reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

andariel - podobno te nowe szczepionki sa bezrtęciowe bo jest ona zakazana, najlepiej sprawdzić skład. Ja tez najchetniej małej bym nie szczepiła bo boje sie strasznie powiklan. Szczepimy główna skojarzoną 5+1 plus na rota i pneumo ale postaram sie to jak nabardziej odlozyc w czasie

reklama
mrsmoon mam nadzieję, że w końcu uda mi się odpisać, bo to moje czwarte podejście... ciągle coś, jak nie moja Iskierka to burza net wywala...
Nazwy szczepionek które nie powinny mieć thimerosalu to:
Infanrix
Imovax
Poliorix
Hiberix
Pedvax Hib
Procpomvax
Pentaxim
HBVaxPro
Tripacel
Tu jest również lista szczepionek bez związków rtęci Bezpieczne szczepionki - bez rtęci

Ja planowałam Natalię szczepić tak:
1.WZW B- HBVaxPro
2. DTPa (acelulaena) - Infanrix DTPa
3. Hib - Pedvax Hib
4. Polio - tu jescze myślę

Z dodatkowych jeśli zaszczepię to na pneumokoki ale to jak Natalia będzie zdecydowanie starsza.

Zastanawiam się jednak nad tą 5 w 1 - za jest to, że jedno kłucie, dwa jedna sczepionka mniej dodatkowych świństw jak np. aluminium, formaldehyd czy kwas solny... Jeśli 5 w 1 to Pentaxim czy Infanrix.. ehhh. Przeciw to zdecydowanie to, że jednego dnia dostaje taką działę sztucznie wprowadzonych świństw przeciw więcej niż 3 rodzajom. Poza tym szczepione jest przeciw polio raz więcej niż jest to wymagane.
6 w 1 nie, bo tą odradzali i w szkole rodzenia i pediatra w szpitalu z uwagi na częstość występowania odczynów. Poza tym to dla mnie zdecydowanie za dużo na raz. Szczepione raz więcej przeciw polio i wzw B.
Uważam, że jeśli nie ma potrzeby tyle szczepić to po co ładować dodatkowo.

Pisałam tego posta od 9:00, moja natalia dziś strasznie marudna... ciekawe czy pozwoli mi pójśc pod prysznic....

Ostatnia edycja:
i jestesmy juz po lekarzu mały urodził sie z waga 3300, po wyjsciu ze szpitala mial 3120g a dzis 3 tyg od urodzenia ma az 4100g!!!
dokładnie 4220 w bodziakach pampku i skarpertkach, szok i to tylko na cycu jedzie :szok: mały pulpecik rośnie :-D

No i my już po lekarzu - mały waży już 5200g! Jest powyżej 75 centyla, czyli pięknie nadrobił słaby pierwszy miesiąc :-D Mamusia jest dumna i happy :-D

Szczepiliśmy jednak Infanrixem - za 94zł. Plus Hepavax for free. Na tę cenę mogłam się zgodzić. A z pneumokokami czekamy do pół roku - wtedy będą to 3, a nie 4 dawki. Następne szczepienie za 6 tygodni :-) Edgarek był dzielny, płakał przeraźliwie, ale szybko dał się uspokoić - nie ma to jak cycuś ;-)

przed chwilą była u nas położna...Franek urodził sie z wagą 3840 a dzsiaj ma 4520 więc ładnie przybiera...za to jaka z niego maruda...jejciuuuu

dziś Hanulka osiągnęła 4400g czyli w tydzień 180g, szłam do pediatry z nastawieniem że dziś raczej nie zaszczepimy mimo, że to juz 6 tydzień ale przyszło co do czego i wypytałam co lekarz poleca (byłam nastawiona na nfz, jedynie błonnina+krzusiec itp chciałam acelularny) ale poleciła 5w1 infanrixa i sie zdecydowałam. Płakałam razem z nią, tak mi było przykro i zarazem ze strachu przed powikłaniami ach :-(
Zatem dostała Infanrix IPV+hib tak mam na kwitku, Setanka ty sie dobrze orientujesz w temacie czy to dobre zestawienie, czy ktoś jeszcze miał tą samą? Jestem jakaś niespokojna sama, malutka tez marudzi nie może zasnąć, tak mi jej szkoda bidulka-tyle zarazków jej wpuścili do ciałka małego...
Żeby wrażeń było mało lekarka zauważyła że Hania ma tendencje do układania główki na prawej stronie i tam tez jakby ma bardziej płaską główkę :szok: (ja tego nie widze). Ponoć asymetria jest częsta i tendencja do układania na ulubionym boku, ale sam fakt mnie przeraził, mamy skierowanie na rehabilitacje i idziemy pierwszy raz w środę. Dziś pani rehabilitantka obejrzała tylko Hancię i stwierdziła że nie ma powodu do paniki, bo to bardzo częste u takich szkrabów i jak będzie juz trzymac główke to jakoś to się wyrówna.
Dziwi mnie to bardzo bo zawsze staram sie zmieniać bok na którym leży i każde karmienie z innej piersi i obrót ciałka, ale jak widac to za mało.

reklama
icak
My tez mamy skierowanie na cwiczenia w zwiazku z płaska głowka z jednej strony. U nas neurolog stwierdził krecz szyji ale czytałam troche na ten temat i mały nie ma az takich problemow. Po prostu układa glowke zazwyczja na lewo ale obraca nia normalnie.

Do góry