reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj naszych maluszkow

Podobno w okolicach 3-go miesiąca dziecko jest najmniej chronione przez przeciwciała, bo matka wytwarza już je w ilościach śladowych, a organizm dziecka dopiero zaczyna swoje wytwarzać. To samo co pisze trasia jest ze szczepieniem na rota, tylko przy rota pierwsza dawka musi być podana przed ukończeniem 6 m-cy

reklama
mrsmoon pomyliłaś się pierwsza dawka musi być podana do 12 tygodnia jak chodzi o rota.Jak chodzi o lukę immunologiczną to trwa od 2 do końca 6 miesiąca.Pisała już gdzieś o tym Ramari, że u nas są niedostępne w aptekach szczepionki 5 w 1 dziś moje kochanie ma wytropić u swoich farmaceutów z jakiego powodu, mam nadzieję, że nie dlatego, że znów trefną serię wypuścili.
Ja będę chyba szczepić pojedyńczo, jednego dnia na 3 rodzaje chorób, wybranymi przez siebie szczepionkami, które sprawdziłam.

emiolka
super że z bioderkami Mariuszka wszystko gra :-)

Baśka wierzę, że i u Was z bioderkami będzie dobrze. Trzymam mocno kciukaski za badanie by dobrze wyszło.

Ostatnia edycja:
zastanawiam sie nad podawaniem małemu mleka modyfikowanego na noc by nie budził sie co 2 godziny
Czy któraś z was karmi naraz piersia i butelka?
Jakie mleko polecacie?

mgordon wiele dziewczyn tak robi, my tylko cycuś oby jak najdłuzej. Gratulacje dla Olusia
emiolka gratulacje że ok
baśka &&&&&&&&&&&&&&&&
setana a z tymi pojedyńczymi szczepionkami też jest coś nie tak? bo ja chce standardowo szczepic małą tak jak i my byliśmy szczepieni w dzieciństwie - nie łączonymi, no i pneumokoki dodatkowo chyba

Edit: aaaa miałam się pochwalić, że Hanulcia waży juz 4220g i mierzy 61cm, czyli udało jej się w tydzień na cycusiu przybrać 420g:szok:, od wyjścia ze szpitala 1220g i urosła 9cm :szok: Bardzo nas to cieszy :-)

Ostatnia edycja:
Icak jak chodzi o te szczepienia oferowane w przychodniach, to jeśli tylko masz możliwość to kup sam szczepionkę na błonnicę, tężec, krztusiec DPT, ponieważ państwo daje tą szczepionkę jako pełnokomórkową - DPTw (takiej już w żadnym cywilizowanym kraju się nie podaje). Ta sama szczepionka zawiera ok. 3000 antygenów, to bardzo dużo! Wdostępnych szczepionkach DPTa - acelularnych tych antygenów jest od 3-7. Są zdecydowanie lepsze i bezpieczniejsze np. Tripacel. Ta 5 w 1 też ma wersję lepszą czyli DPTa.
Reszta szczepionek nie jest zła, sprawdź tylko co dają u Was na wzwB. Najlepsza na wzw B jest szczepionka o nazwie HBvaxPRO 5. Ja wybrałam sobie pojedyncze inne szczepionki, bo nie są konserwowane związkami rtęci i innymi świństwami. Może jednak być tak że u Was podją te lepsze poza DPT, bo tu wszędzie podają ten sam syf. Jak chcesz sam kupić to pamiętaj, że pediatra musi wypisać Ci receptę. No i jak pisałam chcę podzielić te szczepienia . No i szczepimy się nieco później niź mówi polski kalendarz.

Gratuluję osiągnięć Hanulki:-) My też się tylko cycolimy;-)

doris tak, moj tez tak ma. Mysle, ze to poprostu taki urok naszych dzieciakow, ale dla pewnosci dopytam sie lekarza.
Ben przybral 1100 od urodzenia I mozna powiedziec, ze tez wylacznie na piersi, Bo formule mial moze z 10 razy:D

no to moja ma mega przyrost, ważyłam ją na domowej wadze, więc może nie być ona dokładna o kilkadziesiąt gramów, ale generalnie mała od urodzenia w miesiąc przybrała 1500g :szok: tylko na cycu :-) idę ją zmierzyć...

sama mierzyłam więc nie wiem czy dokładnie ale wyszło 60 cm, może 61, no w każdym razie nie mniej niż +6 od urodzenia:-)

Ostatnia edycja:
dzięki satana, dowiem sie jakie u nas dają, ale zaczęłam teraz zgłębiac temat i po przeczytaniu paru artykułów odechciało mi się w ogóle szczepić i jestem wręcz przerażona ewentualnymi powikłaniami poszczepiennymi. Teraz mi się ryczeć chce po przeczytaniu artykułów o śmierci maluszków ach. :-( Jednak człowiek niedoinformowany spi spokojniej. To trochę tak jak z PBKM, jakbym nie wiedziała to bym olała, ale jak już sięgnęłam do źródła to decyzja mogła być tylko "tak". Teraz nie wiem co zrobić z tymi szczepieniami...
nadzieja, aneczka gratulacje dla brzdąców za dodatkowe kg :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
My będziemy szczepić na te refundowane, jedynie na krztusiec zaszczepimy tą DTPa, o której pisała Setana. U nas w przychodni koszt tej szczepionki to 67zł więc nie ma tragedii :)
Jeśli chodzi o pneumo i rota, to musimy się zastanowić. Starszego nie szczepiliśmy i może z dwa razy miał biegunkę, ale taką lajtową. Też słyszałam, że rota jest tylko na kilka szczepów. Zobaczymy co pediatra doradzi, na pewno znaczenie będzie miało to, że Jaś będzie chodził od sierpnia do żłobka, a od września do przedszkola i jest obawa, że coś przytarga. Tfu, tfu. Ale z drugiej strony wszędzie słyszę, że lekarze na dodatkowe nie szczepią i to mi daje do myślenia.

Edit:

Dziewczyny ślicznie przybierają Wasze maluszki :) Moja od wyjścia ze szpitala (i od wagi w dniu wypisu) przez 3 tygodnie przybrała jakieś pół kg. Wydawało mi się, że to mało, ale lek. uspokoiła, że waga ok. A jeśli chodzi o długość to małej mi nie mierzyli. Jutro sama sprawdzę :)

Ostatnia edycja:
Do góry