reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Dziewczyny czy wasze dzieciaczki zaczynaja już składać zdnaia:confused: bo moja Julcia jeszcze niee, ale Sandrunia jak miała 1,5 roku to właśnie zaczeła składać ładnie zdania typu mama kup ciuciu itp
Powiem Wam że od powrotu z wczasów Julcia sie rozkręciła i uczy się ładnie mowych słów,min. mówi ciocia,kaka(kaczka)ja,mam, daj,dusia(Sandrunia) i cześć, to ostatnie to jej sie tak wkreciło że potrafi z 30 min trzymac mnie za reke i mowic czesc:cool2:

reklama
Fil zdaniami nie mówi, ale generalnie mówi już sporo (tak mi się wydaje):sorry:
mama, tata, tu, tam, aha, kuku, papa, ciao, co to?, nie
----------------
kejce - serce
ocho - uchp
oko - oko
fuch - brzuch
pepek - pępek
koku - okulary
apka - kanapka, lub kawałek chlebka
bum bu - samochód i jechać
nie ma
je - jest
ama - amen
ta - tak
aaa - spać
pi - pić
mniam - jesć, smaczne
kaka - ciastko
tiotia - ciocia
babka - babcia
diadio - dziadek
eja - Ela
cie - chcę
da - masz (jak coś daje)
papka - czapka
kaptie - kapcie
kapka - baba z piasku
pampa - pampers
tafka - gwiazdka
pff - samolot
babuch - piłka
biju-bij - huśtawka
koko - kura
mu - krowa
au - pies
kaka - kaczka
kar kar - wrona i ogólnie latające ptaki ("r" nie wymawia tak wyrażnie, ale nie potrafię opisac tego dźwięku :-) )
nu nu - nie wolno
ba - uderzyłam się
mij mij - myć
pipi lub fipi - Filip
mimi - Noemi
otuś - kotuś
didia - dzidzia
apa - zejść/wejść
ało - halo
keki - dzięki
ama - amen

Ostatnia edycja:
Kurcze chyba powinna zacząć sie martwić bo moja Julka mowi bardzo, bardzo mało, o skłądaniu zdań nawet nie wspomne. Ela zasobem słów Filipa jestem zaszokowana, Julka nie mowi 10% z tego co Filip. Musze chyba poczytac cos o rozwoju mowy dzieci bo nie wiem czy to niepokojące jest czy nowrmalne ze tak kipsko u niej ze słownictwem

Eluniu :szok:, Filipek wg mnie bardzo duży zasób słów :tak:, Nikuś też mu nie dorównuje :no: ledwo kilkanaście słów mówi, ale Aaga w wieku 18m dziecko powinno wymawiać przynajmniej 8 wyrazów, a tyle na pewno Julka umie, więc nie ma się co martwić ;-).

Fil zdaniami nie mówi, ale generalnie mówi już sporo (tak mi się wydaje):sorry:
mama, tata, tu, tam, aha, kuku, papa, ciao, co to?, nie
----------------
kejce - serce
ocho - uchp
oko - oko
fuch - brzuch
pepek - pępek
koku - okulary
apka - kanapka, lub kawałek chlebka
bum bu - samochód i jechać
nie ma
je - jest
ama - amen
ta - tak
aaa - spać
pi - pić
mniam - jesć, smaczne
kaka - ciastko
tiotia - ciocia
babka - babcia
diadio - dziadek
eja - Ela
cie - chcę
da - masz (jak coś daje)
papka - czapka
kaptie - kapcie
kapka - baba z piasku
pampa - pampers
tafka - gwiazdka
pff - samolot
babuch - piłka
biju-bij - huśtawka
koko - kura
mu - krowa
au - pies
kaka - kaczka
kar kar - wrona i ogólnie latające ptaki ("r" nie wymawia tak wyrażnie, ale nie potrafię opisac tego dźwięku :-) )
nu nu - nie wolno
ba - uderzyłam się
mij mij - myć
pipi lub fipi - Filip
mimi - Noemi
otuś - kotuś
didia - dzidzia
apa - zejść/wejść
ało - halo
keki - dzięki
ama - amen
:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok:

No szok Filip wymiata:tak::tak:pozazdroscic:cool::-D:-p;-)Marta nie wiem czy mowi 8 slow:-D Natalka w jej wieku zdecydowanie wiecej mowila a calkiem zaczela gadac jak miala 2 latka..Ale kazde dziecko ma swoje tempo:-D:-D:cool:;-)wiec mysle,ze bez obaw:eek::-D;-)Moje laski sa tak inne,ze szok, niepodobne calkiem ani z wygladu ani z charakteru, Marta za to:-D;-)szybciej sie rozwija ruchowo:-D;-)szybciej lapala butelke, pila z kubka, jadla samodzielnie i wszedzie sie wspina...Tak sie tylko pocieszam:-Dbo Filipek akurat jest wszechstronny:-D:tak:Ale nawet Natalka nie zna wszystkich slow, ktore zna Filip;-)chodzi mi o to ostatnie hehe;-)

Ostatnia edycja:
Geperty, trochę mnie zmartwiłaś tymi ośmioma wyrazami i aż zaczęłam robić bilans umiejętności werbalnych Antka:sorry2:
U nas jest:
- mama
- tata
- baba (był jeszcze diadia, ale się zapomniał chyba:sorry2:)
- brum brum - samochód, jechać
- cycy - wiadomo:-p
- babuch - jak coś spadnie, przewróci się ( albo wszystko inne, czego nie potrafi nazwać:-D)
- am - jedzenie, jeść
- ammu - zimno
- mema - nie ma
- py py py - traktor:-D (chyba chodzi o pyr pyr pyr)

I to by było na tyle:dry:... ale osiem jest, więc już mi lepiej:-p:-D

Robert tez sporo mowi, ale nie az tyle co Filip.

mama, tata, baba, tak, nie,
ne ma - nie ma
buba- kuba, nasza papuga;
bampa- lampa;
łała- jego piesek do spania i ogolnie wszystkie 4 nozne stworzenia poza lwem;
łaaaa- okulary sloneczne, zeby nie siagal mowilismy mu "łaaaał", no i teraz mysli, ze "to" sie tak nazywa :sorry2:
łaaa (w innej tonacji-bardziej ryczacej) - lew;
tiki-kluczyki;
ciki- buty;
ało-na telefon;
am-jedzenie lub picie;
nono lub tyty- jak robi cos czego nie wolno;
dziula- dziura;
dzidzia -wiadomo;
titak-zegarek;
uś uś - hustawka;
si- na gorace rzeczy;
brum-autko;
psik-na wode morska do nosa, odswiezacz powietrza w kubelku, albo kwiatki;
da- daj;
ba- jak cos spadnie, lub ciagnie nas jak wrzuci cos za lozko, to tez pokazuje gdzie zrobil te "ba";

to chyba na tyle, jakos nic wiecej mi nie przychodzi teraz do glowy.

reklama
U nas pomalu chyba sie zaczyna nauka mowienia. Od paru dni powtarza coraz wiecej po nas. Nauczyl sie muwic alo jak dzwoni telefon to przyklada raczke do telefonu i mowi alo. Jak mnie bil to mowilam ałć ze mnie boli i teraz jak sie o cos stuknie to tak mowi. No i dalej gada po swojemu jak najety.:-):-):-)

Do góry