reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

ja zaczelam od klieku kukurydzianego , potem dalam marchewke , marchewke z ziemniakami ,dzisiaj zjadl caly sloiczek marchewki i wlasnie zasnal poki co pora mm przesunieta:sorry:czeka juz na niego w szafce zupka jarzynowa i dynia z ziemniakami. z owocow dalam juz jablko i z hippa i z gerbera, sliwki a dzisiaj dam gruszki badz banana.aa kupilam jeszcze krem z jablek i jagod i to niedlugo tez dostanie.

reklama
Właśnie - jak doszły obiadki i deserki, to jak karmicie swoje dzieciaczki? Bo ja się pogubiłam... Nie wiem, czy po kaszce dać mu po 3 godzinach mleko, ile poczekać po zupce z mlekiem... Kurczę, nic nie wiem :confused2: Jak to u Was wygląda? Ja wprowadziłam schemat taki, jak w rozpisce, ktorą podałam chyba stronę wcześniej... Z tym, że Krzyś na razie wypija 160 ml mm i na 160 ml robię mu kaszkę - nie za mało dostaje? Chcę powoli zwiększyć porcję do 180 ml, żeby mi nie ulewał mocno...

ja nie mam stalych pór karmienia bo mały roznie mi zasypia ale mniej wiecej to wygladalo tak :
5-6:00 180 mm z kleikiem
9-10:00 180 mm z kleikim
12.30-13.00 pol slioiczka np.marchewka badz jabluszko bo to byly proby.
14.00-15.00 180 mm z kleikim
17.30-18.30 180 mm z kaszka
0.00-2.00 150 mm to tak tylko mniej wiecej bo jak mowilam on sie roznie budzi . ostatnio tez dawalam mu pol sloiczka np marchewki na obiad a polpoludniu tez dostwal deserek jeszcze . dziisaj natomiast to wyglada tak:

3:00 150 mm
6:00 180.mm z kleikiem
10.00 180 mm z kleikiem
13.00 sloiczek marchewki
teraz spi i nie wiem o ktorej sie obudzi czy bedzie glodny czy nie ale mysle ze
15-16.00 180 mm z kleikiem
17-18 deserek pol sloiczka
19-20 180 mm z kasza i nynu
wiesz teraz przy tych probach dawania nowych pokarmow to sie jeszcze az wiele nie zmieni ale mysle ze juz niedlugo i sobie dzieciaczki unormuja godziny jedzenia ;-) ja zawsze czekam choc te 3 h zeby byly przerwy miedzy posilkami ale 4 tez potrafi spokojnie wytrzymac ,chyba ze przespi duzo w dzien to i czasami ponad 5 wychodzi. u mnie to róznie poki co.

Patrząc na Twój schemat zastanawiam się, czy 160 - 170 ml mleka to nie za mało... bo też by mu ok. 4 razy wychodziło, z tym, że on zjada zupki cały słoiczek... i deserku praktycznie też cały... A co do pór karmienia - on tez wstaje jak chce, więc wiesz... te podałam tylko orientacyjnie, bo zwykle takie mniej więcej nam wychodzą.

A zapomniałam - ja mu tylko 2 porcje zagęszczam kaszką... hmmm

anik. moja mleka z kleikiem zjada ok 150ml tzn robie na 120ml wody ale po dosypaniu mleka i kleiku badz kaszki wychodzi ok 150ml i to jej wystarcza jak za duzo zje to zraz ulewa

anik skoro mu starcza to ja bym nie dawala wiecej ...moj poprostu po 150 mm juz nie wytrzymywal 3 h nawet ....wiec trzeba bylo zwiekszyc i teraz jest dobrze :tak: kazde dziecko jest inne i ma inny apetyt :tak:ja zageszczam kazdy ze wzgledu na ulewanie bo samym mlekiem to by lecialo z niego jak z kranu.Ja zupki tez mam nadzieje ze zje cala jak mu dam ale deserku narazie tylko połowe bedzie dostawal. 4 razy to dobrze ci wychodzi porcji mm :tak:

kurcze moja nie chce słoiczków tzn probowala juz jablko, jabłko marchewka , marchewka, marchewka z ziemniakiem , i od wczoraj bunt :eek: nie chce chcialam jej dac jarzynowa ryk ,dzis to samo , podalam cos co juz jadla rykkk....i odpychanie łyzeczki...

co do kaszek to wy jakie dajecie do mleka , smakowe ?
moja je co 3 h , jak kosztowala słoiczek to i tak 3 h , i je najwiecej 120ml a z kleikiem 100 jak zje wiecej to uleje...wiec nraizie nie zwiekszam ...

reklama
Ja też daję Bobovitę malinową, w kolejce czeka też jabłkowa. Kaszki je 150 ml, mleka też mniej więcej tyle. Dziś raz ulał, więc pewnie był przepełniony.

Olisiaa a ile razy dziennie Ola je?

Do góry