reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Kurcze chyba powinna zacząć sie martwić bo moja Julka mowi bardzo, bardzo mało, o skłądaniu zdań nawet nie wspomne. Ela zasobem słów Filipa jestem zaszokowana, Julka nie mowi 10% z tego co Filip. Musze chyba poczytac cos o rozwoju mowy dzieci bo nie wiem czy to niepokojące jest czy nowrmalne ze tak kipsko u niej ze słownictwem

Nie martw się. U nas też jest kiepsko. Filip nieźle wymiata, ale to nie oznacza, że z Julką jest coś nie tak. Już kiedyś pisałam, że nam neurolożka powiedziala, że dziecko powinno zacząć gadać do trzeciego roku życia. Jeśli wtedy nie mówi za dużo to dopiero wtedy powiino się zacząć niepokoić.

U nas nie wiem czy jest 8 słów, ale spróbuję wymienić to co mówi Witek:
tata, tatko, tato - wiadomo
mama - mama
było baba, ale już zapomniał
czasem jest coś podobnego do diadia czyli dziadzia
psi - jak ktoś kichnie lub jak wącha kwiatki
ał - piesek
koko - kurki i inne ptaszki
meeee - Koziolek Matołek ;-):-D
brm brm - auto
pa pa - pa pa
czasem da - daj
nie - nie
ta - tak
ba lub bach - jak coś spadnie
Dużo tego nie ma i w sumie są to dość proste słowa, ale wszystko rozumie i sporo rzeczy potrafi nam pokazać.

reklama
Brawa dla zdolnych styczniaków.

Emilka zaczyna już bardzo poważnie ;-) odpowiadać na moje pytania. Poza wieloma słowami jakie zna.

Hejka babeczki. U nas rlop zaowocował wysypem nowych słow. Poza standartami - mama, tata, baba, dziadzia, ciocia i odgłosami zwierzat pojawiły sie:

pepę - pępek
ociong - pociąg
ośa - osa
mucha
uje - wujek
Eme - Przemek
Macin - Marcin
Tacin - Marcin+Tata w skrócie
okjej - okej
siema mama
oda - woda, jezioro, basen, morze
gęgę - łabędzie
oko, ucho, noś, uch (brzuch)
jeś - jeść (zamiennie z am am)
pi - pić
pipą - piłka
sisiu - siusiu
si - za gorące
nyny - chce spać

więcej grzechów nie pamiętam..

abeja no faktycznie dużo gada twoja mała :) moja to gada ale po swojemu ;-)

Monia świetny ten artykuł! :tak:

a czy któraś z was czyta ksiażke Tracy Hogg Język dwulatka"? ja właśnie zaczęłam czytać i wydaje mi się dużo lepsza niż język niemowląt..

Ostatnia edycja:
reklama
Moje dziecię dzisiaj dorwało skądś papieros tatusia i zjadł część tytoniu (chyba zjadł, bo jak zaczął plakać to przyniósł mi trochę tytoniu takiego wymiętolonego i oślinionego). Mam nadzieję, że nic mu nie będzie :-(
Może to jego doświadczenie skłoni go do odrazy do papierosów ;-):cool2:

Do góry