reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzay diete naszych maluszków:)

Moja dziecina ma już chyba dość mleka!! Wczoraj zjadła rano 30 ml, potem przed spaniem 30 ml, o 11 kaszkę ryżową o 15 głodna ale mleka nie chce!! tak się wiła przy tej butli, rzucała aż myślałam że mi z rąk wypadnie. wypila soczku i poszła spać. o 17 ja z butlą a ona to samo! tak się wyrywała i machałą ze złości rękami żeby butle zabrać. Zjadła więc zupkę. po kolejnych 2 godzinach znów głodna ale mleka nie tknie! wpadła w szał, nawet mąż próbował ją nakarmić ale nic z tego! dosypałam kleiku ryżowego i łyżeczką to wręcz pożerała. czyzby mleczko jej się znudziło?? któreś dziecię tak robi?

reklama
elama
faktycznoe taką reakcję mozna analizować,że mala wyraża gotowość na stałe ,inne posiłki niż mleczko,sama sygnalizuje.Jeśli ma ochotę i je to tylko się cieszyć i jak latwo przyswaja itd

Ja mam pytanie,jak czytam ile Wy już odajecie jak przyrządzacie-ja to zielona jestem,macie jakieś namiary na sprawdzone tabele co i jak podawać.Ja mam wątpliwości co do kalafiora,gdzieś slyszlam,że kalafior to lepie w 7 mies a w tych sloiczkach z bobowity jest już od4 miesiąca,tak samo sugeruję się ich tabelą z bobovity.

Kinge często po czymś wysypuje,nie wiadomo czy to po wodzie np po medidermie-dermatolog ostatnio zwrocila mi uwagę,że mmediderm to niekoniecznie dla niemowląt.
No i nie wiem znowu pokazalo siee na brzuszku pare wypryskow z białym czubkiem i nie wiadomo czy to po marchwi,zrobilam przerwę 3 dni i dziś chciałam ponownie podać i poobserwować jak to wygląda.
Ale widząc te parę chrostek na brzuszku to sie teraz zastanawiam czy poczekać,czy to z marchewki,jak i przed podaniem marchewki cos tam wyskakiwało.

Przedwczoraj dodałam do kapieli mąkie ziemniaczaną i to jakby wysuszyło i zbladlo a teraz znowu coś tam wyszlo....

Elama u nas było identycznie!Cyca nie i koniec a zupkę albo kleik to pożerała wręcz:-D po prostu dzieci dają tym sygnał że już im się znudziło samo mleko,ale ja np ściągam mleko dodaję kleiku i karmię łyżeczką:-)

Nisiao najlepsza jest matczyna intuicja-ja nigdy żadnych tabel nie używałam;-)

Milusia to też prqwda i tak samo soie myślałam,że zamiast się za przeproszeniem pieorzyć z tabelkami to podawać,oczywiście z rozsądkiem i obserwować itd najgorzej chyba tak według tych schematów,które i tak sie zmieniają co jakiś czas.

I tak podalam dziś ta marcheweczkę,mała dziś troche inaczej reagowała,dziś to tak naprawdę połykała i miała chęć pobawienia się łyżeczką i sobie pacła marchew do oka ;-)ale uratowałysmy sytuację,dziś tak ciut się krzywila przy tej marchewce,ale jadła,nie wypluwała do tego sliniakie wciskała i piąstką,żeby lepiej to zassać :-) no i oczywiście parę łyżeczek potem to już nie otwierała tak chętnie buzi,więc zaprzestałam.Ciekawe czy tym razem będzie ok.

Powiedźcie miczy no dziś wieczorem mogę zapodać np jedna łyżeczkę do 170ml mleka kleiku ryżowego?czy to za dużo jak na jeden raz??

Marika to w sumie mogłabym zapodać małej dziś,żeby te mleczko treściwsze było,zeby mi tak na wadze podskoczyła itd.

W sumie nie wiem czy to możliwe,ale już teraz na buźce wyskakują przy sktoniach delikatne lamki czerwone z grudką na śrdoku,czy to możliwe że reakcja alergiczna na marchew,kurcze prechlapane że Kinia ma takie tendencje do tego i potem diabli wiedzą czy to uczulenie na tle pokarmowym.Mysle że jak pojdę do pediatry w przyszlym tyg to się może dowiem wszystkiego

NISIAO później będziesz mogła Sinlac dodawać. Moja siostra mocno nauczyła tym corcie :)

A z alergie nie pomogę bo sama nie wiem, co z tym u Laury. Może podawać marchew i zamykasz pediatry w pon co robić

My dziś pierwszą próbę z marchewką zrobiłysmy - trzy łyżeczki. Lena dziubek chętnie otwierała. Zobaczymy jak jutro ;)

reklama
Ojej, ależ gnacie z tym rozszerzaniem. Bede miała do kogo po radę przypędzać ;) Ja sobie zakładałam, że do 6 mca będę karmić tylko piersią a tu bach, lekarka kazała już gluten wprowadzać. I jak to pogodzić? W końcu po długim zastanowieniu zdecydowałam się na ekspozycję na gluten, dostaje pół łyżeczki kaszki manny przed cycusiem. Gotuję mu normalnie na wodzie, paskudne to ale on i tak zadowolony, łapie mnie za ręce i wpycha sobie łyżeczkę do dzioba.

Ciekawi mnie, ile mamy tutaj dzieciaków cycowych a ile butlowych? Może zrobimy jakąś ankietkę forumową z pytaniem 'do kiedy karmiłaś piersią'? (Uwielbiam statystyki. ..)

Do góry