reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

U nas w rozwoju jak na razie zastój. Z wyjątkiem tego, że zrobił się strasznie czepialski. Ciągle wisi mi przy nogach i staje na palce, żeby go wziąć do góry.

reklama
Ale numer! Alicja dziś STAŁA SAMA BEZ TRZYMANIA tak długo, aż nie zjadła kawałek rogala! Ja patrzę, a ona wstaje na srodku trawnika i stoi! My wszyscy (rodzinka) w szoku patrzymy na nią a ona niczego się nie trzymając sama stoi! SZOK!!! Potem stawała sobie tak jeszcze kilka razy:) Skumała, że można złapać równowagę i stać bez trzymanki:) Ale jaja, niedługo pewnie zrobi pierwszy krok sama:) Narazie ma odwagę tylko przy szafie lub stole, ale po dzisiejszej akcji myslę, że niedługo puści sie szafy i pójdzie wprost w ręce mamy na drugim końcu pokoju:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jutro postaram się zrobić fotkę i Wam pokażę:) Pamiętacie to zdjęcie??? To było w styczniu i prawie mnie zjadłyście, że dziecko stawiam i się kregosłupek pokrzywi....to chyba jednak taka jej natura, że tak szybko stoi:) Za to nie usłyszałam jeszcze "MAMA" :)
https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-we-wrzesniu-2009-f278/zdjecia-zdjecia-zdjecia-brzuszki-mamusie-i-bobaski-30272/index206.html#post4890269

Ostatnia edycja:
U nas też sukces Ala ma ząbka!!!! na dole stuka pod łyżeczką, a najlepsze, że cały czas obserwowałam górną szczękę bo napuchnięta, a tu taka niespodzianka!

Zuzia-no to super, teraz będzie Was gryzła :))

Gapcio-super, ja to sobie nie mogę wyobrazić, że moja Kluseczka kiedyś sama będzie stała...

Na 9 m-cy Zuzia robii "papa", ale nie mówi, ogólnie teraz to tylko jakieś nieartykułowane dźwięki i sylaby no i "nie", ale to najszybciej jej poszło.
Pełza do tyłu i wtedy potrafi usiąść, ale jeszcze nieraz jak natrafi na przeszkodę z tyłu to woła o pomoc.
Najbardziej lubi gdy się ją nosi i dotyka wszystkiego.Wtedy woła "weee" i pokazuje palcem. No i M tak lata z nią gdzie się da.
Wyszedł jej trzeci ząbek, więc dzisiaj dostała na sniadanie chlebek.Zjadła, ale zauważyłam, że ciężko ją przekonać do smakowania innych potraw niż z łyżeczki. W tym tyg. mam zamiar popróbować ponownie z kubkiem bo na razie to tylko pije chętnie z mojej szklanki, ale cała oblana po czubki palców u stóp. Lubi bawić się nietórymi zabawkami-gitara, garnuszek, pianino.Najchętniej ze mną oczywiście.
Potrafi pokazać kilka rzeczy na obrazku lub wskazać zabawki itp.
Nareszcie coś się u nas ruszyło, bo na 8 m-cy to jakos nie było czym się chwalić :)

Zuzia- gratuluję ząbka!:-)

Drodka- również gratki na ząbka!:-):tak: Co do rozwoju to tak jak wcześniej napisałam u nas też jakiś zastój także nie martw się. Nadgonicie:tak:.

Borys nauczył się piszczeć. Ale jak! :baffled::szok: Mi pękają bębenki w uszach, takie to przeraźliwe:szok::baffled:. I najgorsze, że nie wiem jak go tego oduczyć:dry:

PS Swoją drogą, zostało jeszcze jakieś dzieciątko, które nie ma ząbka oprócz Borysa?:baffled::baffled::baffled:

A nas własciwie codziennie coś nowego. Najbardziej śmialiśmy sie w niedzilę. Igoś od dłuższego czasu pełzał i nijak nie chciał się nauczyc raczkowac na kolankach.Razem z rehabilitantka uczyłyśmy go ale on miał to w nosku robił po sowjemu. w końcu dałam spokój (tak trochę bo mimo wszystko nadal mu pokazywałam co i jak). A na poprzedni weekend pojachalismy na działke. I tam pełzał po nerownościach na kocu. A jak przyjechalismy do domu Piotr połozył go na podłodze a on dupka w górę i na kolankach pomknął. Teraz wędruje i tak i tak. A pozatym zaczął przy wszystkim wstawać i pomału sie pozuwac. Za rączki też chodzi. Ale ja narazie ganię tatusia za prowadzanie go za rączki. No i nauczył sie wczoraj robić paluszkami na ustach brim brim. A dzisiaj ?? chm??.... Czyzby nic??? A nie!! no przecież jadł rączkami ziemniaczki. Niezbyt to mu wychodziło bo nie umie dobrze wziąć czegoś małego do rączki. Wszysko narazie zaciska w piąstce. Ale coś tam się udało. Ale nabazgrałam!! wybaczcie:-);-)

Hania nauczyła się bić brawo, sama "zakłada" skarpetki, ale potrafi tylko na czubek paluszków a delej już mamusia :-D, no i jak pisałam na wątki ze zdjeciami(bo pomylilam wątki) sama schodzi tyłem z łóżka wysokiego.. ale wejść jeszcze nie potrafi (jest bliska).. jutro, albo najpóźniej po jutrze będzie ząb.. mamy nieprzespane noce.. od 12 do 3 bawimy się lalkami i popłakujemy, ale dziś już wylazł tylko jeszcze taka błonka go zakrywa.. więc to będzie 3 ząb (mamy dolne jedynki a to jest górna jedynka lewa)

U nas też sukces Ala ma ząbka!!!! na dole stuka pod łyżeczką, a najlepsze, że cały czas obserwowałam górną szczękę bo napuchnięta, a tu taka niespodzianka!
Gratuluje ! :)) Pierwsze zabki ida w parze, teraz wypatrywac drugiego :)

Elaine a jak Wasze zabki >?

Gapcio, w styczniu bylo naprawde wczesnie,zeby dziecko stalo, jest lipiec minelo 7 mc... twoje dziecko ma teraz 10 skonczone,wiec moze juz sobie smigac jak jest gotowe :) Gratuluje nowych postepow :)

Moje wstaje od miesiaca, a niedlugo skonczy 9.. chodzi juz kolo mebli,ale podsumowanie zrobie za 4 dni,jak skonczy te 9 mc ha ha :)

reklama
ja chodziłam jak miałam 9 m-cy przynajmniej tak twierdza rodzice i babcia bo ja tego nie pamietam hehe ciekawa jestem kiedy Wika zacznie chodzic narazie rwie sie do tego ale ma problemy z rownowaga i pupa jej lata na boki hehe :-)

Do góry