reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

Dzagud :-D:-D:-D
A ulotkę to Piotruś też już jadł - bardzo smakowała :tak::-D

Tak Was czytam i poszłam za stadem (;-)). Piotruś dostał dziś obiadek właściwie w kawałkach (Bobovity - zupka jakaś-tam), dużo ryżu, marchewki i grudek mięska. No i szło mu nieźle, ale po 1/3 słoiczka zasznurował buźkę. Musiałam przetrzeć, wtedy dojadł - ale ewidentnie Go to zmęczyło, dlatego nie chciał jeść. Natomiast pocieszające, że nie miał żadnych problemów z przełykaniem :tak:
No i muszę kupić chrupki :tak:

reklama
Esiu nie wiedziałaś, że jedzenie męczy?;-) Michaś czasem po butli jest spocony jakby z siłowni wrócił:-D
Anni to co by twój Grzesiek powiedział widząc dzisiaj mojego bąbla usiłującego zjeść mojego brudnego, śmierdzącego kapcia? :-D ;-) akcja była szybka, kapeć został zabrany w porę;-)

za to na obiad ugotowałam zupkę z rybą i był okropny ryk... bo zupka się skończyła:szok: dołożyłam troszkę, Michał uradowany widząc, że w miseczce znów coś jest, ale za chwilę sytuacja się powtórzyła:shocked2: dałam troszkę owoców ze słoiczka i już było ok:tak:
a po cycku przed 17 się mega ulało z zupką i owocami:baffled:

No wiedziałam - tak w teorii, bo wcześniej to gębula się otwierała zanim zdążyłam na łyżeczkę nabrać :szok:
Ale widać gryzienie (znaczy - memłanie) jednak jest bardziej wymagające.

Dzagud, akcja pety....
Ani, akcja lampa....
Kachasek, akcja kapec..... no siedze i ryje ze smiechu :-D:-D:-D

Ja tez podchodze do sprawy podobnie, jak eksplorowac swiat to na calego.... :cool2:

Piotruś zajadał dziś chrupki kukurydziane :-) Nie miał z nimi najmniejszych problemów i cieszył się jak z najlepszej zabawki :tak:
A potem - popił wodą :szok: Czyli wcześniej po prostu nie chciało mu się pić :-D

Esia no gdyby nie popił to dopiero by mu się buzia zacementowała...:-D

Dziewczyny czy macie jakiś sprawdzony przepis na danie z burakiem?
Wiem, że już o tym była mowa ale nie mogę znaleźć - jak i z czym przyrządzacie soczewicę?

szopka ja gotowałam jako kolejny składnik zupki jarzynowej
a z soczewicą własnie nie wiem:confused: kupiłam dziś i nie wiem, z czym ją dać:confused:
ale właśnie przeszukałam osesek.pl i znalazłam
pastę z soczewicy po 6 m-cu:
Składniki:
  • ugotowana bez soli czerwona/zielona soczewica,
  • kaszka kukurydziana w proporcji 3:1
    Niezbędne przybory kuchenne
  • miska
  • blender
Sposób przyrządzenia

Soczewicę zmiksuj z niewielką ilością wody z gotowania. Dodaj kaszkę, odczekaj ok. 15 min aż kaszka wchłonie wodę. Podawaj jako samodzielne danie.

a tu papka buraczana: Składniki

• 100 g obranego pokrojonego w kostkę buraka
  • 100 ml płynnego mleka modyfikowanego lub wody
  • 10 g masła
  • 6g mąki ryżowej lub kleiku
Niezbędne przybory kuchenne

• blender
  • garnuszek
Sposób przyrządzenia

Buraka utrzyj na tarce o małych oczkach. W garnuszku podgrzej mleko, dodaj buraka i gotuj przez ok 15 min. Dodaj masło i kleik. Całość zmiksuj i jeszcze raz zagotuj. Podaj po przestudzeniu.

Uwagi

• Jeżeli papka będzie za gęsta, dodaj mleko lub wodę.
  • Jeżeli papka będzie za rzadka dodaj kleiku ryżowego.
i barszczyk po 7 m-cu:
Składniki

• chude mięso (indyk/ kurczak/ cielęcinka/ królik)
  • 1 mała marchewka
  • ½ pietruszki
  • mały kawałek selera
  • ½ pora
  • ½ dużego ziemniaka
  • ½ buraka
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła
Niezbędne urządzenia kuchenne

• 2 garnuszki
  • blender lub tarka
  • nóż
  • deska do krojenia
Sposób przyrządzenia

Do leciutko osolonego wrzątku wrzucam obrane i umyte warzywa, poza burakiem, którego gotuje nie obranego w osobnym garnku. Gotuję aż warzywa będą miękkie ok. 20-30 min.

W osobnym garnku gotuję umyte mięsko (kawałek wielkości ok.1/3 dłoni), które również wrzucam do leciutko osolonego wrzątku.

Wyjmuję warzywa i kroje na kawałki: marchewkę, pora, ziemniaka, buraka i wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję masło i natkę, chwilkę jeszcze gotuję i zupka gotowa.

Uwagi

• Seler może uczulać.
  • Zupkę można zamrozić w małych plastykowych pojemniczkach i rozmrażać bezpośrednio przed podaniem.
  • Dla niemowlaka do ok. 9 miesiąca zupkę należy miksować, później należy podawać jedzenie coraz mniej rozdrobnione, warzywa można drobno kroić lub ucierać na tarce do jarzyn.
  • Jak maluch ma zaparcia można dać mu więcej buraka.

reklama
ja też dodaję buraka i soczewice jako składniki zupki.

- zupa z buraczkiem: pietruszka, marchewka, seler, burak, ziemniak lub kasza jaglana, oliwa, woda, tzw. zupa czerwona:-)

- zupa z soczewicą: np. pietruszka, seler, ziemniak, dynia, soczewica. oliwa tzw. zupa żółta, ewentualnie zielona (wariacje z brokułami i cukinią):tak: + kasza jaglana (jestem fanką kasz;-))

Ostatnio wypróbowałam kaszę jęczmienną + indyk, cukinia, marchewka, seler, oliwa. Baaaaaardzo Staśkowi smakowało:tak:

Do góry