reklama
Silva Weronika od ok. 3 tyg też się budzi z płaczem lub krzykiem. Ostatnio wyszły jej 2 piątki więc byłam przekonana, że z tego te płaczliwe pobudki wynikały, pomimo że do tej pory ząbkowała bezproblemowo. A teraz jednak wydaje mi sie , że to jednak jakieś intensywne sny miała...
andariel
mama super dwójki :]
u nas też nocne sny teraz, Leo potrafi popłakiwać w głębokim śnie, tak cichutko;
bawi się na szczęście samodzielnie, tj.jak jest bez Niny (b.rzadko), bierze sobie książeczki na nasze łóżko i po kolei każdą ogląda. A jak jest z Ninką to naśladuje ją prawie we wszystkim, ja mam spokój. Ale też, jak pisałam niedawno, staramy się z M.ich rozdzielać, bo mają w duecie takie pomysły, że szok.
Dziewczyny, a jak jest u Was ze schodzeniem ze schodów? Bo Leo wspina się bez zastrzeżeń (nawet jest zbyt odważny wg mnie, ostatnio na placu zabaw wlazł sam na dużą zjeżdżalnię, zdążyłam dobiec jak już siedział na górze szykując się do zjazdu), ale ma jakieś lęki (?) przy schodzeniu. Tzn.za rączkę owszem, schodzi normalnie, ale jak ma zejść np.z wysokiego krawężnika, to staje i widać, że nie bardzo ma pomysł jak go pokonać. Nie pamiętam na jakim etapie dziecko uczy się schodzić przodem, nie zadkiem? Jak to u Was wygląda?
bawi się na szczęście samodzielnie, tj.jak jest bez Niny (b.rzadko), bierze sobie książeczki na nasze łóżko i po kolei każdą ogląda. A jak jest z Ninką to naśladuje ją prawie we wszystkim, ja mam spokój. Ale też, jak pisałam niedawno, staramy się z M.ich rozdzielać, bo mają w duecie takie pomysły, że szok.
Dziewczyny, a jak jest u Was ze schodzeniem ze schodów? Bo Leo wspina się bez zastrzeżeń (nawet jest zbyt odważny wg mnie, ostatnio na placu zabaw wlazł sam na dużą zjeżdżalnię, zdążyłam dobiec jak już siedział na górze szykując się do zjazdu), ale ma jakieś lęki (?) przy schodzeniu. Tzn.za rączkę owszem, schodzi normalnie, ale jak ma zejść np.z wysokiego krawężnika, to staje i widać, że nie bardzo ma pomysł jak go pokonać. Nie pamiętam na jakim etapie dziecko uczy się schodzić przodem, nie zadkiem? Jak to u Was wygląda?
traschka
Mama Marysi
andariel Marysia też schodzi normalnie, choz przez dlugi czas schodziła trochę chwiejnie. Ale normalnie, przodem. Wiem, że mój brat bardzo długo bał sie schodzić z krawężników, jako 2 latek pokonywał je na czworaka. Nie wiem czy to ma związek, ale teraz ma bardzo duży lęk wysokości.
andariel
mama super dwójki :]
no i kurka już się martwię; poczytałam tu i ówdzie (znaczy się w cyberprzestrzeni poszperałam) i mi wyszło, że ten lęk przed zejściem w dół może być oznaką zaburzeń integracji sensorycznejpiłkę rzuca i łapie ładnie, nie boi się wysoko huśtać, biega, ale już np. na trwanikach czy nierównym terenie asekurant z Leosia okropny. I teraz pytanie: czy to zwykła ostrożność, czy to być może przeniesienie na dziecko moich lęków (bo mimo, iż się staram opanować, wciąż mam odruch by go złapać, obronić, żeby się czasem w nos nie uderzyłczęsto mówię do niego "ostrożnie", "uważaj" itp.), czy może rzeczywiście integracja sensoryczna wymaga interwencji? Ciekawe czy na tym etapie jakiś specjalista jest w stanie to określić.
To mam już o czym myśleć w długi weekend (zaraz obok szczepienia p.wzwB)
To mam już o czym myśleć w długi weekend (zaraz obok szczepienia p.wzwB)
reklama
Aestima
Fanka BB :)
zab. integraCJI sensor. ma teraz co 4 dzieciak. Miesio też... stwierdzoną przez specjalistę nadwrażliwość sensor. Ale nie poddajemy się terapii szczotką, poki co plac zabaw( huśtawki, bujawki), prysznic naprzemienny- tak sobie z tym radzimy. Muszę umówić się na kolejną wizytę.
Podziel się: