reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój naszych dzieci

Takie skojarzenia to Tuśka też ma:tak: ale to wynika bardziej z zapamietanego obrazka z reklamy w tv;-) gdybym to podciągnęła pod naukę czytania to młodą bym już dawno zgłosiła do mensy;-):-D

I moja duma legla w gruzach :-D:-D:-D:dry: nie no też wiedziałam, że to skojarzenie ale wiecie dobry żart na koniec dnia

reklama
ja mam takie plastikowe kwadraciki do nauki literek. z jednej strony jest np.literka "b" a z drugiej balwan. zaczelysmy sie kiedys uczyc:tak::tak:

dziewczyny, ktora raczka wasze dzieci jedza i rysuja? czy juz wybraly jedna? Jultika na zmiane, choc przewaza lewa. ja nie robie z tego problemu (ja jestem leworeczna) i nie zmuszam jej do okreslenia sie, lub zmiany raczki. moja bratowa natomiast i P babcia ciagle mowia: zmien raczke, nie ta raczka:sorry2:.
ja nie chce wywierac na niunce presji, wydaje mi sie, ze powinna sama o tym zadecydowac. jak myslicie?
czy to moze normalne dla takich maluszkow, ze wykonuja pewne czynnosci, zarezerwowane tylko dla prawej reki, raz jedna, raz druga?

Donkat, w jedzeniu u nas dominuje lewa rączka i nawet moja mama ostatnio jak widziała małego jak je to zrobiła wielkie oczy, że na to pozwalam. A niby dlaczego miałabym to zmieniać? Rozmawiałam swego czasu z panią pedagog pracująca w poradni psychologiczno-logopedyczno -coś tam i za jej poradami nie mam najmniejszego zamiaru wpływać na to, którą raczka mały się posługuje, bo to ani nie choroba, anie nie kalectwo ani nic złego.
Donkat, w ramach ścisłości, jakie to są czynności zarezerwowane tylko do prawej ręki?

Ja jestem oburęczna czy jak to się tam nazywa. Część czynności wykonam wyłącznie lewą, a część wyłącznie prawą ręką. Maciuś z reguły używa prawej. Odruchowo go czasem poprawię, ale nie wywieram presji.

Donkat, w ramach ścisłości, jakie to są czynności zarezerwowane tylko do prawej ręki?

oj, czepiasz sie;-)
nie chcialam powtarzac: jedzenie, rysowanie, wiec tak uogolnilam:sorry2:

Majandra, a czemu jestes obureczna?
pytam, bo ja tez jestem, ale to z tego powodu, ze bylam leworeczna, w wieku przedszkolnym rodzice mnie "przekrecili" na prawa i teraz mam obie "prawe":-)

Dziecka nie powinno się "przestawiać" :no: moja teściowa czasem widzę, że przekłada Kubusiowi kredki czy pisaki z lewej do prawej, no znacie mnie i nie umyka to mojemu czepiactwu :-p:-p:-p i Kuba właściwie maluje lewą ręką. Ma to chyba po babci Oli bo moja mama również jest ofiarą ludzi goniących ja do pisania prawą ręką. Również jest obureczna :tak:

ja też jestem leworęczna i próbowali mnie przestawic na prawą ale im się nie udało:-p
A Mateuszek jak narazie nie ma określonej rączki raz bierze kredke do lewej a innym razem do prawej Ola też tak robiła jak była młodsza a teraz posługuje się tylko prawą :tak:

reklama
Nie mam pojęcia, Donkat, czemu tak jest. Ale z tego co wiem, to od zawsze tak było i od od początku pisałam i jadłam prawą, a siłowe czynności wykonywałam lewą. Na w-fie zawsze problem mieli ze mną. W tenisa/badmintona/siatkówkę zawsze lewą gram. Nie dam rady użyć prawej.

Do góry