reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Witam mamusie:)
Nie pisałam z Wami ale również mam synka z października. Karmimy się tylko cycem. Próbuje mu wprowadzać coś innego do jedzenia były kaszki, marchewka, ziemniaczek i teraz w weekend banan. Problem jest taki że nie chce wogóle tego jeść zaciska usta a jak już cos weźmie to się trzepie tak mu nie smakuje. Musze coś wymyslec bo za 2 tyg wracam do pracy. Jakie są Wasze rady? Pomocy!
Pozdrawiam:)

reklama
betti, a synek potrafi pić z butli? skoro wracasz niedługo do pracy to raczej powinien. co do jedzenie z łyżeczki to dziecko musi się tego nauczyć. my jemy łyżeczką już prawie 2 miesiące a tak naprawdę dopiero od niedawna mały ładnie wciąga jedzonko z łyżeczki. a co do wzdrygania się po jedzeniu to też tak mieliśmy, dopóki Nataniel nie przyzwyczaił się, że te jedzonko ma inny smak niż mleczko. Tak samo było z kaszką a teraz wsuwa ze smakiem.
dziś jedliśmy !pomidora! w obiadku hippa "risotto". ale mu smakowało i szczerze mówiąc mi też :-)

Witam mamusie:)
Nie pisałam z Wami ale również mam synka z października. Karmimy się tylko cycem. Próbuje mu wprowadzać coś innego do jedzenia były kaszki, marchewka, ziemniaczek i teraz w weekend banan. Problem jest taki że nie chce wogóle tego jeść zaciska usta a jak już cos weźmie to się trzepie tak mu nie smakuje. Musze coś wymyslec bo za 2 tyg wracam do pracy. Jakie są Wasze rady? Pomocy!
Pozdrawiam:)

gdzies czytałam zeby małe ilosci nowego jedzenia wymieszac z mlekiem z piersi. poszukaj informacji na ten temat.
sorki pisze z małym na reku

My tak robimy jak mówi pesca. Mieszam marchewke ze swoim mlekiem i daje butla. Czesto zageszczam kaszka manna.

Dziekuje za pomoc tak spróbuje. Teraz dawałam mu kaszke to nic nie zjadł nawet nie chciał skosztowac troche przez zaciśniete usta wcisnełam 2 łyżeczki. Nie chce żeby sie zraził jak tak bede robić. Odciągne i wymieszam zobaczymy co bedzie. Rozmawiałam z pediatrą że jest problem z tym jedzeniem i myślałam wcześniej go przyzwyczajac do czegoś innego, chciałam robić tak: w tych godz co będe w pracy dawać mu butle z mm a w pozostałe pierś. łekarka odradziła że lepiej niech będzie tylko cyc bo dziecko głodne wszystko zje i nie trzeba tak przyzwyczajac.

No nie wiem. Ja wracam za miesiąc do pracy i już przyzwyczajam małą, ze jak mnie nie będzie to inne jedzonko,
RAno dam pierś o 6, a potem do babci i tam chyba kaszka na gesto z owocem ok. 9-10 i koło południa zupka. JA o 14 będę już wracać bo mam 5 min do pracy autem.
Dzisiaj z kubka wypiła 45 ml a z reszty zrobilam kaszke bo juz jej bylo ciezko ciagnaz . a butla dalej BEEEEEEE

Wczoraj jadla o 3 rano, wstała po 7 i o 10 kazałąm mężowi dać butelke i co i nic. nie tknęłą mleka. Zasnęła po 10 wstałą po 12. Zrobiłam drugie mleko i dalej nic. Pewnei do wieczora by nie jadla.

W ten sposób też piersi się przyzwyczają że pół dnia nie muszą mleka produkaować.

bETI a ile Twój mały ma? Bo też znam taki przypadek TYlko, ze dziecko ma 8 mcy i też nic nie chce jeść oprócz piersi. Mojej siostry mała zaczęłą jeść dopiero po 6 mcu. Dziś ma prawie 9 i je już bardzo ładnie normalne kawałki. Zaczęła od grudek bo papki jej wcale nie wchodziły. Więc nadrobiła błyskawicznie.

mama-1222 mój do butli nie jest też chętny( pare razy pił jak musiałam wyjść i zostawiłam odciągniete). Nawet wody i herbatek nie bardzo chce. Tak jak dziś widziałam że jest głodny dawałam mu tą kaszkę i nic poczekałam chwile dalej nic już był tak głodny że jedynie cycuś zjadł i śpi teraz. Zrobie tak jak dzewczyny radzą odciągne i dodam do kaszki albo ziemniaczka. Zobaczymy, tak sobie tłumacze że kiedyś zacznie jeść przecież hehhe tylko kiedy jak do roboty trzeba wracać.
Ma 5 mcy i tydzien.

betti musisz po prostu próbować, najlepiej tak jak piszą dziewczyny. Ja się do pracy na razie nie wybieram więc się na zapas nie przejmuję. Co do butli to różnie z tym bywa, mój od tygodnia właściwie nie pił herbatki, bo coś mu nie podchodzi ze smoczka-daje mu z łyżeczki. Spróbuj też dać mleko łyżeczką-niech zobaczy co i jak. Ja swojemu na początku dawałam samą łyżeczkę, którą się bawił i wsadzał sobie z buźki, teraz bardzo ładnie z niej je:)
My dzisiaj pierwszy raz podaliśmy maluszkowi Gerbera z rybką-baaardzo smakował:) zresztą mi tak samo:) w składzie jest łosoś, którego uwielbiam.

Betti moze poprostu sprobuj z inna butelka? Moja od 4 doby zycia pila mleko z Aventa a od tygodnia nie chce Aventa tylko Lovi. A herbatki normalnie z Aventa wciaga.

Moja Nikola pluje obiadkami robionymi przezemnie i jest placz... Gerberki wsuwa, nic jej nie wylatuje, wiec chyba skonczymy gotowanie i zaczniemy kupowac, a szkodaaa.

reklama
Może jeszcze nie jest gotowy na inne jedzonko. Zrób przerwę.

Ja dzisiaj kupiłam butle Nuk szeroka i tą siateczkę do owoców i kubek neikapek z odpowietrznikiem.
Mała wypiła z nowej butli 60 ml bez problemu

Do góry