reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

uuuuu - polecą pierze..
hahaha:-D

mały dzisiaj zjadl pol sloiczka marchew z ziemniakiem i podeszlo lepiej niz sama marchew :-)rosnie mi maly głodomor jak nic:-)a na kolacje je kaszke ryzowa -malinowa :tak:poki co wszystko gra i wszystko toleruje ;-)jutro dalszy ciag słoiczka i spróbujemy inny owoc na podwieczorek ;-)

reklama
Ollena - sa rozne szkoly. Ja tutaj slyszalam wylacznie dobre rzeczy o kaszy mannej. Poza tym w tej calej historii z kaszka chodzi wlasnie o gluten :tak:

A mnie zastanawia burak czerwony :-D Warzywo bardzo zdrowe ale w sloiczkach pomijane, bo sloiczki sa produkowane przez zachodnie koncerny a Zachod buraczkow (prawie) nie zna :no: Od kiedy mozna buraczek? W jakiej formie? Chetnie sie dowiem :-)

Edit: Tutaj jest, ze burak od 7. msc: http://www.osesek.pl/podstawy-zywie...-dziecka-ktore-ukonczylo-7-miesiac-zycia.html

Chetnie zapoznam sie z Waszymi opiniami :-)

Ostatnia edycja:
A mnie zastanawia burak czerwony :-D Warzywo bardzo zdrowe ale w sloiczkach pomijane, bo sloiczki sa produkowane przez zachodnie koncerny a Zachod buraczkow (prawie) nie zna :no: Od kiedy mozna buraczek? W jakiej formie? Chetnie sie dowiem :-)

Papka z buraczka czerwonego/marchewki/dyni/kalarepy
  • marchew lub burak
  • masło - płaska łyżeczka

Warzywo wyszorować, oskrobać, opłukać, pokrajać w cienkie talarki lub zetrzeć na tarce do jarzyn. Zalać niewielką ilością wrzącej wody i dodać szczyptę cukru i ugotować do miękkości pod przykryciem. Odcedzić i przetrzeć przez sitko, masło rozetrzeć w rondelku,rozprowadzić powoli niewielką ilością wody, połączyć z warzywem, gotować przez 5 minut

Przepis ten dostałam od swojej położnej.

Ollena ale my karmiące piersią mamy właśnie zaczynać od glutenu czyli może być manna ,a potem dopiero jabłuszka ,ziemniaczki itp itd.Ja już Amelce tak ciut na czubku łyżeczki daję do zakosztowania wielu potraw i robi nieziemskie miny.Ale tak na poważnie to jeszcze diety nie rozszerzam :tak::-D

psu na bude ta strona z oseska, moim zdaniem, bo pisza, ze kapuste biala mozna podawac jako jedno z pierwszych warzyw a maline jako jeden z ostatnich owocow :szok::-D Dobra, nie czytam dalej glupot tylko ide lulu :happy2:

My dzisiaj po zupce jarzynowej - smakowała baaardzo :) Jutro też dostanie zupkę, a na podwieczorek jabłuszko. A pojutrze... może gruszka? Zobaczymy. A ja mam pytanie - zupki dajecie pomiędzy posiłkami z mleka, czy zamiast? A, właśnie - zastanawiam się kiedy wprowadzić kaszkę ryżową...?? Czy już można?

Ollena - tiaaa. Nie wiem czy przeczytasz co odpiszę, bo zauwazyłam, że ostatnio jesteś rzadko i pytasz o rzeczy, o których tu kilka stron (często burzliwych) było... No ale tak - wykasowano mój post, w którym Cie "ostrzegałam" przed stapaniem po kruchym lodzie, więc całkowicie rozumiem:)

Jest nas na tym forum kilka mam cycujących i my sie jakoś rozpoznajemy i piszemy o naszym rozszerzaniu diety, które jest inne niz u dzieci na mm. Może trzeba nas jakoś oznaczyć albo nie wiem - przed postem o naszym rozszerzaniu będziemy pisać takie coś:

(.)(.)

w każdym razie - my gluten podawać musimy, kaszka manna jest glutenem, podajemy to w ilości homeopatycznej, jako szczepionkę przed nietolerancją glutenu i takimi chorobami jak np. celiakia, a mój mleka krowiego nie lubi, ale nie o smak mu chodzi tylko dostaje po nim pryszczy i boli go brzuch, więc go nie zmuszam;) Oczywiście jako dziecko na cycku chodzi o picie mleka przeze mnie, ale mm to tez mleko krowie, tylko zmodyfikowane. MM może na niego działać tak samo jak krowie wypite przeze mnie. Preparatów mlekozasępczych nie kupuję, bo mam zamiar utrzymac go na cycku jak najdłużej, dlatego kaszka bedzie na wodzie - pół łyżeczki to nawet ze wstretem, ale da radę chyba:)

Ostatnia edycja:
Ha! wiedziałam! :-D

anik - ja kupię kaszkę dzisiaj, ale nie wiem, czy samą ryżową, czy mleczno -ryżową..
czy zastąpić? debatowałyśmy o tym z suzi - myślę, że jak zje jej dużo, to zastąpić. Krzyś da Ci znać, czy chce jeszcze:)
w moim schemacie żywienia jest na piąty miesiąc - 4x mleko początkowe, 1x zupa, 1x deser (50 - 100g).

reklama
(.)(.) ;-) *
Gabryś właśnie wszamał swoje pierwsze pół łyżeczki kaszki. Smakowała mu jak nie wiem, bo aż się łasił o jeszcze i był bardzo niezadowolony jak mu powiedziałam, że kolejna porcja jutro (serio, tak powiedziałam, a on buzia w podkówkę :-D) i właśnie poprawia cycem, mimo, że jadł pół godziny temu :-p

* z tym znaczkiem to moim zdaniem b. dobry pomysł. Bo my mamy inny schemat i czytając ten wątek zgubić się można. Teraz jeszcze nie tak źle, bo cycowe mamy jeszcze nie rozszerzają w większości, ale jeszcze trochę i nas to czeka, a wtedy dzieci na mm już będą miały dużo szerszy jadłospis ;-)

Do góry