reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

andav - my pasteryzowalismy ale jak do tej pory wylacznie rzeczy dla nas np. soki, przeciery pomidorowe itp i nie zauwazylam jakis zmian smaku :baffled: A pokrywka byla wklesla? To wazne - powinna :tak:
 
reklama
w tym co otworzylam to tak!! a robilam dokladniej mowiac ziemniaka z pasterniakiem i napewno tak nie smakowal po ugotowaniu jak w tym sloiczku:no:

a jak to zrobic zeby te wieczka byly wklesle? bo mi pare razy nie chcialy sie wstapic i raz zapytalam bratowa a ta mi powiedziala ze jak po ugotowaniu i obruceniu potem do gory dnem nic nie wyleci to dobrze zapasteryzowalam- i teraz nie wiem dobrze? nie dobrze?
 
ekspertem nie jestem ale zawsze mi sie wydawalo, ze wklesle byc musza, bez wyjatkow. "Zasysaja sie" same w czasie, kiedy sloiki sie chlodza po pasteryzacji. Pasternaka i ziemniakow nigdy nie pasteryzowalam, wiec nie wiem, jak sie zachowuja smakowo :baffled: Moze azula bedzie wiedziala cos wiecej :tak:Albo kup sloiczek ze sklepu i porownaj smak ;-)
 
A czemu chcecie pasteryzować przecież dzieciaki już niebawem będą jadły coraz bardziej zwykłe jedzenie.Zresztą mojemu dziecięciu się odmieniło chce tylko deserki i by zjadła obiadek muszę mieszać z deserkiem:szok:.Dziś zjadła 3/4 słoiczka ryby z cukinią z prawie całym słoiczkiem deserku z jabłkami ,malinami i jagodami.Zaczeła od obiadu ale po 1/3 słoiczka już nie chciała.Jak nie chce zaczyna robić podkówkę z buzi i zaczyna płakać no ale jeść musi więc trochę obiadku na łyżeczce+ dopełnienie deserkiem i to smakowało:no:.No cóż mam kolejne słodkie dziecko.Mój śp Zbysiu na pytanie co będziesz jadł(miał około 2,5 roku)odpowiadał mium z chlebem.Mium= miód .Nie chleb z miodem ale mium z chlebem .Jak zlizał miód i wygryzł co nieco chleba ogłaszał wszem i wobec ,że nie ma miumu i trzeba było mu posmarować miodem i tak ze 3-4 razy i śnaidanko było zjedzone:-).Andav Martusia dobrze Ci radzi ale lepiej rób na świeżo lub zamrażaj to bezpieczniejsze
 
Ostatnia edycja:
Ja zaczełam od kilkju dni gotowac małej sama , słoiki to z bieda pół zjadała ,zaden jej nie podszedł , wiec sie zawziełam i gotuje , jak narazie smakuje zjada oj przeszlo słoiczek , ale juz niewiem z czego jeszcze gotowac marchewka , ziemniak , pietruszka , szpinak , co drugi dzień z mieskiem co jeszcze???
gluten wprowadzony po przerwie ( po pierwszej probie ulewala) i teraz jest ok ...

soczki podaje zamiast deseru wiec albo deserek albo soczek
 
Patina no cukinia,dynia,brokuł,ryba,kasza jaglana no i marchew chyba ona do każdego dania no i już można buraczka jak 6 skończy.Mieszać ze sobą i różne obiady wychodzą.:tak:Ja wprowadziłam już seler i też sensacji nie było:-)
 
andav - to zalezy co pasteryzujesz. Zazwyczaj pol godziny w 90st i bez odwracania. Odwracamy soki i dzemy z cukrem, bo ich nie trzeba wygotowywac. Dla dziecia chyba lepiej mrozic, o ile masz miejsce w zamrazalniku - u nas z tym problem, bo zalega mieso dla psa ;-)
 
reklama
Do góry