reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzenie diety naszych maluchów

Mamy robiące same obiadki: Czy deserki też robicie? Jeśli tak to jakie? My na razie tylko bananka i jabłuszko. Chciałabym podać coś więcej ale sama nie wiem co. Może jakieś sugestie?
Ja pol na pol, jablko czy gruszke robie sama - a jak chodzi o reszte to kupilam sloiczki.
Bylam sloikowemu jedzeniu bardzo przeciwna - ale wiem ze niektorych rzeczy sama nie zrobie - przynajmniej na poczatek.

....dostałam pomrożone fasolkę szparagową i zielony groszek także jest w czym wybierać) ....
A takie warzywa mozna 'juz' czy nie? Macie moze jakas fajna strone gdzi eby pisalo jakie warzywa mozna wczesniej pozniej?

Jesli chodzi o gluten to ja wprowadziłam z pierwszym dniem 5 miesiaca, czyli jak skonczyła Helenka 4 miesiace (karmiona piersia) to nastepnego dnia dostała kaszke manna :-)
A w jaki sposob dajecie kasze manne? :D
Na dzien Dobry TVN bylo zeby podawac 100 ml dziennie. Tylko ze ja w sumie co to kasza manna to tylko co na polce torebke z tym widzialam i tyle :D

Powiedzcie mi co myslicie o deserkach w ktorych jest napryklad truskawka? Czy brzoskwinia? [to drugie wydaje mi sie mniej szkodliwe]. Niby na opakowaniach pisze ze od 4 miesiaca, ale wole sie dopytac co i wy o tym myslicie?

Aha i sa u nas deserki typu 'banan z czekolada' i tam jest mleko, deserek tez od 4 miesiaca.
Niby na stronach wyczytalam [wlasnie tej firmy co to sprzedaje] zeby nie dawac mleka ponizej 6 miesiaca - ale znowu ze przetwory mleka mozna?
Niejednokrotnie sa tu naprzyklad budynie -w sloiczkach.

reklama
Emotion ja korzystam z tego schematu Schemat żywienia niemowląt karmionych butelką - MójNiemowlak.pl to jedyny z którym się spotkałam że jest jasno napisane jakie warzywa i owoce po kolei wprowadzać. Według niego można fasolkę szparagową i zielony groszek chociaż ja jeszcze nie dawałam, ale widziałam też inny schemat i według tamtego też już można te warzywa podawać. Jeżeli chodzi o słoiczki to ja do nich podchodzę z dystansem i mimo wszystko bardziej się sugeruję tym schematem niż tym co na słoiczku napisane (o tym żeby tak robić też mówili w "Dzień Dobry TVN") chociaż morelę juz dawałam mimo że według schematu w 7 miesiącu jest dopiero ale nie miałam innego deserku jak jabłko z morelą lub z brzoskwinią i wybrałam po prostu ten w którym było więcej jabłka a mniej innego owocu i mała zaakceptowała

Tutaj schemat dla niemowląt karmionych piersią http://mojniemowlak.pl/schemat-zywienia-niemowlat/schemat-zywienia-niemowlat-karmionych-piersia.html ten Vinga wklejała na pierwszej stronie

Ostatnia edycja:
A w jaki sposob dajecie kasze manne? :D
Na dzien Dobry TVN bylo zeby podawac 100 ml dziennie. Tylko ze ja w sumie co to kasza manna to tylko co na polce torebke z tym widzialam i tyle :D

Powiedzcie mi co myslicie o deserkach w ktorych jest napryklad truskawka? Czy brzoskwinia? [to drugie wydaje mi sie mniej szkodliwe]. Niby na opakowaniach pisze ze od 4 miesiaca, ale wole sie dopytac co i wy o tym myslicie?

Aha i sa u nas deserki typu 'banan z czekolada' i tam jest mleko, deserek tez od 4 miesiaca.
Niby na stronach wyczytalam [wlasnie tej firmy co to sprzedaje] zeby nie dawac mleka ponizej 6 miesiaca - ale znowu ze przetwory mleka mozna?
Niejednokrotnie sa tu naprzyklad budynie -w sloiczkach.

Ja wczesniej pisałam ze nie podaje małej narazie kaszy w zadnej zupce. Po prostu rozpuszczam w ok 100ml (by było rzadkie) łyżkę gotowej mlecznej kaszy mannej np. bobowity lub nestle'e i podaje w butelce. Jak juz córka bedzie ładnie zjadac z łyzeczki wtedy dam gęstszą i moze wlasnie w zupce. Mozesz tez zagotowac zwykła kasze manna (ok 2-3g) i podac w zupce lub innym nośniku. Ale to sie słabo opłaca bo byc musiala gotowac wiecej i potem zjadac reszte lub wyrzucac ;-)
Jesli chodzi o deserki to podobno jest zasada, by dawac te owoce na początku, co są "zadomowione" w naszym kraju, wiec na pewno jabłko, gruszka, śliwka itp itd. Banan juz nie rosnie u nas, ale wiadomo jak tu nie dać bananka :-D Te deserki, które z kolei mają jogurty, twarożki lub mleko, to bede raczej pozniej dawac, mimo ze jest napisane "od 4 mca". Czyli ok 9-10 mca?
Szczerze powiedziawszy to mnie to rozszerzanie diety stresuje... Mam nadzieje, ze przy drugim dziecku tego nie bede miec :no:
Dzis podalam Helence dynie z ziemniakami hipa i nie podeszło jej. Jutro 2gie podejscie.
Sam ziemniak, którego ugotowałam (najpierw podałam jej samego ziemniaka), miał w sobie dziwna goryczke, która drapała w gardło :szok: i Helka az miala załzawione oczy po pierwszym kesie. Nie wiem o co chodzi :confused: Mam ziemniaki z dobrego źródła ...

Antoś bardzo ładnie je wszystko co mu podam (na razie tylko sloiczki niestety) ale nie chce pić. A jak je juz nowe jedzonko poza mlekiem to powinien byc dopajany, prawda? jak go przekonać? Macie jakies sprawdzone sposoby?

Pierwsze podejście do niekapka: napił się łyk wody i strzelił focha co to ja mu w ogóle podaję. Teraz tylko gryzie ustnik. Z butelki poza mlekiem też nic nie chce.

u nas banan gnieciony nie posmakował małemu. zszokowany był jego lepkością.
co do mlecznych słoiczków to mały dziś dostał deserek hippa z bananami HiPP: Przysmaki na Dobranoc strasznie mu smakował.
jedliśmy już brzoskwinie i morele i śliwki nawet. żadnej złej reakcji po nich nie było.
wernkika, ja jak małemu daję obiadek to co kilka łyżeczek daję butelkę do popicia. i co jakiś czas kilka łyków wody dostaje.a mały cyca dostaje oprócz butli? może piersią zaspokaja pragnienie i nie potrzebuje więcej picia?

wernkika, ja jak małemu daję obiadek to co kilka łyżeczek daję butelkę do popicia. i co jakiś czas kilka łyków wody dostaje.a mały cyca dostaje oprócz butli? może piersią zaspokaja pragnienie i nie potrzebuje więcej picia?

On generalnie jest na piersi jeszcze- butelke dostaje przed spaniem,a w ciagu dnia tylko jak się foszy i cycka nie chce a np idziemy na spacer. Ale przeważnie mimo wszystko z piersi pije (ile ja się o to nawalczyłam :) )

Podobno przy wprowadzaniu nowych posiłków można dopajać wodą lub mlekiem z piersi...
Moja Helenka definitywnie nie lubi dyni z ziemniakami hipa!!! Chcialam ją troszke oszukac i wykończyć otwarty słoiczek z ta nieszczesna dynia, wiec dodałam troche marchewki. Nie pomogło-pluła na odległość. Ale szczerze, to mi też ten smak nie podszedł!
Dziś podam jabłuszko z kaszą manną :tak:

Czy Wy jak podajecie nowy smak/ produkt, to Wasze dziecko jest głodne wtedy, czy już po normalnym karmieniu? Bo ja do tej pory dawałam cyca a po ok 0.5h od karmienia dawałam np. marchew... Nie wiem, czy lepiej by jadła nowości na głodniaka :confused:

wernkika, ja podaję wodę na łyżeczce albo z kubeczka zwykłego - ładnie pije. Po świętach wracam do pracy i chyba zacznę uczyć Dorotkę picia mojego mleka z doidy cup. Nie chcę teraz uczyć butli, bo dla mnie to krok w tył.
sandrik, nowości Młodej daję na głodniaka. Inaczej mi się nie chwyci ;)

Ja wprowadzam na głodniaka ale tak 45 minut przed planowanym posiłkiem z butli bo jak jest za bardzo głodny to też nie chce mu się czekać na łyżeczkę:)
Wczoraj wprowadziłam banany z owocami leśnymi. Tak Antkowi smakowało że pierwszy raz zjadł cały słoiczek:-)
Od paru dni coś więcej cycamy. Ciekawe.

reklama
Do góry