reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny naszych Pociech

tu ekspertką od basenu jest Deizzi:> ale ja również się na basen szykuję po wizycie u pediatry (przy okazji szczepienia). Moja też uwielbia się kąpać...już nie umie się doczekać:)

reklama
W sumie zapomniałam spytać o basen wczoraj u pediatry ale mysle ze nie ma przeciwskazań. Dziś już kupiłam małej majteczki do pływania z Dady hehehe :-)

Pewnie ze dzieci sie różnie rozwijają, nie ma reguły że np dziecko równo po skończeniu pół roku siedzi czy coś tam innego robi. A u lekarza to sie za duzo nie dowiedziałam co do siedzenia dziecka, mówiłam ale wychodzi na to że to normalne u dzieci bo sie wcale lekarka nie zaskoczyła. :-p A co do wielkosci mojego dziecka to waży juz 7kg a meirzy 66cm, nie mały z niej bobas:-)
A tak w ogóle, chciałam zabrać córke w niedziele na basen żeby troche pomoczyć ją w wodzie. Kąpiele to dla niej raj, nie płacze, nie marudzi, lubi sobie popluskać wodą wiec mysle że czemu n ie, ponoc od 4 miesiaca mozna a mala konczy 3 za pare dni ;-) A jakie są Wasze zdania na temat basenu ?

Podobno między 6 a 9 tygodniem życia najlepiej jest iść na pierwszą basenową wycieczkę. Tak zalecają instruktorzy ale lekarze radzą poczekać do 3 miesiąca. Super sprawa fajna przygoda dla rodzica i dziecka. A Ci wszyscy ludzie którzy podchodzą pytają ile dziecko ma miesięcy, która to wizyta, czy się nie boi, są przemili. I trafiłam też na bardzo miłą obsługę co nosidełko przytrzymają przy kasie, to ulotki o zajęciach dla dzieci, ratownicy bardzo miło patrzą. Fajnie. Idź i zdawaj relacje :) Grunt to dobra organizacja i dobrze spakowana torba. Zapasowy kąplet ubranek musi być bo nie daj boże spadnie i już całe mokre a ręczniki dla dziecka minimum dwa i oliwka lub krem to podstaw i mleczko :)

Czy Wasze Pociechy reagują na swoje imię?
Gabrysia zaczęła od jakiegoś tygodnia:-)
Przewrotki mamy z pleców na brzuch i odwrotnie, zwykle na macie.
Ostatnio też łapie się za pałąk i podciąga:-)

madziaaa- no to nieźle :-D moja też głowa do góry , podciąga się , a raczej sie stara ;-) jak ja chcę na boku , na leżąco karmic to nieraz mi laska głowę na boku do góry podnosi , aż tak dziwnie :-D a dopiero co cieszyłam się,że rączka maskotke puknęła ;-)
deizzy- moja jak ją wezmę pod paszki do góry to jarzy się niesamowicie , nóżkami fajnie chodzi, napina je i zgina jakby chciała chodzić . a jak posadzę , ub położę to wtedy płacz.

Moja Justysia na razie pod względem motorycznym przewraca się z pleców na brzuszek, podciaga głowę do góry gdy trzyma się ją za rączki , jak leży na boku to sama też główkę do góry unosi. Teraz "pełza" do tyłu , przy tym się denerwuje , bo zabawki zamiast się do niej przybliżać to się oddalają :-D:-DJak leży na brzuchu to zabawkami się nie bawi , tylko ćwiczy: pełzanie do tyłu , prostowanie rączek w łokciach , podnoszenie pupy, i tak w kółko. Leżąc na plecach ostatnio ma zabawę z pieluszką . Zakrywa sobie nią twarz , macha wtedy rękoma i nogami po czym pieluszkę z buzi zdejmuje i się cieszy :-).

No i nowość - odkryła swoje stopy - łapie głównie za lewą , dziś włożyła sobie dużego palucha od stopy do buzi - chyba zasmakował ;-) Na czas rozwoju fizycznego zaprzestała "gadać" teraz tylko krzyczy

My na basen też się wybieramy. Tak na 30-40 minut , by małej nie przemęczać . Tylko musze zakupić dla niej majciochy , były kiedys u mnie w biedronce ale już nie ma :( no i nie wiem czy nie ma tylko w tej mojej czy w ogóle , ajeśli nie ma to gdzie jeszcze indziej moge takie majciochy kąpielowe kupić ?

Ostatnia edycja:
Kania Ethan reaguje od 4 dni
Nomi moj gada ale tak jak Twoja zaczal piszczec i to jak:-D Stopki u nas tez smakuja. A pelzanie do tylu podoba mi sie:tak: moj raczej na boki niz do tylu:-D Twoja to pewnie szybko zacznie chodzic skoro ma frajde na nozkach:tak:

Przewroty z placow na brzuch dzis daly Ethanowi sporo radosci az biedak sie zmeczyl i zasnal:szok:

A z nowosci zauwazylam ze jak daje zabawke do lewej reki Ethan przeklada do prawej:szok:

Gabrysia obraca się wokół własnej osi, stópek jeszcze do buzi nie wkłada ale jest mocno nimi zainteresowana. W ogóle lubi leżeć na golasa, bez pieluchy najlepiej, wówczas nogi ma cały czas w gorze i nimi operuje i się bawi. Na macie się obraca, podciąga i oczywiście wszystko wkłada do buzi, co jej tylko w ręce wpadnie.

Kaniu mi też się wydaję że od jakiegoś tygodnia Mariuszek reaguje na swoje imię:).

U nas stópki to teraz też najfajniejsza zabawka:) a jak jeszcze uda się je wziąć do buzi to już radocha na całego. Mariuszek też kręci się wokół własnej osi. Przewroty przez prawe ramie w obie strony już są opanowane do perfekcji:) ostatnio mały ćwiczy przewroty przez lewe:), ale woli przekręcać się z pleców na brzuch i może sobie na tym brzuchu leżeć i leżeć:). Czasem uda mu się pełznąc ale wychodzi mu to raczej przez przypadek:). Jak siedzi w bujaku to często już sam siada:) chwyta się za boki i się podciąga do góry, dziś też próbował to zrobić w gondoli:). Gada ostatnio więcej:) i też nauczył się piszczeć:). Co do zabawek to wszystko ładnie chwyta i potrafi sobie przełożyć zabawkę z jednej rączki do drugiej, a na koniec wszystko i tak trafia do buzi:).

reklama
NomiMalone
majciochy:
Rossman, Real, Tesco itp. , chyba teraz w promocji w Rossmanie sa.

U nas podnoszenie na rekach non stop i wogole lezenie na brzucu i machanie nogami to może być non stop. Na boki jeszcze Kornela sama się nie obraca , za to dzielnie podnosi ciało do siadania i czasem uda jej się z pozycji polsiedzacej do siedzącej unieść glowe i tulów dlatego boje się już zostawiać w leżaczku. Na basen chodzimy od miesiąca i zajecia z rehabilitantem o specjalności dziecięcej- mowi ze basen dla dzieci to rewelacja i nei wolno się bac. To co wyprawiamy z dzieciakami na tych zajęciach to masakra:):) bałam się na pierwszych zajęciach ze je potopimy ale później już uswiadomilam sobie ze to raj dla tych naszych szkrabów:)
Po ostatnim skoku radość,usmiech nie schodzi z buzki, nei boi się podrzucania i huśtania i wręcz prosi się o to. Za to po skoku nieco oslabilo się gadulstwo .

Ostatnia edycja:
Do góry