reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

Ginger
ja tam wole czytać od początku
wzielam zupke od 5 miesiąca a tam mleko i śmietana :szok:
ale masz racje - im pozniej tym wieksze schody

Moje dziecko zrobiło mnie dzisiaj w szmaty. Dałam jej marchewke z ziemniaczkiem i mowie żeby grzecznie jadła. A ta buzia zamknięta. No to pokazuje jej jak sie je i mowie am-am-am żeby otworzyłą buziaczek. I tak w koło. W końcu moje dziecko nareszcie załapało i mi mówi am-am-am. :szok::-D Oczywiście buzi nie otworzyła. No może troszke. Coś tam udało nam się wcisnąć :tak:

reklama
Ja lubię bardzo Hippa, Czarek też.;-) Trzeba czytać składy i oznaczenia - jeśli w słoiczku nie ma śladu glutenu, soli, białka mleka krowiego to powinna być taka informacja wymieniona.
U nas dziś pierwszy mięsny obiadek - dziubek był szeroko otwierany i nic się na brodę nie wywalało językiem - domniemam że smakowało nieźle :-D

szopka masz mięsożercę w domu :-D

Piotruś wszamał dziś ziemniaczki ze szpinakiem (błeee) i mu smakowało :szok: Tylko ja miałam problem z podawaniem, bo za bardzo mi się z jego qpolami kojarzyło :zawstydzona/y:

Esia - :-D:-D:-D:-D:-D ja miałam identyczne skojarzenie, ale u nas szpinak nie przeszedł - Zuzka nie lubi
Ewidentnie jak Szopki Czaruś - Zuzia mówi mięsożercom TAK :tak::tak::tak:

A mi się zdarzyło dziś nie wyłączyć palnika pod wodą na sinlac, po zmieszaniu i przypadkowym podgrzaniu przybrał on fantastyczny kolor błota.... jami... :baffled:

U nas było dzisaj testowanie królika, trochę wcześniej niż zalecają mięsko, ale Kajtos ma niski poziom Fe i musimy nadrabiać. Smakowało baaaaardzo:-):-):-):-)

Wczoraj w nocy dhl przytargał przesyłkę dla Zosi. Dziś rano było oficjalne przecięcie wstęgi :-)

843ba1f708da9352med.jpg

a tu próbujemy wchłonąć sinlac po połowicznie udanej próbie z butlą

8abe0771e2349702med.jpg

Efilo, no cudo siedzonko. widze, ze Zosi spasowalo.

No i kolejny etap za nami. Moje dziecie tez dostalo siedzonko do papania i sie czulam tak dumna jakby co najmniej juz chodzila:happy2:

nie nadrabiam, kontynuuję;-) mój Niedźwiedź chłonie wszystko:tak: (może poza ziemniaczkiem ze szpinakiem ugotowanym przeze mnie - ten w słoiczku jest ok) i we wszelkich ilościach:baffled:
póki co je w leżaczku, bo na krzesełko jeszcze za słaby (tak mi się zdaje, więc wolę nie ryzykować)

wracam do tematu glutenu, bo nie pamiętam na czym stanęło:no: no i ostro się zastanawiałam czy nie podać Michałowi (nasza pediatra mówi że dopiero po 12 m-cu) i Michał skończył 6 m-cy, nie podałam i zastanawiam się teraz czy muszę czekać do 10go m-ca czy mogę podać teraz:confused: nie chcę ryzykować z ewentualną celiakią, ale kurcze w Niemczech wszelkiego rodzaju kaszki, deserki itp po 6 m-cu w większości są z glutenem i jak stałam przy półkach z żywnością dla niemowląt musiałam sięgać po te po 4 czy 5 m-cu

ale gały to mi na wierzch wyszły jak zobaczyłam w słoiczkach makaron z szynką czy spaghetti bolonese "po 4 m-cu". :szok:
ale deserki np z truskawkami czy kaszkę waniliową i owocową (w składzie m. in. papaja i mandarynka) Misiu jadł, smakuje mu i jest ok:tak:

reklama
Efilek fotelik Zosi cudowny i ślicznie w nim Zosia wyglada :-)
co do glutenu, to my wprowadzimy go ze zgodnie starym schematem żywienia ;-) rozmawiałam o tym z teściówką i ona jakoś za tymi nowymi normami europejskimi nie jest ;-) jak to powiedziała - ze skrajności w skrajność ;-) tak więc mamy jeszcze poczekać ;-) aaa, nasza pediatra wrocławska także kazała zaczekać ;-)
Kochasek ja tak jak Gingeros, czyli dopiero po 10 m-cu:tak:
U nas warzywka sie przyjeły i teraz karmienie polega na rzucaniu sie przez Franka na łyżeczkę z jedzonkiem :-D

Do góry