reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

ale sie w rozszarzaniu diety porobilo :) maluchy jedza coraz wiecej roznosci:)

U nas w dalszym ciagu 0 mleka w diecie, nie ma mozliwosci go przekonac, a zmuszac nie bede (zreszta nie wiem jak;) )

Teraz jemy tak:
6:00 sniadanie: 5 miarek mleka na gesto pomieszanie z owocem + kromka chleba z maslem, lub jakas pasta domowej roboty
odkrawam z chleba skorki, kroje w podluzne paski i daje na tacke przed maluchem, bierze do raczki i troche pomamla ;) taki element BLW
9-9:30 jogurt nalutarlny z tartym owocem - lyzeczka, Leos probuje juz troche sam, ale lyzke trzeba nakierowac ;)
12:00-13:00 obiad: i zaczynamy od sloiczka 120g, a potem warzywa na parze na miekko do lapki: marchewka w paski, brokuly, kalafior, ziemniaki, czasem placuszki z maki kurydzianej z babanem lub jablkiem, bez cukru, na patelni beztluszczu zrobione, pokrojone w paski, tez do lapki, albo pulpety: mieso ugotowane zmielone, ziemniaki ugotowane - zmielone, razem mieszam i lepie kuleczki; zalezy co nam ja na obiad :)
16:00 podwieczorek jogurt naturalny pomieszany z "dzieciecym"
19:00 kolacja: kaszka na mleku mm - czasem blyskawiczna nestle zdrowy brzuszek, czasem holle, a czasem jaglanka ugotowana na miekko

Pytalam pediatry, krecila nosem na brak mleka, i na te jogurty naturalne, ze za wczesnie; mowila zeby wiecej mm dosypywac:/ a co wy myslicie?
Nie ma zadnych problemow z brzuszkiem po jogurtach, a mm tylko w sniadaniu toleruje pomieszane z owocem

Ostatnia edycja:
reklama
jejku Mirka, jakie fajne rzeczy twój maluch już zajada. pulpeciki z ziemniaczkami...mmmm. Ja czekam, aż moja stabilnie usiądzie i też zaczne jakieś elementy BLW. a tak wogóle to moja obecnie 6 letnia córka w wieku 7 miesięcy też już duużo jadła z mojego talerza. Zupełnie nie wiem czemu teraz jestem taka przewrażliwiona i tak się nad małą trzęsę..

Elama, ja czekalam az stabilnie siadzie. I wlasciwie sam nie potrafi usiasc, ale jak sie za cos podciagnie to bez problemu. Posadzony siedzi stabilnie, nie chwieje sie na boki, tylko czasem jak pije i nie jest podparty to zdaza mu sie upasc :)
Podobno dopoki dziecko nie usiadzie samo, to te miesnie ktore sa potrzebne to ewentualnego wyksztuszenia kawalka nie sa wystarczajace silne i dlatego to jest niebezpieczne.
W ogole BLW zaklada rozszerzanie diety dopiero jak dziecko usiadzie, czyli 6 miesiac, a nawet pozniej, jesli dziecko czeka z siadaniem do 9, to z rozszerzaniem diety dziewczyny tez czekaja. Do tego czasu tylko mleko, kp lub mm. Papek w BLW nie da wcale :)

Niby fajnie, maluch bedzie gotowy, uczy sie od razu zdrowego wyboru, ale co zrobic jak dziecko, jak moj samo odstawi mleko w 4-5 miesiacu zycia? Twardego jedzenia nie podasz, bo za wczesnie, zostaja tylko te papki nieszczesne ;)

Moja Lena zrobiła się antyjedzeniowa jakieś dwa tygodnie temu i nie ma zmiłuj. Tylko cyc :( normalnie sił już nie mam - gotuję obiady, kupuję deserki i wyrzucam. Nawet kaszę na moim mleku ledwo dziubnie :(

Siva, u nas podobnie, tylko chyba z 3 tygodnie temu się zaczęło. Tzn. nic poza blw, bo to owszem i to bardzo chętnie. Z tym, że przy blw się nie najada, smakuje bardziej... A wszelkie zupki, kaszki są beeee i nie przekonam go :-( Trochę mnie to martwi, bo wolniej przybiera (jeśli w ogóle, sama precyjnie nie zważę) i widzę, że jakby szczuplejszy się zrobił. Zrzucam to na fakt, że się bardzo dużo rusza, mam nadzieję, że się tym mleczkiem najada...

z tym przybieraniem, to chyba ok, nasze maluchy juz "zwalniaja". Moj przybieral 1kg na miesiac, teraz 300g lub nawet mniej, ale to mnie cieszy, bo maly ma juz 9,5kg i prawie 80cm ;) to chyba normalna rzecz, ze mniej tyja, ale wazne ze waga rosnie, nawet jesli pomalutku ;)

My tez mielismy miesiac niejedzenia. Nic nie dalo sie mu lyzeczka wcisnac, mleka tez nie, jadl tylko raczka owoce i to co lyzeczka sam potrail zjesc (robilam mega geste kaszki, zeby jak najmniej spadlo z lyzeczki, pomagalam nakierowac lyzke do buzi i jakos sie udawalo).
Z dnia na dzien sie poprawilo i zaczalznowu jesc. Czyli nie byly to zeby, ani nic, po prostu taka faza w zyciu ;)
Mysle, ze najlepiej przeczekac, ale caly czas proponowac cos dzieciaczkom nowego, jak siedza to jakis kaski do rączki. U nas to byl miesiac czekania, ale oczywoscie spokojnie nie czekalam, tylko nerwy mnie zjadaly (oczywiscie nie przy malym:) )
Z wagi wtedy nie spadl, ale prawie nic nie przybral

sory za post pod postem, ale moze jakiejs mamie z Wawy sie przyda:)
https://www.facebook.com/events/725990437455844/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular

i opis:

Co to jest Baby Led Weaning?
Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka?
Jakie są nowe zalecenia żywieniowe dla dzieci w pierwszym roku życia?
A na dodatek okazja do wymiany doświadczeń, przepisów i spotkania innych mam stosujących metodę blw.

Będzie też poczęstunek dla maluchów i kawa/herbata dla mam.
Spotykamy się w sobotę 30 sierpnia w kawiarni Mamy Czas klub i kawiarniana ul.Bohdanowicza 5 na warszawskiej Ochocie.
UWAGA! Obowiązują zapisy! Zgłoszenie prześlijcie na adres: blw.warszawa@gmail.com
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
OPŁATA - 20zł
Spotkanie moderują:
Marta Doula Makarewicz - Mama, doula, wegetarianka, miłośniczka kaszy jaglanej i mlek roślinnych :)
Gosia Jackowska - Mama, doula i doradczyni żywieniowa, promotorka zdrowego żywienia dzieci i mam

ZAPRASZAMY SERDECZNIE!!!

reklama
wlasnie nie bylam, bo ja zadupiu mieszkam i takie nowatorskie akcje jak BLW do nas dotra pewnie z 5letnim opoznieniem ;)
ale zarty, zartami, chcialabym byc na takim spotkaniu, wydaje sie ciekawe, mozna pewnie dowiedziec sie sporo rzeczy, a co najwazniejsze podyskutowac z innymi mamami :)

Dlatego to wklejam, licze ze ktoras z was sie wybierze i zda relacje szczegolowa :)

Do góry