reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i postępy naszych dzieciaków

U nas w rozwoju jak na razie zastój. Z wyjątkiem tego, że zrobił się strasznie czepialski. Ciągle wisi mi przy nogach i staje na palce, żeby go wziąć do góry.

reklama
Ale numer! Alicja dziś STAŁA SAMA BEZ TRZYMANIA tak długo, aż nie zjadła kawałek rogala! Ja patrzę, a ona wstaje na srodku trawnika i stoi! My wszyscy (rodzinka) w szoku patrzymy na nią a ona niczego się nie trzymając sama stoi! SZOK!!! Potem stawała sobie tak jeszcze kilka razy:) Skumała, że można złapać równowagę i stać bez trzymanki:) Ale jaja, niedługo pewnie zrobi pierwszy krok sama:) Narazie ma odwagę tylko przy szafie lub stole, ale po dzisiejszej akcji myslę, że niedługo puści sie szafy i pójdzie wprost w ręce mamy na drugim końcu pokoju:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Jutro postaram się zrobić fotkę i Wam pokażę:) Pamiętacie to zdjęcie??? To było w styczniu i prawie mnie zjadłyście, że dziecko stawiam i się kregosłupek pokrzywi....to chyba jednak taka jej natura, że tak szybko stoi:) Za to nie usłyszałam jeszcze "MAMA" :)
https://www.babyboom.pl/forum/dzieci-urodzone-we-wrzesniu-2009-f278/zdjecia-zdjecia-zdjecia-brzuszki-mamusie-i-bobaski-30272/index206.html#post4890269

Ostatnia edycja:
U nas też sukces Ala ma ząbka!!!! na dole stuka pod łyżeczką, a najlepsze, że cały czas obserwowałam górną szczękę bo napuchnięta, a tu taka niespodzianka!

Zuzia-no to super, teraz będzie Was gryzła :))

Gapcio-super, ja to sobie nie mogę wyobrazić, że moja Kluseczka kiedyś sama będzie stała...

Na 9 m-cy Zuzia robii "papa", ale nie mówi, ogólnie teraz to tylko jakieś nieartykułowane dźwięki i sylaby no i "nie", ale to najszybciej jej poszło.
Pełza do tyłu i wtedy potrafi usiąść, ale jeszcze nieraz jak natrafi na przeszkodę z tyłu to woła o pomoc.
Najbardziej lubi gdy się ją nosi i dotyka wszystkiego.Wtedy woła "weee" i pokazuje palcem. No i M tak lata z nią gdzie się da.
Wyszedł jej trzeci ząbek, więc dzisiaj dostała na sniadanie chlebek.Zjadła, ale zauważyłam, że ciężko ją przekonać do smakowania innych potraw niż z łyżeczki. W tym tyg. mam zamiar popróbować ponownie z kubkiem bo na razie to tylko pije chętnie z mojej szklanki, ale cała oblana po czubki palców u stóp. Lubi bawić się nietórymi zabawkami-gitara, garnuszek, pianino.Najchętniej ze mną oczywiście.
Potrafi pokazać kilka rzeczy na obrazku lub wskazać zabawki itp.
Nareszcie coś się u nas ruszyło, bo na 8 m-cy to jakos nie było czym się chwalić :)

Zuzia- gratuluję ząbka!:-)

Drodka- również gratki na ząbka!:-):tak: Co do rozwoju to tak jak wcześniej napisałam u nas też jakiś zastój także nie martw się. Nadgonicie:tak:.

Borys nauczył się piszczeć. Ale jak! :baffled::szok: Mi pękają bębenki w uszach, takie to przeraźliwe:szok::baffled:. I najgorsze, że nie wiem jak go tego oduczyć:dry:

PS Swoją drogą, zostało jeszcze jakieś dzieciątko, które nie ma ząbka oprócz Borysa?:baffled::baffled::baffled:

A nas własciwie codziennie coś nowego. Najbardziej śmialiśmy sie w niedzilę. Igoś od dłuższego czasu pełzał i nijak nie chciał się nauczyc raczkowac na kolankach.Razem z rehabilitantka uczyłyśmy go ale on miał to w nosku robił po sowjemu. w końcu dałam spokój (tak trochę bo mimo wszystko nadal mu pokazywałam co i jak). A na poprzedni weekend pojachalismy na działke. I tam pełzał po nerownościach na kocu. A jak przyjechalismy do domu Piotr połozył go na podłodze a on dupka w górę i na kolankach pomknął. Teraz wędruje i tak i tak. A pozatym zaczął przy wszystkim wstawać i pomału sie pozuwac. Za rączki też chodzi. Ale ja narazie ganię tatusia za prowadzanie go za rączki. No i nauczył sie wczoraj robić paluszkami na ustach brim brim. A dzisiaj ?? chm??.... Czyzby nic??? A nie!! no przecież jadł rączkami ziemniaczki. Niezbyt to mu wychodziło bo nie umie dobrze wziąć czegoś małego do rączki. Wszysko narazie zaciska w piąstce. Ale coś tam się udało. Ale nabazgrałam!! wybaczcie:-);-)

Hania nauczyła się bić brawo, sama "zakłada" skarpetki, ale potrafi tylko na czubek paluszków a delej już mamusia :-D, no i jak pisałam na wątki ze zdjeciami(bo pomylilam wątki) sama schodzi tyłem z łóżka wysokiego.. ale wejść jeszcze nie potrafi (jest bliska).. jutro, albo najpóźniej po jutrze będzie ząb.. mamy nieprzespane noce.. od 12 do 3 bawimy się lalkami i popłakujemy, ale dziś już wylazł tylko jeszcze taka błonka go zakrywa.. więc to będzie 3 ząb (mamy dolne jedynki a to jest górna jedynka lewa)

U nas też sukces Ala ma ząbka!!!! na dole stuka pod łyżeczką, a najlepsze, że cały czas obserwowałam górną szczękę bo napuchnięta, a tu taka niespodzianka!
Gratuluje ! :)) Pierwsze zabki ida w parze, teraz wypatrywac drugiego :)

Elaine a jak Wasze zabki >?

Gapcio, w styczniu bylo naprawde wczesnie,zeby dziecko stalo, jest lipiec minelo 7 mc... twoje dziecko ma teraz 10 skonczone,wiec moze juz sobie smigac jak jest gotowe :) Gratuluje nowych postepow :)

Moje wstaje od miesiaca, a niedlugo skonczy 9.. chodzi juz kolo mebli,ale podsumowanie zrobie za 4 dni,jak skonczy te 9 mc ha ha :)

reklama
ja chodziłam jak miałam 9 m-cy przynajmniej tak twierdza rodzice i babcia bo ja tego nie pamietam hehe ciekawa jestem kiedy Wika zacznie chodzic narazie rwie sie do tego ale ma problemy z rownowaga i pupa jej lata na boki hehe :-)

Do góry