reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój naszych dzieci

Takie skojarzenia to Tuśka też ma:tak: ale to wynika bardziej z zapamietanego obrazka z reklamy w tv;-) gdybym to podciągnęła pod naukę czytania to młodą bym już dawno zgłosiła do mensy;-):-D

I moja duma legla w gruzach :-D:-D:-D:dry: nie no też wiedziałam, że to skojarzenie ale wiecie dobry żart na koniec dnia

reklama
ja mam takie plastikowe kwadraciki do nauki literek. z jednej strony jest np.literka "b" a z drugiej balwan. zaczelysmy sie kiedys uczyc:tak::tak:

dziewczyny, ktora raczka wasze dzieci jedza i rysuja? czy juz wybraly jedna? Jultika na zmiane, choc przewaza lewa. ja nie robie z tego problemu (ja jestem leworeczna) i nie zmuszam jej do okreslenia sie, lub zmiany raczki. moja bratowa natomiast i P babcia ciagle mowia: zmien raczke, nie ta raczka:sorry2:.
ja nie chce wywierac na niunce presji, wydaje mi sie, ze powinna sama o tym zadecydowac. jak myslicie?
czy to moze normalne dla takich maluszkow, ze wykonuja pewne czynnosci, zarezerwowane tylko dla prawej reki, raz jedna, raz druga?

Donkat, w jedzeniu u nas dominuje lewa rączka i nawet moja mama ostatnio jak widziała małego jak je to zrobiła wielkie oczy, że na to pozwalam. A niby dlaczego miałabym to zmieniać? Rozmawiałam swego czasu z panią pedagog pracująca w poradni psychologiczno-logopedyczno -coś tam i za jej poradami nie mam najmniejszego zamiaru wpływać na to, którą raczka mały się posługuje, bo to ani nie choroba, anie nie kalectwo ani nic złego.
Donkat, w ramach ścisłości, jakie to są czynności zarezerwowane tylko do prawej ręki?

Ja jestem oburęczna czy jak to się tam nazywa. Część czynności wykonam wyłącznie lewą, a część wyłącznie prawą ręką. Maciuś z reguły używa prawej. Odruchowo go czasem poprawię, ale nie wywieram presji.

Donkat, w ramach ścisłości, jakie to są czynności zarezerwowane tylko do prawej ręki?

oj, czepiasz sie;-)
nie chcialam powtarzac: jedzenie, rysowanie, wiec tak uogolnilam:sorry2:

Majandra, a czemu jestes obureczna?
pytam, bo ja tez jestem, ale to z tego powodu, ze bylam leworeczna, w wieku przedszkolnym rodzice mnie "przekrecili" na prawa i teraz mam obie "prawe":-)

Dziecka nie powinno się "przestawiać" :no: moja teściowa czasem widzę, że przekłada Kubusiowi kredki czy pisaki z lewej do prawej, no znacie mnie i nie umyka to mojemu czepiactwu :-p:-p:-p i Kuba właściwie maluje lewą ręką. Ma to chyba po babci Oli bo moja mama również jest ofiarą ludzi goniących ja do pisania prawą ręką. Również jest obureczna :tak:

ja też jestem leworęczna i próbowali mnie przestawic na prawą ale im się nie udało:-p
A Mateuszek jak narazie nie ma określonej rączki raz bierze kredke do lewej a innym razem do prawej Ola też tak robiła jak była młodsza a teraz posługuje się tylko prawą :tak:

reklama
Nie mam pojęcia, Donkat, czemu tak jest. Ale z tego co wiem, to od zawsze tak było i od od początku pisałam i jadłam prawą, a siłowe czynności wykonywałam lewą. Na w-fie zawsze problem mieli ze mną. W tenisa/badmintona/siatkówkę zawsze lewą gram. Nie dam rady użyć prawej.

Do góry