reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

reklama
My na początek wprowadziliśmy mięso z foki.

Załączniki

• _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2845_zmniejszacz-pl_741916.jpg
    _s0.zmniejszacz.pl_IMG_2845_zmniejszacz-pl_741916.jpg
    23,5 KB · Wyświetleń: 64
Kleiki i rozne takie sa PO 4 miesiacu a nie OD 4.
Ja daje kilka dni juz 1 lyzeczke do jednego mleka w ciagu dnia i 2 lyzeczki na noc bo doszlo do tego ze Mia w dzien jadla co 2,5 h...
No i smoczka nie kupowalam nowego tylko dziurke powiekszylam.

Ollena ja tez dzisiaj powiekszyłam dziurke w smoczku tt, bo kleik nie chcial leciec,a jak bylam w piotrze i pawle to kupilam smoczek do butelki MAM zeby porownac dziurki i praktycznie jest to samo.
Oli na noc zrobilam mleko i zagescilam troche kleikiem ryzowym i wypila 150ml i to jej starczylo, chyba ja bardziej zasycilo skoro nie wolala dodatkowej porcji mleka.

No właśnie tak mysle ,że mojej też nie będzie już wystarczać samo mleczko , obojętnie ile zje w dzień w nocy się budzi z dwa razy :no: a już spała od 22 do 6 ...a teraz pobudka co 3 godziny , może bede jej dawać już tez na noc kleik ? niby po 4 mc , ale widzę ,że wasze też jeszcze nie maja

Moj maly tez na okraglo co 3 godziny, a i czesciej sie zdarza. Karmie piersia, wiec gdy sama napcham sie na noc kleikiem, to pojdzie mi w biodra czy w mleko i maly bedzie dluzej spal...? ;)

Przepraszam, ale nie moglam sie powstrzymac. Nasze dzieci malutkie i niezaleznie czy na piersi cy na mm, wiekszosci z nich trudno wytrzymac cala noc bez jedzenia, a jesli beda dluzej spaly, bo zoladeczek bedzie zajety przetrawianiem zbyt duzej ilosci posilku na raz, to chyba tez nie tak calkiem dobrze. To tak jak dorosly, gdy naje sie ponad miare, to 'super' spi.
Wiem, ze ciezko, bo sama marze o przespanych nocach,ale nie jestem pewna, czy nasze dzieci nie przesypiaja nocek z niedojadania, czy to zwyczajnie ich etap rozwoju, ze jedza mniej a czesciej.
Chyba jakis powod jest, zr producenci pisza na swoich produktach, ze sa np. odpowiednie po 4 miesiacu zycia dziecka i mysle, ze raczej by zaizyli niz zawyzyli podawany wiek.

Ostatnia edycja:
Wikasik - ja ze spaniem Krzysia nie mam problemów ;) a nawet gdyby mi się budził w nocy na mleczko (a ilość porcji byłaby wyrównana w miarę) to bym nic z tym nie robiła :) nie chcę zatykać małego kaszką, tylko zdziwił mnie dzisiaj rano, kiedy wciągnął 150 ml mleka i marudził o jeszcze - zwątpiłam... moja mama poradziła mi kupić kaszkę i w razie, gdyby po 150 kwękał, że jeszcze by wszamał, to kolejną porcję mu zagęścić, bo nie sztuka pozwolić wypić takiemu maleństwu 200 ml... Póki co na noc wsunął 150 ml i padł spać, mam wrażenie, że nie dojadał 130 ml i miał straszne problemy z zaśnięciem przez to. Kaszka póki co leży, chciałam tylko skonsultować jaki rodzaj kaszki podają dziewczyny, które już zagęszczają... Bo piszą o samych ryżowych, a ta mleczno-ryżowa (na mm oczywiście) i też po 4 miesiącu (bo wcześniejszych nie ma). Też nie jestem zwolennikiem zatkania dzieciaka na noc, żeby nie wstawać, ale mamy na mm nie mają komfortu karmienia na żądanie, kiedy maleństwo chce :( a głodu niczym się nie da oszukać... gdybym karmiła piersią, to nawet niech co godzinę je - co mi tam... - mleko mamy jest bez ograniczeń:) mm niestety nie i pewnie dlatego zalecane jest wcześniejsze wprowadzanie nowych pokarmów, bo dzieci po ludzku, po prostu nie wytrzymują i szybciej głodnieją ;)

Ollena - masz rację, po 4 miesiącu, pomerdało mi się przy pisaniu :p

Wikasik - prędzej zawyżą, niż zaniżą, identycznie jest z datą przydatności produktów, czy kosmetyków - producent musi się móc czymś zastawić i podać jakąś datę przydatności/podawania... Większość pediatrów każe już podawać coś od 4 miesiąca, a nie po 4 miesiącu, więc coś w tym jest... :) ja też nie jestem zwolennikiem dawania za wcześnie, ale pamiętam mojego brata - jako niemowlę jakąkolwiek porcję mleka by nie wszamał po godzinie darł sie, że głodny... jak mu mama zagęściła mleko kaszką, to dziecko nagle się spokojne zrobiło i potrafiło wytrzymać do kolejnego posiłku :) btw - żarłokiem jest do dzisiaj, sama się zastanawiam, gdzie on to mieści, chyba we wzrost mu poszło, bo ma dobrze ponad 190 cm :p:p:p

Flaurka - Hubert strasznie do Ciebie podobny :)

Ostatnia edycja:
Anik kaszka sama ryżowa. Też na początku kupiłam tą co Ty, ale lekarz powiedział, że ma być sama ryżowa z bananami albo malinami.

Wikasik mi pediatra kazał dawać rano i wieczorem kaszkę ( w dzień już nie) dlatego, że dziecko w tych porach ma największe zapotrzebowanie na jedzenie. Przed nim(lub po nim) długa przerwa w jedzeniu więc się najeść nie może. Mój Mikołajek jeszcze taki maleńki potrafił na noc zjeść 270 ml, a wtedy powinien tylko 90... Odkąd dajemy jabłuszka i kaszkę to jego jedzenie się unormowało.

reklama
a ja się Was kurcze zapytam kiedy to jest PO 4MIESIĄCU? kiedy dzieciak ma 4m i 1d? to już przecież PO. a jeśli liczy się od 5 miesiąca to dlaczego nie pisze OD 5 MIESIĄCA?
na mój głupiutki rozumek dziecko musi skończyć 4m, ale jak wspomniałam - głupiutki rozumek.

jak dla mnie lepiej dać 150ml zagęszczonego niż 200 "normalnego".
nam ładowali grysik/kliek jak byłyśmy mniejsze i żyjemy..

kaszkę jeśli już to polecam samą ryżową, bo mleczno-ryżowa zawiera mleko 2, ​a to dopiero po 6 miesiącu.

Do góry