reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

rozszerzanie diety naszych maluszków :)

hej dziewczyny! może coś mi poradzicie bo sie troche załamałam:-( bylismy na szczrpieniu i okazalo sie ze mój Kubus przez 6 tygodni przybral niecałe 500 gram a caly czas na cycu i normalnie calymi dniami potrafil wisiec a ja jako 24 letnia mloda matka wykazywaqlam cierpliwosc, dzwonilam do lekarza i mowilam ze mały sie nienajada ale twierdzil ze to niemozliwe bo mleko matki dostosowuje sie do dziecka, a po szczepieniu kazal mi jednak dokarmiac i to czesto nan ha1, no i po 4 dniach Kubus mial juz 200 gram do przodu ale wczoraj daje mu cyca a on normalnie nim gardzi:szok::szok::szok: a mi sie strasznie przykro zrobilo z tego powodu a dzis juz widze ze jakby mniej pokarmu bylo a chcialam go karmic co najmniej 5 miesiecy:eek: czytalam ze jakbym przeglodzila dziecko to by ciagnął cyca spowrotem ale jak mam go ngłodzic jak on ma przybrać na wadze:confused:

reklama
to co powie lekarz nie zawsze powinno byc dla nas wyrocznia w kwestii karmienia. jakby mi powiedzili, ze mam dokarmiac to bym ich nie posłuchała. twoje dziecko przybrało. to nic, ze tylko 500g. to wcale nie jest mało. a jesli chodzi o gardzenie cycem to radze przystawiać non stop i cierpliwie. wyciskaj teoche mleka z piersi na usta dzidzi. taki bunt trwa max 2dni i trzeba przystawiac pomimo tego. czytałam o tym, ale moze bardziej doświadczone mamy wiedzą z doświadczenia o tym. ja bym na razie nie dokarmiała. głodzic tez raczej nie. tu chyba tylko konsekwencja pomoze.

Aletko ja wlasnie juz przejzalam wszystkie mozliwe artykuły na ten temat a lekarz twierdzi ze mam niewartościowy pokarm, co prawda to prawda jak Kubus dostanie 90 ml nan ha1 to jest spokojn y lezy sobie albo spi a jak ciągnął cyca to ciagle popłakiwał i był niespokojny, ale jestem zawzięta i powiedziałam że będę karmić cycem i jużżżżżż, tylko jeśli ten pokarm jet naprawde do niczego:-:)confused: to co robić

martka masz chyba głupiego lekarza,bo widze, ze bardzo cie zniechęca do cyca. jak byk w mojej książce pisze, ze nie ma czegoś takiego jak niewartościowy pokarn i znalazlam to tez w gazecie, to lekarze nam to wmawiaja. jak jest w ogole pokarm to juz dobrze, a piszesz, ze twoj maluch przybiera, więc jest ok. moze troche sie nie najada to najwyzej go dokarmiaj, ale moze strzykawką tak jak w szpitalach podaja, bo butla jest łatwiejsza i dlatego mały spryciarz odrzuca cyca. jednak nic sie nie martw tlyko walcz. za 2-3 dni bedzie ssał cyca. a do tego czasu pij laktacyjne herbatki, herbate z mlekiem i karmi:tak: na zwiększenie ilosci mleka.

Martka konsultuj z innym!!!! No moze sie tak zdarzyc ze na poczatku dziecko jewszcze sie tak nie najada!! Przeicez musi sie nauczyc ssac i w oóle - Hania od czasu jak ją karmię piersią tylko nie przybrałą jeszcze nic :((( Ale nie chudnie tez :))

Ja też uważam że za szybko sięgo posłuchałaś - lekarze w takich sprawach nieraz wydają ardzo sprzeczne opinie - moim zdaniem dobrze by było zasięgnąć porady położnej laktacyjnej też.

DOakrmianie to kanał cieżko z tego wyjść!

Aga

dobrze zgred, ze masz podobne zdanie to troche na duchu podniosłas martke. kurde ale swoja dorga co za palant z tego lekarza. skoro dziecku nie spada waga to wszystko jest ok. czasem nawet moze spaść b yle nie drastycznie i tez jest ok. a skoro przybiera to nie trzeba dokarmiac.
także martko. działaj ostro i zmien lekarza, bo temu chyba mózg strakuje (msm nadzieje, ze ten lekarz nie jest członkiem twojej rodziny albo jakos, bo jesli tak to wybacz, ze go tak nazwałam:tak:). bądź dzielna i bierz przykład z dziewczyn, ktore potrafiły wywalczyc cyca nawet po 2 miesiacach karmienia butla.

dzieki dziewczyny, co ja bym bez was zrobiłą:-) a więc wyruszam na podbój laktacji:-):-):-):laugh2: będę wam zdawać sprawozdanie

A u mnie ostatnio Jaś zrobił strajk głodowy - nie będzie jadł z butli, tylko z cyca. A z cyca już wyssał ile dał radę i rozpacz, dzidzia głodna... Cały dzień piekiełka, bo na koniec cyc błe i pełna obraza. Na szczęście rano doszedł już do siebie i zaakceptował, że cyc jest na początek posiłku, dla rozsmakowania się, a potem butla jako rutyna... No i koleczki już miewa biedactwo...
Nadal walczę i mały coś tam w cycu znajduje, nie wim jak długo to jeszcze potrwa, ale staramy się :-). Na szczęście jakoś nie boli mnie ta butla.
Co do różnic w piersiach, to ja mam w lewej znacznie mniej mleka, ale ona zawsze mniejsza była.

no moje cyce prawie juz rowne. jeny jak to trzeba pamietac zeby nie dac kilka razy z tego samego cyca, bo juz ci kłopot gotowy.:-D.

reklama
ja zawsze pilunję, zeby raz z jednego, raz z drugiego było, ale cóż po opróznieniu obu dziecię nadal głodne i robie mu jeszcze 90ml NANa wtedy jest OK. Pewnie jakbym miała czas i mozliwośc to jechałabym na samym cycu ale sie nie da:no: Przy Maksiu i Oli trudno o spokojne karmienie cycem, z resztą w ogóle o spokój trudno;-), no chyba, ze po 21-szej

Do góry