reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

MamoOli rzeczywiście przy trójce dzieciaczków ciężko jest walczyć o laktację, bo to między innymi wiąże się z częstym i długim wiszeniem u cyca i jeszcze pobudzaniem laktacji innymi sposobami, ale ty Martko się nie poddawaj! Rzeczywiście trafiłaś na dziwnego lekarza, który chyba nie za bardzo jest zwolennikiem naturalnego karmienia, bo niektóre dzieci w pierwszym miesiącu życia bardzo mało przybierają na wadze, a dopiero potem się rozkręcają (mój synek przez pierwsze 4 tyg. przybył 250gram, a lekarka nie kazała go dokarmiać, w rezultacie czego zaczął prawidłowo przybierać na wadze. Trzy herbatki mlekopędne dziennie, Karmi na noc, pobudzanie piersi dzidziusiem i laktatorem, a przede wszystkim optymizm i zero stresu i powinno się udać.
A ze swoimi problemami możesz udać się do poradni laktacyjnej, na pewno jakąś znajdziesz, a tam powinni ci pomóc.

reklama
jak narazie udalo mi sie wywalczyc by Kubuś ciągnął cyca ale jak nie dostanie nan to placze bo jest glodny ale chociaz tyle z tego ze sobie pije z cyca a juz nim nie garzdi. A powiedzcie mi czy jak zrobie mleko nan np 90ml i maly wypije 30ml to moge za jakis czas podac mu to samo tzn w przeciagu 2 godzin bo jak dotąd wylewalam bo przeczytalam ze trzeba spozyc po przygotowaniiu

szerlock- to słuchaj, tak po kolezensku, wpadne na miseczke truskawek:-):-Dok:eek:
betko- to ci piotr ma dobrze:-) a watek nosi tytuł menu mamusi karmiacej, nie jest wyróznione, czy cycem, czy butla!:-p:-D:-)

dziewczyny a tak dla pewności to te karmi co mam pic to piwo?:szok::happy2: bo ja tylko stąd znam tą nazwe i chciałabym sie upewnić, a co do herbatek na laktacje to mam całą apteczke, nieddobre jak cholera ale czego sie nie robi

truskawki to juz sie chyba skonczyly, no nie ??
dziewczyny cos mi sie porypalo - wolami trzeba mnie od lodowki odciagac - apetyt jak u slonia !!!! wczoraj o 24 jadlam paczka :no: bede gruba jak tak dalej pojdzie ...

Barszczyku, a ty w ogóle nie karmisz swojego maleństwa piersią? Czy tylko dokarmiasz je butelką z odciągniętym pokarmem?
Współczuję ściągać za każdym razem pokarm, mój synek w porównaniu z laktatorem to jest delikates, po laktatorze niemiłosiernie mnie bolą brodawki, no i bez porównania są chwile spędzone z synkiem przy piersi do tych spędzonych z "kosmitą" (mój mąż tak mówi na laktator, bo mam elektryczny :-) kiedyś powiedział: "zobacz Pawełku, jakiś kosmita dorwał się do twojego cyca!" i tak już zostało)
I kiedy ty w dzień odciągasz pokarm? Bo ja jak jestem sama z synkiem, to mam czas dopiero wieczorem.

niestety w ogole - miesiac czasu walczylam i skapitulowalam bo maly ani rusz :no: no po prostu juz taki jest i tyle :no: a pokarm sciagam po kazdym karmieniu - jakos musze sobie radzic - maly na chwile do fotelika i tyle ...tez kupilam sobie tego "kosmite" i teraz jest mi o wiele latwiej bo recznym to byla katorga - pewnie ze szkoda mi tych chwil spedzonych z laktatorem ale w ten sposob moge dac mojemu dziecko to co najlepsze - wole nie przechodzicza szybko na sztuczniaka - zwlaszcza ze cycki pelne mleka ;-)a brodawki przyzwyczajaja sie ;-)

ja tez zaczęlam być bardziej głodna jak kacper zaczął więcej jeść po 6 tygodniu. może dlatego???

sama sie zastanawiam czy truskawki jeszcze sa. jutro ide na rynek to zobacze.

gaaliyah zapraszam na truskaweczki z mojej lodóweczki, ale powiem szczerze, ze lepsze świeże.;-)

dziewczyny normalnie szok :szok: dzis bylam z Kubusiem u lekarza bo mial podwyzszona temperature ale wszystko jest ok tylko jakis drobny wirusek kazala go karmic i dopajac herbatkami, no i przystawiac do cyca ile sie da (zaznacze ze to nie byl moj lekarz tylko pani ordynator oddzialu dzieciecego) no to walczylam troche ciagnal cyca ale po ok 40 min musial chociaz 30 ml nan ha1 bo głodny ale otem znowu cyc do picia i jak dalam mu herbatke to mnie zasoczyl bo niechcial pic a wczesniej pił i płacz wiec ja go do cyca:-) a on zadowolony ciągnie:szok: a ja szczesliwa bo tym razem pogardzil herbatka a nie moim cycem, może cos jeszcze bedzie z naszego cycowania:-) mam nadzieje ze te jego zachowanie nie wynika ze stanu podgorączkowego:dull:

reklama
Martka super, na pewno coś będzie z tego cycowania, tylko nie poddawaj się.
Barszczyku podziwiam cię za upór i poświęcenie, bo wiadomo, ze pokarm mamy to największy dar Boży dla dziecka i żadna mieszanka go nie zastąpi. Trzymaj się i karm go jak najdłużej.
Dla dobra dziecka mama jest w stanie wiele poświęcić. Mam koleżankę, która przez prawie 3 miesiące karmiła (dokarmiała) dziecko łyżeczką, walczyła o odruch ssania, namęczyła się okrutnie, ale teraz karmi już tylko piersią.

Do góry