reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków

reklama
Efilo, w schemacie, który ja dostałam od pediatry jest ilość 2-3 g (ok.pół łyżeczki) na 100 ml w przecierze jarzynowym. Należy go wprowadzać nie wcześniej niż w 5 m-cu i nie później niż w 6-tym.
To chyba ja już powinnam, a jakoś coś mnie powstrzymuje. chyba muszę się przemóc ;-)

Pycia, ja też zrobiłam :szok::szok::szok: na to co je twoja pociecha. Ale oczywiście, jeśli nic bobasowi nie jest to niech mu będzie na zdrówko :-D:tak:.

Karolina wczoraj dostała zupkę z królikiem - miało być kilka łyżeczek a skończyło się na słoiczku :szok:, bo jak przestałam dawać to był krzyk :-).
Ale nie przeszła za to kolejna nowość w postaci jabłka z jagodami - jest błeeeee i udało mi się wpakować jej tylko dwie łyżeczki. Następnego dnia też nie przeszło - a ja kurcze kupiłam dwa 3-paki. Chyba dostaną się mojemu siostrzeńcowi :-D

Jolu danonki są dla dzieci powyzej 2 roku zycia
ale nam pediatra powiedzial ze po skonczonych 6 miesiącach mamy juz podają po troszku,wiec i nam dal zielone swiatlo:tak:
ale to kwestia twojej decyzji

Dziewczyny mam do Was pytanie, Karolinka urodziła się 06.07 więc ma niecałe 4 m-ce ale ja zastanawiam się czy mogę podawać jej powoli słoiczki. Dodam że jest na samym cycusiu ale za bardzo sobie nie pojada:zawstydzona/y: tzn często co godzinkę musi jeść w nocy co 2 góra 3 i jest na serio głodna. Dałam jej już troszkę marchewki dwa razy i nic jej nie było a dzisiaj pokusiłam się na bananka i jest ok. Ale proszę doradżcie mi czy robię dobrze:sorry:bo ja już na serio nie wiem. Na lipcówkach jeszcze nie podają słoiczków,ale ja Was podczytywałam i widziałam że zaczęłyście dość wcześnie:happy:Z góry dzięki za porady

Jolu kaszkę mannę trzeba jednak wcześniej ugotować na wodzie (chyba że jest jakaś której gotować nie trzeba :confused:), znalazłam artykuł o kaszkach:
Kaszka z mleczkiem i o wprowadzaniu glutenu: Czy ono mo�e zbo�e?

Szopka ale mi nie chodziło o zwykłą kaszkę mannę tylko o kaszkę dla dzieci np pszenną z bananami (bobovita), taką co to się dodaje do mleka modyfikowanego :tak:

reklama
Aga
to Ty jesteś mamą i Ty podejmujesz najważniejsze decyzje dla maluszka. My możemy tylko podpowiedzieć.

Ja osobiscie jestem przeciwna podawaniu tak wczescie dodatkowych pokarmow dziecku na cycu i nie jestem odosobniona. Nie ulegaj iluzji że wszystkie kobitki od dawna dokarmiają. Po prostu te które nie dokarmiają nie mają o czym tu pisac. Przecież nie będę codziennie pisała: dzisiaj mojemu dziecku wprowadzilam cyca ;-)

Czy jest jakiś konkretny powód pośpiechu? Wszędzie piszą żeby wprowadzać pokarmy dopiero po skończeniu 5 miesiąca. Jeżeli tylko Twój maluszek przybiera na wadze to nie masz się czym martwić tylko karm go mleczkiem dalej.

A jeżeli już się zdecydujesz na eksperymenty (w pozytywnym tego slowa znaczeniu oczywiscie) to skonsultuj to z pediatra a nie z nami :tak:
Ja skonsultowałam i mam podać pierwszy sloiczek jak Zosia skonczy 5,5M. I tak też zrobię :tak:

Dziewczynki, mam nadzieję że wybaczycie odmienne zdanie ;-)

Do góry