reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Witam mamusie:)
Nie pisałam z Wami ale również mam synka z października. Karmimy się tylko cycem. Próbuje mu wprowadzać coś innego do jedzenia były kaszki, marchewka, ziemniaczek i teraz w weekend banan. Problem jest taki że nie chce wogóle tego jeść zaciska usta a jak już cos weźmie to się trzepie tak mu nie smakuje. Musze coś wymyslec bo za 2 tyg wracam do pracy. Jakie są Wasze rady? Pomocy!
Pozdrawiam:)

reklama
betti, a synek potrafi pić z butli? skoro wracasz niedługo do pracy to raczej powinien. co do jedzenie z łyżeczki to dziecko musi się tego nauczyć. my jemy łyżeczką już prawie 2 miesiące a tak naprawdę dopiero od niedawna mały ładnie wciąga jedzonko z łyżeczki. a co do wzdrygania się po jedzeniu to też tak mieliśmy, dopóki Nataniel nie przyzwyczaił się, że te jedzonko ma inny smak niż mleczko. Tak samo było z kaszką a teraz wsuwa ze smakiem.
dziś jedliśmy !pomidora! w obiadku hippa "risotto". ale mu smakowało i szczerze mówiąc mi też :-)

Witam mamusie:)
Nie pisałam z Wami ale również mam synka z października. Karmimy się tylko cycem. Próbuje mu wprowadzać coś innego do jedzenia były kaszki, marchewka, ziemniaczek i teraz w weekend banan. Problem jest taki że nie chce wogóle tego jeść zaciska usta a jak już cos weźmie to się trzepie tak mu nie smakuje. Musze coś wymyslec bo za 2 tyg wracam do pracy. Jakie są Wasze rady? Pomocy!
Pozdrawiam:)

gdzies czytałam zeby małe ilosci nowego jedzenia wymieszac z mlekiem z piersi. poszukaj informacji na ten temat.
sorki pisze z małym na reku

My tak robimy jak mówi pesca. Mieszam marchewke ze swoim mlekiem i daje butla. Czesto zageszczam kaszka manna.

Dziekuje za pomoc tak spróbuje. Teraz dawałam mu kaszke to nic nie zjadł nawet nie chciał skosztowac troche przez zaciśniete usta wcisnełam 2 łyżeczki. Nie chce żeby sie zraził jak tak bede robić. Odciągne i wymieszam zobaczymy co bedzie. Rozmawiałam z pediatrą że jest problem z tym jedzeniem i myślałam wcześniej go przyzwyczajac do czegoś innego, chciałam robić tak: w tych godz co będe w pracy dawać mu butle z mm a w pozostałe pierś. łekarka odradziła że lepiej niech będzie tylko cyc bo dziecko głodne wszystko zje i nie trzeba tak przyzwyczajac.

No nie wiem. Ja wracam za miesiąc do pracy i już przyzwyczajam małą, ze jak mnie nie będzie to inne jedzonko,
RAno dam pierś o 6, a potem do babci i tam chyba kaszka na gesto z owocem ok. 9-10 i koło południa zupka. JA o 14 będę już wracać bo mam 5 min do pracy autem.
Dzisiaj z kubka wypiła 45 ml a z reszty zrobilam kaszke bo juz jej bylo ciezko ciagnaz . a butla dalej BEEEEEEE

Wczoraj jadla o 3 rano, wstała po 7 i o 10 kazałąm mężowi dać butelke i co i nic. nie tknęłą mleka. Zasnęła po 10 wstałą po 12. Zrobiłam drugie mleko i dalej nic. Pewnei do wieczora by nie jadla.

W ten sposób też piersi się przyzwyczają że pół dnia nie muszą mleka produkaować.

bETI a ile Twój mały ma? Bo też znam taki przypadek TYlko, ze dziecko ma 8 mcy i też nic nie chce jeść oprócz piersi. Mojej siostry mała zaczęłą jeść dopiero po 6 mcu. Dziś ma prawie 9 i je już bardzo ładnie normalne kawałki. Zaczęła od grudek bo papki jej wcale nie wchodziły. Więc nadrobiła błyskawicznie.

mama-1222 mój do butli nie jest też chętny( pare razy pił jak musiałam wyjść i zostawiłam odciągniete). Nawet wody i herbatek nie bardzo chce. Tak jak dziś widziałam że jest głodny dawałam mu tą kaszkę i nic poczekałam chwile dalej nic już był tak głodny że jedynie cycuś zjadł i śpi teraz. Zrobie tak jak dzewczyny radzą odciągne i dodam do kaszki albo ziemniaczka. Zobaczymy, tak sobie tłumacze że kiedyś zacznie jeść przecież hehhe tylko kiedy jak do roboty trzeba wracać.
Ma 5 mcy i tydzien.

betti musisz po prostu próbować, najlepiej tak jak piszą dziewczyny. Ja się do pracy na razie nie wybieram więc się na zapas nie przejmuję. Co do butli to różnie z tym bywa, mój od tygodnia właściwie nie pił herbatki, bo coś mu nie podchodzi ze smoczka-daje mu z łyżeczki. Spróbuj też dać mleko łyżeczką-niech zobaczy co i jak. Ja swojemu na początku dawałam samą łyżeczkę, którą się bawił i wsadzał sobie z buźki, teraz bardzo ładnie z niej je:)
My dzisiaj pierwszy raz podaliśmy maluszkowi Gerbera z rybką-baaardzo smakował:) zresztą mi tak samo:) w składzie jest łosoś, którego uwielbiam.

Betti moze poprostu sprobuj z inna butelka? Moja od 4 doby zycia pila mleko z Aventa a od tygodnia nie chce Aventa tylko Lovi. A herbatki normalnie z Aventa wciaga.

Moja Nikola pluje obiadkami robionymi przezemnie i jest placz... Gerberki wsuwa, nic jej nie wylatuje, wiec chyba skonczymy gotowanie i zaczniemy kupowac, a szkodaaa.

reklama
Może jeszcze nie jest gotowy na inne jedzonko. Zrób przerwę.

Ja dzisiaj kupiłam butle Nuk szeroka i tą siateczkę do owoców i kubek neikapek z odpowietrznikiem.
Mała wypiła z nowej butli 60 ml bez problemu

Do góry