reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwoj maluchow..Zabawy i zabawki

A Karolek dziś miał taki krzykliwy dzień - od rana pokrzykiwał a mama moja się skarżyła że jak jej się rozkrzyczał do ucha - tak piskliwie to mało nie ogłuchła :)

reklama
Dziewczyny, czytam Wasze posty i wiele z Was pisze, że maluszki przewracają się same na brzuszek. Mój młody bardzo nie lubi leżeć na brzuszku:-( Przez pierwsze 2 miesiące to była jego ulubiona pozycja, nawet często tak spał (oczywiście pod moją opieką), a teraz stęka, robi się czerwony i jęczy... uspokaja się od razu, gdy go odwrócę na plecki. Obawiam się, że w związku z tym nie będzie się chciał nauczyć przewracania, a w takim razie co z raczkowaniem? Codziennie po kilka razy bawiąc się z nim próbuję "przemycić" pozycję na brzuszku, ale dosłownie po kilkunastu sekundach, czasem po minucie zaczyna się okazywanie niechęci:no: Macie na to jakiś sposób?

Miki też się nie przewraca, choć pozycję na brzuszku bardzo lubi. Za to parokrotnie przewróciłsię z brzuszka na plecy :-)

Asia, niektóre dzieci nie raczkują, tylko od razu chodzą ;-)

dokładnie tak jak napiała KasiaDe nie każde malenstwo raczkuje i moja też za często nie przewraca się, sporadyczne przypadki, ale za to jak twardo stoi juz na nogach hohoho

asia076 ja miałam podobny problem z moim starszym synem. Też nie chciał leżeć na brzuchu a ja nie miałam sumienia go zmuszać ;-) Etap raczkowania trwał u niego bardzo krótko. Teraz niestety odbija sie to na jego życiu (niechęć do jazdy na rowerze, trudności w koncentracji, możliwość dysleksji i dysgrafi, trudności w rysowaniu). Jak chodziłam z nim do psychologa przed pójściem do szkoły, to pierwsze pytanie było właśnie o przebieg ciąży a drugie czy raczkował, więc wiem jak ten etap jest istotny w rozwoju malucha. A efekty pominięcia raczkowania wychodzą właśnie podobno najczęściej w wieku szkolnym.
Teraz mam bardzo dbam o to żeby Kuba dużo leżał na brzuszku. Asiu76 przeczytaj sobie na lipcówkach opis gimnastyki ze zdjęciam. Jest tam super opisane jak stymulować malucha w formie zabawy. Bardzo pomagają ćwiczenia naprzemienne ręka/noga tzn chwytanie lewą ręką prawej nogi i na odwrót. Sprawdź czy twój maluch woli leżeć na twardym, czy na miękkim, czy ma wygodnie ułożone ręce, najlepiej wyciągnięte przed siebie. Jak to nie pomoże to kładź go na kolanach lub na piłce, albo spróbuj podłożyć mu pod ręce twardą poduchę. Życzę powodzenia. Jak chcesz to zrobię ci fotki z książki jak nauczyć malucha przewrotu na brzuch;-)

ja Otylki nie bede zmuszac, moj maz jak i jego trojka braci w ogole nie raczkowali,szybko wstali i chodzili od 10 miesiaca wszyscy, a nie wystapiły jakiekolwiek z tym zwiazane problemy. Maz ma bardzo smarkate rodzenstwo 11 i 14 lat, widuje ich od 8 lat i nie zauwazyłam nic co mogloby niepokoic, buszuja na rowerach jak to maluchy, i w szkole tez nie maja problemów.

Właśnie o to chodzi, nie zmuszać tylko zachęcać. A swoją drogą moich znajomych syn ruszył na 2 nogach jak jeszcze nie miał 8 miesięcy :-)

a zachęcać to zachęcamy:)) ćwiczymy czesto rózne cwiczenia i ostatnio patrze, a mała sama prawa raczka do lewej nogi , lewa raczka do prawej i tak na zmiane:))) w ogole bardzo lubie z mała cwiczyć:)))

reklama
sumka, bardzo prosze o instrukcję - jak nauczyć malucha przewrotu na brzuch:tak:

fusik, no wreszcie jakieś nowe zdjęcie Danielka - zaniedbałaś się ostatnio!

Do góry