reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozwój i nabywanie nowych umiejętności

Michas wczoraj sam zrobil 3 kroczki, tzn zlapal sie nog cioci (stala rozkraczona) no i trzymajac sie nog przeszedl miedzy jej nogami :-) czyli jakby z pod pupy , miedyz nogami az tak ze stal przed ciocia, ale musial sie puscic i wyladowal na czworaka :-)

a tak wogole to jak chodzi trzymany za raczki to tak dziwnie klatke piersiowa do przodu wypycha, tak jakby nogi nie nadarzaly za tulowiem :-)

a to swintuch, pod nogami cioci:-D

reklama
kasia_z .... no i znowu jesteś nieoceniona :tak:. Nie wiedziałam tego wszystkiego ... o tych rączkach ...

A z chodzikami to jest to tak, że czasem dopiero w wieku 5-6 lat mogą (ale pewnie nie muszą :-D) wychodzić problemy z tym związane i dziecko musi chodzić na rehabilitację i gimnastykę korekcyjną ... tak nam powiedział neurolog i chirurg od bioderek ... ale wcale się nie dziwie "podwójnym" mamom ;-), że czasem dziecko do chodzika wkładają, bo wiem co to ból kręgosłupa ...

U nas w domku by się rzeczony nie zmieścił nijak (kawalerka), więc mi problem decyzyjny odpadł ;-) Ale tego, że tak późno wychodzą problemy, to nie wiedziałam. W sumie strasznie późno. 5-6 latek. Jak oni rozpoznają, że to po chodziku? :confused:

U nas w domku by się rzeczony nie zmieścił nijak (kawalerka), więc mi problem decyzyjny odpadł ;-) Ale tego, że tak późno wychodzą problemy, to nie wiedziałam. W sumie strasznie późno. 5-6 latek. Jak oni rozpoznają, że to po chodziku? :confused:
... bo badania tego podobno dowiodły ... chodzi o płaskostopie, kręgosłup i bioderka ... nawet w niektórych krajach chodzik jest urządzeniem ustawowo zakazanym ... byłam tym tak zaskoczona :szok:, że nie zapytałam lekarza o jakie kraje chodzi ... i jeszcze jedno niebezpieczeństwo niesie ze sobą przebywanie w chodziku (to opinia chirurga) ... cała masa niebezpiecznych upadków dzieciaczków, kończąca się bardzo często wizytami w szpitalu ... gdyżdziecko chodzące w chodziku nie potrafi sobie wyrobić na tyle dobrej orientacji ruchowej, że dość często źle oszacowuje odległości itp. i spada lub się przewraca przy późniejszych samodzielnych próbach chodzenia ... no i mięśnie nie ma tak dobrze wykształcone, zresztą poniżej, moim zdanien :-D:sorry2: bardzo ciekawy cytat z eRodzina.com | Dziecko porady | Chodzenie i chodzik

(...)

Żeby we właściwym czasie dziecko zaczęło chodzić, muszą sprawnie pracować wszystkie mięśnie. Aby utrzymać pionowo główkę, trzeba mieć silne mięśnie szyi i karku, aby kręgosłup był wyprostowany- mięśnie grzbietu i klatki piersiowej. Za unoszenie tułowia odpowiedzialne są mięśnie pasa barkowego, zaś do stania niezbędna jest sprawność mięśni nóg, a także rąk, aby utrzymać równowagę. Te mięśnie dziecko ćwiczy od pierwszych dni po urodzeniu.

W osiąganiu umiejętności chodzenia biorą udział nie tylko mięśnie. Konieczny jest również dobrze działający system nerwowy, który przewodzi informacje z mięśni do mózgu. Z mózgu z kolei idą rozkazy do mięśni, co umożliwia zaplanowany ruch. Do harmonijnego rozwoju ruchów konieczny jest sprawny wzrok. W chodzeniu bierze również udział zmysł równowagi.

Dzięki niemu, jeśli dziecko np. stoi na jednej nodze, wie, że trzeba postawić drugą, żeby się nie przewrócić albo spróbuje osiągnąć równowagę poruszając rękami. Wszystkie te zmysły i układy muszą rozwijać równocześnie. Nie można nauczyć się chodzić, jeśli któryś z nich zawodzi. Dziecko musi je ćwiczyć równomiernie.
  • CZY KUPIĆ CHODZIK?
...pytają często rodzice. Przebywanie w chodziku jest dla dziecka dużą przyjemnością, a wyjęcie z niego wywołuje protest i łzy. Chodzik daje rodzicom poczucie, że dziecko jest zabezpieczone przed upadkiem. Jednak urządzenie to ma więcej wad niż zalet.

Przede wszystkim ogranicza zdobywanie umiejętności samodzielnego chodzenia. Kiedy dziecko chodzi w chodziku nie wszystkie mięśnie pracują. Najgorsze jednak, że wyeliminowany jest przy tym zmysł równowagi. Dziecko stale jest bezpieczne, ciągle podparte a przecież podczas swobodnego chodzenia tak nie będzie.

Niemowlę używające przez dłuższy czas chodzika, zacznie chodzić dużo później i będzie częściej upadać, przy czym upadki mogą być bardziej niebezpieczne, ponieważ dziecko przyzwyczaiło się do szybkiego poruszania. Po wyjęciu z chodzika - a kiedyś trzeba wreszcie to uczynić - maluchowi wydaje się, że może sobie pobiec.

Brzmi sensownie, ale oczywiście życie i praktyka (chocby przykład Marthusi czy Skakanki) weryfikuje wszystko. Jak o mnie chodzi, ja nigdy nie pytałam learzy o chodzik, może dlatego, że nawet do głowy nie przyszło mi by go kupić...

Abejka ... haha ... mi też nie przyszło do głowy, ale teściowa chciała nam go kupić :wściekła/y::-D;-).... choć bardzo spoczko z niej kobietka :tak:, więc co by móc jej ten pomysł wybić z głowy i nie urazić postanowiłam chytrze podeprzeć się opinią specjalisty :-D

Zresztą Abejka po co Ci chodzik ... jeśli Zuzolek już śmiga pewnie po łóżeczku tam i z powrotem :-D:tak:

JA MAM CHODZIK ALE NIE WKLADAM TAM CZESTO ARYANKA:tak:BO TEZ SIE NACZYTALAM ROZNYCH ARTYKULOW NA TEN TEMAT;-)JAK JUZ SIEDZI W CHODZIKU TO NAJDUZEJ 15 MINUT;-)

reklama
Teraz są takie chodziki z funkcją bujaczka z płozami:tak:. Czy któraś z Was się z takowym spotkała? Bo przyznam, że chcę kupić chodzik głównie z myśą o tym bujaczku:tak:. Ale nie wiem, czy on się sprawdzi..

Do góry