reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych maluszkow, przepisy dla malych smakoszy

ja karmilam tylko przez czas kiedy bylam w szpitalu, u mnie pokarmu bylo tyle co kot naplakal amlody za jednym zamachem to wypijal 100 ml mleka z butli, najpierw pielegniarki mi niewierzyly, ze on moze tyle zjesc,i dawaly mu 40-50 ml ale jak zaczal plakac ze glodny,to mi uwierzyly, alwe probowaly go dopajac glukoza, co starczalo na godzine, wiec ruszalam do ataku i zarzadlam pelnego karmienia butelka, to to bez sensu go tuczyc glukoza, chyba lepiej zeby pil mleko, no i juz mialam w karcie wpisane nie dokarmianie a karmienie,a po 4 dniach od porodu mleczarnia zastrajkowala na calego i nie bylo ani kropelki, mimo, ze robilam rozne cuda nic nie pomagalo :-( lekarze orzekli, ze to przez antybiotyk ,ktory dostawalam po cesarce i nic sie nie da zrobic:blink:

reklama
Moja córcia jest cały czas na ciciu:) Z butelki tylko pije herbatki, soczki:) ale jest jedno ale...smoczek musi być tylko i wyłącznie kauczukowy, bo silikonowi jest "niesmaczny" dla niej :) Czasem przemawia do cycia i do smoczka i wtedy jest w błogim stanie. A kubka się nie tknie:) nie ta miękkość:D

U nas na szczeście wszystko przechodzi i butla i łyżeczka,byle brzuszek zapełnić.
Ala po tygodniu od urodzenia była na cycusiu i butli bo mialam malo mleka i nie dojadła.Potem produkcja sie zwiększyła ale mimo to zostawiłam wieczorną butlę,może dlatego nie mam problemów.

moja Wiki w ciągu dnia nie dopomina sie o cycusia. Cieszy się, bez względu czy to talerzyk z obiadkiem, kubeczek z deserkiem, buteleczka z soczkiem lub herbatka czy tez sam pan cycuś we własnej "osobie":-D. Pierś jest rano(około 7), przed pracą i potem około 15, jak już jestem w domu. Wieczorną kaszkę dostaje od 10, może 14 dni, żeby mi przesypiała trochę więcej, ale z butli pije od 3 dni. I tak później popija cycusiem, ale nie przeszkadza mi to, ważne, żeby spala dłużej niż 2-3 godziny. Przekonała się do kaszki z butli i pije chętnie, sama trzyma butelkę i przestaje ciągnąć dopiero jak powietrze świszczy w pustej butelce

Adaś kaszke je tylko łyżeczka:tak:butla zostaje do herbatek,soczkow i nocnego mleczka:laugh2:
U nas dzis po raz pierwszy poszly morelki,wczesniej nie próbowalam chociaz kaszke i herbatke morelowa pije:tak:W kazdym razie smakowaly:-)

Mam pytanie do dziewczyn których dzieci przesypiają całą noc,albo większa jej część.Kiedyś poruszałam ten temat ale bez konkretów.
Jak dużo jedzą obiadku i kaszki wasze dzieci i o której?
Tak sobie myślę co z moim dzieckiem jest nie tak że ciągle tak często się budzi,może za mało je w dzień a potem nadrabia.

Aneta-Adas budzi sie tylko raz,wiec moze to pytanie do mnie:sorry2:
Adas je sniadanie 8-9 150 ml kaszki+prawie cała butelka herbatki
Potem zjada owocki,lub troche mleka jak jestesmy na spacerku,albo pare chrupek albo nic
Potem 15-16 zjada obiadek 125 g,rzadziej 190 g + picie
Kolacja kolo 19:30 150 kaszki,kleiku lub sinlacu z owocami+ciepla herbatka do łóżka
W miedzyczasie zawsze ma picie w butelce-zazwyczaj soczek jablkowy
Budzi sie 2-3 na mleko-dostaje 180 i pada:blink:
Mam nadzieje ze pomoglam;-)aha no i powiedz ja je Alunia

Aneta dobre pytanie, ale czy w ten sposob sobei odpowiesz na problem Ali to nie badz tego pewna, bo ja zauwazylam ze u nas np bardzo roznie bywa z nocami, i w zaden sposob nie zalezy to od tego ile zje (wiem, bo robie codziennie notatki od pol roku ;-)).
W kazdym badz razie Szymon aktualnie je tak (napisze moze ci to jakos pomoze):
ok 7.00 albo troche cycusia albo 60ml bebilonu
8.30 60ml soczku
9.30 130ml sinclacu (po tym spi ok 40 min)
13.00 170g zupy(w tym ok 20g mieska i co drugi dzien pol zoltka)
14.00 40ml mleczka albo herbatki (po tym spi 2 godziny)
17.00 flipsy + 60g owockow
19.00 120ml kaszki ryzowej na bebilonie
19.45 cycus i spanko :-)
NO I W NOCY BUDZI SIE 1-2 RAZY NA CYCUISA (RAZ NAWET UDALO MU SIE PRZESPAC CALA NOC), I ZABIJ MNIE ALE NIE WIEM OD CZEGO TO ZALEZY.

A no i w ciagu dnai co jakis czas popija sobei herbatke.
A jak je Ala?

5.00-cycuś
12.00-13.00 obiadek 130g
od dwóch dni kaszka jest o 17.30,a wcześniej była o 16.00 180g.Kaszkę daje łyżeczką gęstą.Po kaszce przed samym snem pociągnie cyca,ale krótko minutę albo dwie.
Oczywiście pomiędzy posiłkami sa owoce,kilka chrupeczek,soczek,albo herbatka
Jeżeli chodzi o picie to przez cały dzień Ala wypije 100ml.
W nocy wstawała co 2 godziny,a od trzech dni budzi się 3-4 razy,nie wiem czy tak już zostanie,a może tylko chwilowe.

reklama
u nas to wyglada tak:
godz. 5-6 I sniadanko - butla 240ml 3 lyzeczki mleka+ 4 lyzeczki mleka z kleikiem
godz 8-9 II sniadanko- butla 240ml 3 lyzeczki mleka+ 4 lyzeczki mleka z kleikiem
godz. 11- deserek 130 ml -np. jabluszka to maly pikus!!!
godz. 12-13 - przed spacerkiem - butla 240ml mleka z kleikiem czasem zupka, zamiennie
godz. 15 - obiad- zupka ze sloiczka lub gotowana ( ostatnio wcina nawet nie miksowana, tylko rozdrobniona i ma duza frajde jak moze pocamkac ) czasem mleczko
godz. 17 - butla 240ml 3 lyzeczki mleka+ 4 lyzeczki mleka z kleikiem
godz. 19,30- 20 max. 20,30 - butla 240ml mleka z kleikiem

oczywiscie pomiedzy pijemy herbatke, bo soczki nie lubimy.
w nocy tez czasem pijemy, ale generalnie to spimy,

Do góry