reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

ale sie w rozszarzaniu diety porobilo :) maluchy jedza coraz wiecej roznosci:)

U nas w dalszym ciagu 0 mleka w diecie, nie ma mozliwosci go przekonac, a zmuszac nie bede (zreszta nie wiem jak;) )

Teraz jemy tak:
6:00 sniadanie: 5 miarek mleka na gesto pomieszanie z owocem + kromka chleba z maslem, lub jakas pasta domowej roboty
odkrawam z chleba skorki, kroje w podluzne paski i daje na tacke przed maluchem, bierze do raczki i troche pomamla ;) taki element BLW
9-9:30 jogurt nalutarlny z tartym owocem - lyzeczka, Leos probuje juz troche sam, ale lyzke trzeba nakierowac ;)
12:00-13:00 obiad: i zaczynamy od sloiczka 120g, a potem warzywa na parze na miekko do lapki: marchewka w paski, brokuly, kalafior, ziemniaki, czasem placuszki z maki kurydzianej z babanem lub jablkiem, bez cukru, na patelni beztluszczu zrobione, pokrojone w paski, tez do lapki, albo pulpety: mieso ugotowane zmielone, ziemniaki ugotowane - zmielone, razem mieszam i lepie kuleczki; zalezy co nam ja na obiad :)
16:00 podwieczorek jogurt naturalny pomieszany z "dzieciecym"
19:00 kolacja: kaszka na mleku mm - czasem blyskawiczna nestle zdrowy brzuszek, czasem holle, a czasem jaglanka ugotowana na miekko

Pytalam pediatry, krecila nosem na brak mleka, i na te jogurty naturalne, ze za wczesnie; mowila zeby wiecej mm dosypywac:/ a co wy myslicie?
Nie ma zadnych problemow z brzuszkiem po jogurtach, a mm tylko w sniadaniu toleruje pomieszane z owocem

Ostatnia edycja:
reklama
jejku Mirka, jakie fajne rzeczy twój maluch już zajada. pulpeciki z ziemniaczkami...mmmm. Ja czekam, aż moja stabilnie usiądzie i też zaczne jakieś elementy BLW. a tak wogóle to moja obecnie 6 letnia córka w wieku 7 miesięcy też już duużo jadła z mojego talerza. Zupełnie nie wiem czemu teraz jestem taka przewrażliwiona i tak się nad małą trzęsę..

Elama, ja czekalam az stabilnie siadzie. I wlasciwie sam nie potrafi usiasc, ale jak sie za cos podciagnie to bez problemu. Posadzony siedzi stabilnie, nie chwieje sie na boki, tylko czasem jak pije i nie jest podparty to zdaza mu sie upasc :)
Podobno dopoki dziecko nie usiadzie samo, to te miesnie ktore sa potrzebne to ewentualnego wyksztuszenia kawalka nie sa wystarczajace silne i dlatego to jest niebezpieczne.
W ogole BLW zaklada rozszerzanie diety dopiero jak dziecko usiadzie, czyli 6 miesiac, a nawet pozniej, jesli dziecko czeka z siadaniem do 9, to z rozszerzaniem diety dziewczyny tez czekaja. Do tego czasu tylko mleko, kp lub mm. Papek w BLW nie da wcale :)

Niby fajnie, maluch bedzie gotowy, uczy sie od razu zdrowego wyboru, ale co zrobic jak dziecko, jak moj samo odstawi mleko w 4-5 miesiacu zycia? Twardego jedzenia nie podasz, bo za wczesnie, zostaja tylko te papki nieszczesne ;)

Moja Lena zrobiła się antyjedzeniowa jakieś dwa tygodnie temu i nie ma zmiłuj. Tylko cyc :( normalnie sił już nie mam - gotuję obiady, kupuję deserki i wyrzucam. Nawet kaszę na moim mleku ledwo dziubnie :(

Siva, u nas podobnie, tylko chyba z 3 tygodnie temu się zaczęło. Tzn. nic poza blw, bo to owszem i to bardzo chętnie. Z tym, że przy blw się nie najada, smakuje bardziej... A wszelkie zupki, kaszki są beeee i nie przekonam go :-( Trochę mnie to martwi, bo wolniej przybiera (jeśli w ogóle, sama precyjnie nie zważę) i widzę, że jakby szczuplejszy się zrobił. Zrzucam to na fakt, że się bardzo dużo rusza, mam nadzieję, że się tym mleczkiem najada...

z tym przybieraniem, to chyba ok, nasze maluchy juz "zwalniaja". Moj przybieral 1kg na miesiac, teraz 300g lub nawet mniej, ale to mnie cieszy, bo maly ma juz 9,5kg i prawie 80cm ;) to chyba normalna rzecz, ze mniej tyja, ale wazne ze waga rosnie, nawet jesli pomalutku ;)

My tez mielismy miesiac niejedzenia. Nic nie dalo sie mu lyzeczka wcisnac, mleka tez nie, jadl tylko raczka owoce i to co lyzeczka sam potrail zjesc (robilam mega geste kaszki, zeby jak najmniej spadlo z lyzeczki, pomagalam nakierowac lyzke do buzi i jakos sie udawalo).
Z dnia na dzien sie poprawilo i zaczalznowu jesc. Czyli nie byly to zeby, ani nic, po prostu taka faza w zyciu ;)
Mysle, ze najlepiej przeczekac, ale caly czas proponowac cos dzieciaczkom nowego, jak siedza to jakis kaski do rączki. U nas to byl miesiac czekania, ale oczywoscie spokojnie nie czekalam, tylko nerwy mnie zjadaly (oczywiscie nie przy malym:) )
Z wagi wtedy nie spadl, ale prawie nic nie przybral

sory za post pod postem, ale moze jakiejs mamie z Wawy sie przyda:)
https://www.facebook.com/events/725990437455844/?ref=3&ref_newsfeed_story_type=regular

i opis:

Co to jest Baby Led Weaning?
Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka?
Jakie są nowe zalecenia żywieniowe dla dzieci w pierwszym roku życia?
A na dodatek okazja do wymiany doświadczeń, przepisów i spotkania innych mam stosujących metodę blw.

Będzie też poczęstunek dla maluchów i kawa/herbata dla mam.
Spotykamy się w sobotę 30 sierpnia w kawiarni Mamy Czas klub i kawiarniana ul.Bohdanowicza 5 na warszawskiej Ochocie.
UWAGA! Obowiązują zapisy! Zgłoszenie prześlijcie na adres: blw.warszawa@gmail.com
Liczba miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń.
OPŁATA - 20zł
Spotkanie moderują:
Marta Doula Makarewicz - Mama, doula, wegetarianka, miłośniczka kaszy jaglanej i mlek roślinnych :)
Gosia Jackowska - Mama, doula i doradczyni żywieniowa, promotorka zdrowego żywienia dzieci i mam

ZAPRASZAMY SERDECZNIE!!!

reklama
wlasnie nie bylam, bo ja zadupiu mieszkam i takie nowatorskie akcje jak BLW do nas dotra pewnie z 5letnim opoznieniem ;)
ale zarty, zartami, chcialabym byc na takim spotkaniu, wydaje sie ciekawe, mozna pewnie dowiedziec sie sporo rzeczy, a co najwazniejsze podyskutowac z innymi mamami :)

Dlatego to wklejam, licze ze ktoras z was sie wybierze i zda relacje szczegolowa :)

Do góry