[h=3]ZIOŁOWE PRZYPRAWY[/h]Po skończeniu 9. miesięcy dziecku można dodawać świeże zioła także do posiłków. Wzbogacają one aromat potrawy, a także ułatwiają malcowi trawienie. Przygotowując jedzenie dla dziecka, bądźmy jednak ostrożni - nie wszystkie przyprawy są dla niego odpowiednie.
Zioła takie jak koper można dodawać bezpiecznie do surówek, potraw warzywno - mięsnych oraz zup. Jest on znany ze swoich właściwości wiatropędnych.
Również bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje do większości potraw z mięsa, ryb, warzyw, sałatek.
Podobne działanie mają majeranek i tymianek.
Potrawy dla dzieci można także przyprawiać kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżkiem, goździkami.
Zioła takie jak koper można dodawać bezpiecznie do surówek, potraw warzywno - mięsnych oraz zup. Jest on znany ze swoich właściwości wiatropędnych.
Również bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje do większości potraw z mięsa, ryb, warzyw, sałatek.
Podobne działanie mają majeranek i tymianek.
Potrawy dla dzieci można także przyprawiać kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżkiem, goździkami.