reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

reklama
Aniu gdzieś czytałam, że to jeszcze za wcześnie na określenie, która rączka będzie sprawniejsza ale ja wiem czy to prawda? Filip robi tak samo jak Hania, poza tym jak mu coś podaję to wyciąga po to lewą rączkę. Ostatnio sąsiadka mnie wnerwiła bo powiedziała żeby go oduczała tego nawyku póki jest mały. :wściekła/y:A ja się pytam co to za nawyk? Jeśli będzie leworęczny to będzie i koniec i nie mam zamiaru nic z tym robić.

Aniu gdzieś czytałam, że to jeszcze za wcześnie na określenie, która rączka będzie sprawniejsza ale ja wiem czy to prawda? Filip robi tak samo jak Hania, poza tym jak mu coś podaję to wyciąga po to lewą rączkę. Ostatnio sąsiadka mnie wnerwiła bo powiedziała żeby go oduczała tego nawyku póki jest mały. :wściekła/y:A ja się pytam co to za nawyk? Jeśli będzie leworęczny to będzie i koniec i nie mam zamiaru nic z tym robić.

No wlasie z moich informacji tez wynika ze to jeszcze za wczesnie no ale i tak sie dziwie w koncu to moj pierwszy szkrab

A ta twoja sasiadka :wściekła/y: normalnie takich ludzi powinno sie na ponowna edukacje wyslac >__< ja sie wrecz bede cieszyc jesli Oli bylaby leworeczna bo podobo wszyscy geniusze byli leworeczni :-p

Wielkie gratki dla wszystkich zdolnych Styczniaków i Styczniaczek :-D:tak:

Monika Wituś wygląda przesłodko na tej macie :tak:

Aniay ... ja też to zawsze mojej mamie powtarzam :-D, że będę się cieszyć gdy Mati będzie leworęczny, bo leworęczni to bardzo inteligentni ludzie :-p;-)... gdyż moja mama uparcie chce go nauczyć korzystania przede wszystkim z prawej rączki :crazy::baffled:

aniay też tak słyszałam chociaż jak patrzę na mojego leworęcznego brata to stwierdzam, że koło geniusza to on awet nie stał. Ale ma dopiero 16 lat to może się jeszcze naprawi.
Czasami leworęczne dzieci mają troszeczkę problemów na początku szkoły z pisaniem ale można im w tym pomóc. nie ma o co kruszyć kopii. A sąsiadka to jest okropna. Ostatnio mnie pytała dlaczego Filipek tak płakał jakby mu się krzywda jakaś działa. Wyobrażasz sobie!!!!!!!!! :wściekła/y:
:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

moja mama uparcie chce go nauczyć korzystania przede wszystkim z prawej rączki

tak to się kiedyś robiło i nasze starsze pokolenie nie może przeżyć, że my nie mamy zamiaru nic z tym robić.

Mój brat jest leworęczny i koło geniusza tez chyba nie stał:-p;-). Mama używa obu rąk, ale tylko dlatego,że jak była mała zmuszali w szkole do pisania prawą:wściekła/y:. Ale i tak większość rzeczy robi lewą ręką:tak:.

fogia na ciemnogrod i glupote nie ma lekarstwa ( nie obrazajac nikogo) trzeba to wszstko przezyc poprostu albo potakiwac a i tak robic swoje, np na moja tesciowa jest to jedyny sposob

Też gdzieś czytałam, że to jeszcze za wcześnie by stwierdzić czy dziecko będzie leworęczne. Ale jeśli nawet, to nie zamierzam synka przestawiać na prawą rękę :no:

A Witek jeszcze jest kładziony na matę, ale długo na niej nie bawi :no::-) Zaraz z niej przeturla się na pokój, i turlając zwiedza go sobie. A na macie wywija jakieś dziwne fikołki ;-) wywracając ją na wszystkie możliwe strony :tak::-D

reklama
U nas na grudniówkach parę osób miało chodziki i dzieciaki teraz już same biegają, bez żadnych problemów ortopedycznych... tylko że w chodzikach były w momencie jak chciały chodzić, nie za wcześnie, no i nie cały dzień, tylko tak po 5-10 minut, jak np. na huśtawce. Może kwestia nie czy a ile w tym chodziku? Sama nie wiem..

A z lewą ręką - to się stwierdza około 6-7 roku zycia. Jak wcześniej jest zdecydowanie jednoręczny (obojętnie którą stronę preferuje) to zaleca się rehabilitację często, a to z powodu, że jest to pochodną tego, że półkule mózgu rozwijają się nierównomiernie i takie dziecko może mieć problemy później np. z dysleksją. Ale to się dosyć często zdarza, powinno się na jakimś etapie wyrównać (np. zaczyna od jednej rączki, a potem już dwoma się bawi). Wiem, że jak jest rażąca dysproporcja to się leczy.

Do góry