpliwość, bo nadejdzie taki moment, że dziecko będzie mówiło, pokazywało, powtarzało, biegało. Zazdroszczę wszystkim tym, których dzieci zaczęły szybko chodzić, ja się nastresowalam do tego momentu sporo.

Słyszałam o przypadku dziewczynki, która w wieku 4 lat nie mówiła. Były to lata 80. i nikt nie jeździł do logopedy, czekali ze spokojem i się doczekali, zaczęła mówić :) Oczywiście nikomu nie życzę takiej sytuacji, bo ja to już dawno bym poszukala specjalisty. Ogólnie fajna dziewczyna z niej wyrosła :)

Witam. Piszę po miesiącu od założenia wątku. Synek skończył właśnie 10 miesięcy. Dzięki temu że wcześniej opisałam co potrafi widzę że naprawdę sporo się nauczył [emoji4] zaczęło się od tego że pokazywał wzrokiem coraz to nowe rzeczy. Później nauczył się tany tany, teraz również pięknie robi papa i bach bach różnymi przedmiotami. Jak chce to też pobawi się w akuku, czy przybije piątkę. Nie spodziewałam się że aż tyle nowych umiejętności w tym miesiącu nam dojdzie. Niestety nadal nie gaworzy, co mnie martwi ale słyszę że coraz to nowe dźwięki się pojawiają (dziś coś jak by nie np ) i myślę że z czasem się rozkręci, ponoć do roczku ma czas. Wierzę że za miesiąc będę mogła pochwalić się kolejnymi umiejętnościami a najbardziej postępami w rozwoju mowy [emoji4]

reklama
No i pięknie :) Rozkręca się :) Pisz o postępach dalej :)

Ja też teraz patrzę, że 27 listopada pisałam, że syn zaczyna chodzić, a w tym momencie to już nawet czasem biega :D

Do góry