reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Ja mięsko dałam 2 razy do tej pory ale po woli zaczniemy dawać reguralnie.
Też mi sie wydaje, że 2 -3 razy w tygodniu. Teraz jeszcze pół żółtka co drugi dzień i ryba chyba też 2-3 razy w tyg. To jak żólłtko to nie mięso.

Vinga moja też nie chce kawalków większych ale dziś zjadła spore kawałki marchewki które były w takiej zmiksowanej zupce (też nie tak drobno jak te słoikowe), a po południu kaszę jaglaną taka zwykłą z owocami (trochę tą kaszę siostra zblendowała ale i tak miałą pełno grudek).
A jak ma np. buraczka w zupie grubiej to jest afera. I nie wiem czy miałą takie dni niejadka czy przeszkadzały jej grudki.

Wernkika - nie dawaj brokuła przez jakiś czas aż wysypka zejdzie, a póżniej znów podaj i sprawdź czy to na pewno brokuł. Jeśli tak to odczekaj z 2 miesiące i znów mu daj.

Ostatnia edycja:
reklama
A ja w takiej ksiazeczce o karmieniu dzieci ktora dostalam w szkole rodzenia, przeczytalam ze 7-9mc miesko 2 razy w tygodniu...?

Bo to różne szkoły są.
Z Tosia wysypką masakra :( Całe ciałko ma obsypane, w kąpieli się zaogniło. Ale chyba go nie swędzi ani nic. No nic- zobaczymy. Najwyżej w poniedziałek do Pani dr pójdziemy.

wernkika oby wysypka Antosia poszła precz jak najszybciej!

U nas różnie z jedzeniem "słoiczków"...nadal mamy dni praktycznie tylko na mleku+owoce, gorzej z obiadkami....a chciałabym już wprowadzać bardziej stałe produkty niż te papki. Niestety Mały jak dostanie do buzi coś niezmielonego to pomemła, pomemła i wypluwa. Buuuu...

Mój synek od paru dni je po słoiczku 130g i tak ok pół banana średniej wielkości. Jestem z niego taka dumna bo tydz temu tylko cyc. Ostatnio zjadł pół słoiczka i nie chciał za chwile byl głodny to chciałam mu dać butla odciagnięte mleko nawet nie chwycił wolał słoiczek dokończyć. Narazie kupowałam ale mam troche warzyw od koleżanki to spróbuje mu gotować mam nadzieje że posmakuje mu.
wernkika lepiej juz z ta wysypka?

my również tylko na słoiczkach, chociaż kilka dni temu dałam mu skrobane jabłko to z chęcią zjadł :tak:
mały się wreszcie przełamał do jedzenia z grudkami, już drugi dzień ładnie wsuwa takie jedzonko.
dziewczyny jak długie przerwy robicie między posiłkami maluchów?

vinga, ja wracam jutro do pracy, najpierw druga zmiana i posiłki ustawiłam tak: do 14:00 sama pierś na żądanie, o 14:00 ostatni raz. Koło 16:30 obiadek, koło 18:00 porcja owoców, koło 19:30 kaszka. Wracam koło 22:30 i będę dawać na śpiocha od razu pierś. Podobnie zrobię jak będę miała pierwsze zmiany: 5:00 ostatni raz pierś, 8:00 kaszka, 10:00 owoce, 12:00 obiadek, wracam po 13:00 i wtedy już tylko pierś. Taki system myślę, że ze 3 miesiące będziemy prowadzić.

Hej dziewczyny! Zbliżamy się do magicznej granicy przekroczenia 6 miesięcy, a tym samym zbliżamy się do rozszerzania diety :-) Póki co synuś jedzie jedynie na moim mleku (pomijając łyżeczkę kaszki manny jako ekspozycję na gluten).
Mam pytanie właśnie do mam karmiących piersią - polecacie jakieś konkretne poradniki dot. rozszerzania diety? Od czego zacząć, jak przygotowywać, jak często podawać itd.? Takie ABC rozszerzania diety u dziecka karmionego piersią:-)

Hej dziewczyny! Zbliżamy się do magicznej granicy przekroczenia 6 miesięcy, a tym samym zbliżamy się do rozszerzania diety :-) Póki co synuś jedzie jedynie na moim mleku (pomijając łyżeczkę kaszki manny jako ekspozycję na gluten).
Mam pytanie właśnie do mam karmiących piersią - polecacie jakieś konkretne poradniki dot. rozszerzania diety? Od czego zacząć, jak przygotowywać, jak często podawać itd.? Takie ABC rozszerzania diety u dziecka karmionego piersią:-)

Polecam przeczytanie tych ost 25 stron tego wątku, bo dziewczyny już sporo tu sie wypowiedziały :)
Sama zamierzam "przewertowac" ten wątek, bo kilka rzeczy mi umknęło :tak:

reklama
u nas dzisiaj pierwszy raz ryba-wczoraj ugotowałam ziemniaki, marchewkę, szpinak z kurczakiem, ale dzisiaj dodałam do tego łososia dla smaku i nawet młodemu smakowało:tak: teraz czekamy na reakcję, czy będzie coś nie tak, czy wszystko ok...

Do góry