reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój naszych dzieci

reklama
Iza ja niestety nie pomogę :-(
z Zuzką w najbliższym czasie wybieram się do ortopedy do kontroli bo powiedział mi na ostatniej wizycie ( ponad rok temu) że mam przyjść jak dziecko będzie już bardzo dobrze chodzić i to jest chyba w ramach funduszu ale kto ich tam wie :baffled:
Gratulacje Tygrysku z tego co piszesz to Wiki już sporo mówi dziewczyny na prawdę nie ma co się martwić "niemówieniem" jeżeli dziecko wydobywa z siebie jakieś dźwięki i reaguje na polecenia (słyszy je) to w tym wieku to jest norma przynajmniej tak mi powiedziała ciocia która jest neurologiem dziecięcym

w pracy mam dziewczynę której córeczka ma 3,5 roku i mówi tylko mama tata i baba (zaczęła chodzić jak miała 18 miesięcy) i ciocia powiedziała że to może już świadczyć o upośledzeniu ... oczywiście koleżance o tym nie powiedziałam (chodzi z małą do neurologa) trochę jest przez to dziwna atmosfera w pracy bo boję się cokolwiek powiedzieć o Zuzce żeby jej nie urazić :-( bo wiadomo jak każda mama mam tendencje do wychwalania umiejętności swojego dziecka

majandra- zeby nie bylo niedomowien to piotrus stawia cala stopke tak jakby na wewnetrznej krawedzi. nie palcami czy pietami do srodka tylko rownolegle do siebie. nie wiem czy mnie dobrze rozumiesz.

I
z Zuzką w najbliższym czasie wybieram się do ortopedy do kontroli bo powiedział mi na ostatniej wizycie ( ponad rok temu) że mam przyjść jak dziecko będzie już bardzo dobrze chodzić i to jest chyba w ramach funduszu ale kto ich tam wie :baffled:
nam przy badaniu bioderek powiedzial, ze jesli cos nas bedzie niepokoic to mamy wrzyjsc. ale wydaje mi sie, ze potrzebne jest nowe skierowanie od pediatry bo to poprzednie bylo wazne rok.

dziewczyny na prawdę nie ma co się martwić "niemówieniem" jeżeli dziecko wydobywa z siebie jakieś dźwięki i reaguje na polecenia (słyszy je) to w tym wieku to jest norma przynajmniej tak mi powiedziała ciocia która jest neurologiem dziecięcym

bo wiadomo jak każda mama mam tendencje do wychwalania umiejętności swojego dziecka

mnie kazdy mowi, zebym sie nie martwila niemoieniem julitki. ostatnio troche sie uspokoilam, bo niunka sie 'rozgadala": mama, tata, baba, pies, am i nasladuje zwierzatka i nasze dziweki wydawane podczas zabaw.
chcialam dla spokojnego sumienia isc do logopedy, ale okazalo sie, ze trezba miec skierownaie od pediatry, a nie bede sie pchac do przychodni pelnej zarazkow!:crazy:

tym bardziej, ze masz czym sie chwalic:tak::tak::tak:

majandra- zeby nie bylo niedomowien to piotrus stawia cala stopke tak jakby na wewnetrznej krawedzi. nie palcami czy pietami do srodka tylko rownolegle do siebie. nie wiem czy mnie dobrze rozumiesz.
Tak właśnie zrozumiałam, coś kiedyś o tym rehabilitantka wspomniała, ale nie pamiętam dokładnie, bo Maciuś tak nie robi. On za to cały czas podkurcza paluszki:-(

A ja muszę się pochwalić: Maciuś dziś (tylko raz) powiedział NIE MA:tak:

Donkat, czasem przychodnie specjalistyczne, gdzie jest logopeda mają dni otwarte, tzn. że bez skierowania można iść na konsultacje. Popytaj, podzwoń, poszukaj, może u Was jest taka.

reklama
luandzia dobrze ciebie rozumiem
ja nie niarzekałam na niemówienie Wiki tylko zastanawiało mnie czemu nie chce powiedziec mama a wydobywa z siebie inne dzwieki i sylaby ale juz wycwiczyłam
co do chwalenia się umiejętnosciami swoich dzieci to np ja mam taką sytuację ze siedze w pokoju z kolezanką której synek z czerwca jest niejadkiem i czesto łapie powazne infekcje ostatnio prawie przez tydzien nie jadł za to Wiki to łasuch wiec ciezko mi owaia za to iu i formach karminia sie rozmawaia za to Marcinek ładnie i bardzo duzo mówi jak gdzies we wrzesniu czy pażdzierniku ich odwiedziłam z wiki to mówił do mnie ciocia i dzidzi no bardzo duzo a teraz to kazde słowo probuje powtarzac raz lepiej raz gorzej ale bystro mu to idzie wiec rozumiem ze kazde dziecko jest inne i o dziwo wbrew opiniom mój synek szybciej się rozwijał a mówi się ze to dziewczynki są szybsze

Do góry