reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Gratki dla truptającego Hubercika i Martusi :-D:-D:-D:-D:-D oraz gwiżdżącego Aryanka :-D:-D:-D:-D

A my nadal raczkujemy w tempie torpedy. Sporo też klęczymy i czasem postoimy jak ktoś postawi na nóżkach. Ale żadko tak się dzieje. Lepiej jak sam Witek wstanie.

reklama
Mamy pierwsze powtorzone slowo Tata :-):-):-):-):-):-):-) Cicho i niesmialo ale zawsze:D :-)malo co sie nie poplakalam ze szczescia :D

Gratuluję Oliwii!!!

Nadia też juz powtarza:
- nie ma - co brzmi uummma i wykręca tak śmiesznie przy tym rączkę
- nie
- tak
- Mama
- Tata
- jak zapytam jaka jest duza to wyciąga rączki nad głowę i mówi - taka taka taka ddd (co znaczy taka taka duża)
- no i da da zamiast papa i macha łapką
Ale jestem dumna :-)

Gratulacje dla Hubcia:-D
Marta zrobila dzis 4 kroczki sama;-)zebow tez brak nie wiem czy jej w ogole urosna??Zwlaszcza sie martwi tesciowa:confused2::rofl2:chyba zaczne zbierac na proteze

buaahahahaa :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Jeremi ma 8 zębów, raczkuję, staje bez trzymanki, chodzi za rączki, ale samodzielnego kroku boi się wykonać, choc nieraz już był "o krok" od pierwszego kroku - generalnie jak ma do mnie podejść to woli się zwalić na mnie jak kłoda.
Gada Mama, Tata, Dada, Baba, Nie (tak mu śmierdzi), Papa ( i macha do tego dwoma rączkami), Tsii (po moim odliczeniu raz, dwa ... ), SiCi (tzn świeci np lampa)
Pokazuje różne przedmioty, potrafi odszukać nazwaną przez mnie zabawkę i ją przynieść ( najczęściej w zębach, bo rączki służą wciąż do raczkowania), potrafi robić jak indianin (ale zewnętrzną częścią rączki), tańczy(podrzucając kuperek i wyma****e do tego rękami), czasem śpiewa :)eek: ale brak mu talentu, pewnie po mamie ;-)).
Potrafi zająć się sobą nawet godzinę i mnie nie wołać, albo nawet skrzyczeć, że mam nie przeszkadzać :shocked2:(np. stojąc przy oknie balkonowym - pluc na nie i rozcierać paluszkiem, albo wrzucając zabawki do miski i wywalać spowrotem, usiłuje układać wieżę - nawet fajnie mu to idzie, robić "brumbumbum" autkiem i jeździć nim, najlepiej po Nuce :-D itp.). Z lubością też bije sobie i nnym brawo. Najsłodziej jest gdy się tuli tuli (do ludzi, Nuki, a nawet swoich zabawek)
Ponadto lubi coś zbroić np. wyjadać ziemię z kwiatów :wściekła/y:, potargać gazetę w drobny mak, a im drobniej mu się uda tym większa zabawa :szok:, albo sprawdzić co Nuka ma dobrwego w miseczce i np. powrzucać jej suchą karmę do wody, bo tak ładnie rośnie :-D.
No i jak tylko zauważy otwartą łazienkę lub ubikację to jest tam pierwszy :-D

bosz.... sporo tego się nazbierało, nawet nie wiedziałam, a pewnie to nie wszystko....

co robi Filip:
raczuje w zastarszajcym tempie, z taką samą prędkością chodzi przy meblach/ścianie opierając się jedna ręką, chodzi trzymany za dwie ręce, czasami za jedną. umie wejsc po schodach trzymany za dwie łapki albo sam na czworakach lub na nogach trzymajc sie ściany. swoich pierwszych kroczków zrobił już kilka, max 3 na raz, ale zawsze w stronę taty:wściekła/y:. do mnie leci na czworakach.
uwielbia jeść, szczególnie to, czego mu nie wolno, czyli chusteczki hugieniczne, gazety, cukierki w papierkach, wtyczki od kabli.
jesli chodzi o kpmunikację werbalną to potrafi się drzeć. poza tym mówi tata, baba, dada, DAJDAJ. o mamie zapomniał.
jak zapytam gdzie kupa, yo klepie sie po pampersie, ale nocnik to dla niego ufo.
ulubione zabawki to: pralka, laptop, listwa gdzi włączone są urządzenia od kompa, szafy i komody, kosz w kuchni, kable i moje kapcie:eek:
robi "brrrrrrrrrrrrrrr" zarówno z pomoca manualną jak i bez, pcha swój jeździk ale chodząc za nim na kolanach. umie całować z języczkiem:szok::-D

nie potrafi spać w normalnej pozycji.

aha, potrafi się wspinac, najlepiej po ojcu i na wersalkę. dziś bądąc samotnym w salonie, podsunął sobie walizkę pod meblosciankę i wlazł na mebloscianke i oczywiscie sięgnął tam, gdzi ja myslałam ze nie sięgnie przez najbliższy rok:szok::wściekła/y: (zostało wspomnienie po 1 z 4 piramidek przywiezionych z egiptu:confused2::sorry2:)
umie pokazac jaki duzy jest, zrobic brawo, papa, ojojoj, nabic sobie guza, tańczyc i potrzacac kuperkiem

Czy macie wrazenie ze nasze dzieci zrobily strasznie duze postepy przez ostatni miesiac? Hubcio tez umie robic papa jak ide do pracy albo jak idzie spac (ale to indywidualista i jak nie chce to nie zrobi) umie pokazac jak duzy urosnie na kazde swiatelko mowi uuu zreszta jak przychodze z pracy to w taki sam sposob opowiada mi co sie dzialo. Mowi mama dada tata bardzo rzadko. Gdy cos nazwe to zaraz tego szuka bo jezeli chodzi o przynoszenie roznych rzeczy to mu sie nie chce choc wie o czym mowie bo bierze to do reki. Umie pokazac gdzie malpka ma oczko i jezeli tylko uslyszy muzyke to zaraz zaczyna tanczyc i tak smiesznie ruszac kuperkiem. Jest fanem wszystkich dzieci jak zobaczy w telewizji albo na zdjeciu to sie cieszy i pokazuje raczkami. To chyb tyle. Rzeczywiscie nazbieralo sie tego troche sama nie zdawalam sobie sprawy z tego co moje dziecko potrafi juz zrobic.

Antenka, rzeczywiście nasze dzieciaki rozwijają się teraz tak szybko jak nigdy wcześniej.
Antoś potrafi już zrobić 3-4 kroczki a później tak śmiesznie klęka z zamkniętymi oczami jak traci równowagę:-D

reklama
Do góry