reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

andariel - podobno te nowe szczepionki sa bezrtęciowe bo jest ona zakazana, najlepiej sprawdzić skład. Ja tez najchetniej małej bym nie szczepiła bo boje sie strasznie powiklan. Szczepimy główna skojarzoną 5+1 plus na rota i pneumo ale postaram sie to jak nabardziej odlozyc w czasie

reklama
mrsmoon mam nadzieję, że w końcu uda mi się odpisać, bo to moje czwarte podejście... ciągle coś, jak nie moja Iskierka to burza net wywala...
Nazwy szczepionek które nie powinny mieć thimerosalu to:
Infanrix
Imovax
Poliorix
Hiberix
Pedvax Hib
Procpomvax
Pentaxim
HBVaxPro
Tripacel
Tu jest również lista szczepionek bez związków rtęci Bezpieczne szczepionki - bez rtęci

Ja planowałam Natalię szczepić tak:
1.WZW B- HBVaxPro
2. DTPa (acelulaena) - Infanrix DTPa
3. Hib - Pedvax Hib
4. Polio - tu jescze myślę

Z dodatkowych jeśli zaszczepię to na pneumokoki ale to jak Natalia będzie zdecydowanie starsza.

Zastanawiam się jednak nad tą 5 w 1 - za jest to, że jedno kłucie, dwa jedna sczepionka mniej dodatkowych świństw jak np. aluminium, formaldehyd czy kwas solny... Jeśli 5 w 1 to Pentaxim czy Infanrix.. ehhh. Przeciw to zdecydowanie to, że jednego dnia dostaje taką działę sztucznie wprowadzonych świństw przeciw więcej niż 3 rodzajom. Poza tym szczepione jest przeciw polio raz więcej niż jest to wymagane.
6 w 1 nie, bo tą odradzali i w szkole rodzenia i pediatra w szpitalu z uwagi na częstość występowania odczynów. Poza tym to dla mnie zdecydowanie za dużo na raz. Szczepione raz więcej przeciw polio i wzw B.
Uważam, że jeśli nie ma potrzeby tyle szczepić to po co ładować dodatkowo.

Pisałam tego posta od 9:00, moja natalia dziś strasznie marudna... ciekawe czy pozwoli mi pójśc pod prysznic....

Ostatnia edycja:
i jestesmy juz po lekarzu mały urodził sie z waga 3300, po wyjsciu ze szpitala mial 3120g a dzis 3 tyg od urodzenia ma az 4100g!!!
dokładnie 4220 w bodziakach pampku i skarpertkach, szok i to tylko na cycu jedzie :szok: mały pulpecik rośnie :-D

No i my już po lekarzu - mały waży już 5200g! Jest powyżej 75 centyla, czyli pięknie nadrobił słaby pierwszy miesiąc :-D Mamusia jest dumna i happy :-D

Szczepiliśmy jednak Infanrixem - za 94zł. Plus Hepavax for free. Na tę cenę mogłam się zgodzić. A z pneumokokami czekamy do pół roku - wtedy będą to 3, a nie 4 dawki. Następne szczepienie za 6 tygodni :-) Edgarek był dzielny, płakał przeraźliwie, ale szybko dał się uspokoić - nie ma to jak cycuś ;-)

przed chwilą była u nas położna...Franek urodził sie z wagą 3840 a dzsiaj ma 4520 więc ładnie przybiera...za to jaka z niego maruda...jejciuuuu

dziś Hanulka osiągnęła 4400g czyli w tydzień 180g, szłam do pediatry z nastawieniem że dziś raczej nie zaszczepimy mimo, że to juz 6 tydzień ale przyszło co do czego i wypytałam co lekarz poleca (byłam nastawiona na nfz, jedynie błonnina+krzusiec itp chciałam acelularny) ale poleciła 5w1 infanrixa i sie zdecydowałam. Płakałam razem z nią, tak mi było przykro i zarazem ze strachu przed powikłaniami ach :-(
Zatem dostała Infanrix IPV+hib tak mam na kwitku, Setanka ty sie dobrze orientujesz w temacie czy to dobre zestawienie, czy ktoś jeszcze miał tą samą? Jestem jakaś niespokojna sama, malutka tez marudzi nie może zasnąć, tak mi jej szkoda bidulka-tyle zarazków jej wpuścili do ciałka małego...
Żeby wrażeń było mało lekarka zauważyła że Hania ma tendencje do układania główki na prawej stronie i tam tez jakby ma bardziej płaską główkę :szok: (ja tego nie widze). Ponoć asymetria jest częsta i tendencja do układania na ulubionym boku, ale sam fakt mnie przeraził, mamy skierowanie na rehabilitacje i idziemy pierwszy raz w środę. Dziś pani rehabilitantka obejrzała tylko Hancię i stwierdziła że nie ma powodu do paniki, bo to bardzo częste u takich szkrabów i jak będzie juz trzymac główke to jakoś to się wyrówna.
Dziwi mnie to bardzo bo zawsze staram sie zmieniać bok na którym leży i każde karmienie z innej piersi i obrót ciałka, ale jak widac to za mało.

reklama
icak
My tez mamy skierowanie na cwiczenia w zwiazku z płaska głowka z jednej strony. U nas neurolog stwierdził krecz szyji ale czytałam troche na ten temat i mały nie ma az takich problemow. Po prostu układa glowke zazwyczja na lewo ale obraca nia normalnie.

Do góry