reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

[h=3]ZIOŁOWE PRZYPRAWY[/h]Po skończeniu 9. miesięcy dziecku można dodawać świeże zioła także do posiłków. Wzbogacają one aromat potrawy, a także ułatwiają malcowi trawienie. Przygotowując jedzenie dla dziecka, bądźmy jednak ostrożni - nie wszystkie przyprawy są dla niego odpowiednie.

Zioła takie jak koper można dodawać bezpiecznie do surówek, potraw warzywno - mięsnych oraz zup. Jest on znany ze swoich właściwości wiatropędnych.
Również bazylia zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje do większości potraw z mięsa, ryb, warzyw, sałatek.
Podobne działanie mają majeranek i tymianek.
Potrawy dla dzieci można także przyprawiać kminkiem, imbirem, gałką muszkatołową, anyżkiem, goździkami.

reklama
Zioła można wprowadzać pojedynczo od 6miesiąca,a należą do nich:

Bazylia
Zapobiega wzdęciom, działa rozkurczowo i przeciwzapalnie. Pasuje niemal do wszystkiego: mięsa, ryb, duszonych warzyw, sałatek.

Cynamon
Poprawia trawienie, zwiększa apetyt. Działa przeciwbiegunkowo i obniża poziom glukozy we krwi. Cynamon można dodawać m.in. do ryżu, jabłek, klusek, dżemów.

Czosnek
Działa bakteriobójczo. Można dodawać go do twarożku, sałatek, mięsa, warzyw albo natrzeć nim grzanki. Dla młodszego smyka lepszy jest czosnek w potrawach gotowanych – co prawda traci wtedy część cennych substancji, ale jest łagodniejszy dla brzuszka.

Majeranek
Przede wszystkim warto go dosypać do dań wzdymających i wywołujących gazy. Wspaniale smakuje w najzwyklejszej kartoflance, można go również dodawać do mięsa, sosów, zup, dań z grochu. Majeranek pasuje do tych samych potraw, do których często dodajemy tymianek.

Natka i koper
Mają mnóstwo cennych witamin i mikroelementów. Pietruszka wzmacnia włosy i poprawia ich wygląd, nasiona kopru są znane ze swoich właściwości wiatropędnych. Pietruszki i koperku można używać na różne sposoby: dodawać do surówek, sałatek, zup, potraw z warzyw i mięsa.

Pieprz, papryka
Pieprz, papryka nadają potrawom pikantny smak. Pamiętaj jednak, że takie ostre przyprawy mogą drażnić błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego dosypuj ich dosłownie szczyptę.

Miód
Zawiera enzymy, które utrudniają życie drobnoustrojom. Jest wyjątkowo szybko przyswajalny i łatwostrawny. Ale ma jedną wadę: często wywołuje alergie.

Wanilia
Działa pobudzająco i poprawia nastrój. Jest idealnym dodatkiem do ciast, ciasteczek, lodów, kaszek. Ale nie tylko: przyprawia się nią także ryby czy mięsa. Wanilia może przekonać niejadka do zjedzenia mięsa czy kaszki.

te plamki co wam pisałam juz nie są plamkami ale taka wysypką jak miałą na złe mleko.ma na czole i troche jeszcze sie zrobiło na klatce piersiowej no i na pleckach troche ale to jzu bardziej plamki niz krostki.

teraz zobaczyłam ,że na plecach z plam zrobiły sie krostki bardzo czerwone i sa na całych plechach!!!

Ostatnia edycja:
suse fajny ten opis jakie ziolo:-p:eek::-) kiedy- zaraz sobie skopiuje :tak:
kugela spokojnie- nie odrazu rzym zbudowano- daj czas oliemu na oswojenie sie z innymi smakami- nic na sile ale powolutu i po lyzeczce- tyle ile on bedzie chcial- a moze zes mu podswiadomie wpoila niechec to rozszerzania diety:-p:-D

surowe, tarte jabłuszko i dzisiaj mamy 3 (nie duże) kupki w stylu plastelinowych ludków;
dzięki dziewczyny:tak:, bo już nie wiem która polecała, a nie mam czasu sprawdzac, bo Młode mi w kojcu szaleje..

pasternak - odslona 2. Tym razem dalam na paluszku (moim) do polizania. Wszystko wypchnal jezyczkiem, lekko przestraszony, ze badziew zostal mu na wargach. Drugi raz podsuwam na paluszku - usteczka ciasno zacisniete :baffled: Cwaniak :-) Moja babcia twierdzi, ze "takim paskudztwem" zniechece dziecia do nowosci wogole i ze mam mu to... psolodzic :szok: Zostawilabym ten pasternak w cholere ale mam jeszcze jedna porcje w lodowce :-p Przemysle przez noc, czy podac, czy dac dzieciowi spokoj z nim i sprobowac czegos inszego ;-)

Andav - ja bym sobie zyczyla aby on juz umial siedziec a tego zyczenia jakos "telepatycznie" nie chce mi spelnic :-p;-)

Marisamm- dobrze, że sytuacja opanowana :-)
Kugela, a może rzeczywiście spróbuj z czymś innym? Mnie nawet nazwa odrzuca ;-)Może spróbuj nawet z owocem? Żeby w ogóle zechciał cokolwiek zjeść? ;-)

Pasterniak jest mega smaczny drasia;-) smakuje jak marchewka- slodziutki- wyglada jak pietruszka- ja bym mimo wszystko trzymala sie jeszcze troche warzyw zanim posmakuje slodkiego owocu- kiedys dziewczyny cos pisaly zeby dodac troche soku z winogron- jesli to byl inny sok to niech mnie ktos skoryguje- zeby dziecko zalapalo smaka i rozochocilo sie do jedzenia- mysle kugela ze jak mu nie wciskasz na sile ze az mu lzy leca- a na pewno tak nie robisz to nie zrazi sie do rozszerzenia, poprostu potrzebuje wiecej czasu- a moze trafil ci sie taki mleczny ludzik :) jedno jest pewne z glodu nie umrze:tak:;-)

Można dodać sok jabłkowy lub winogronowy. Ja zaczęłam od jabłuszka a potem dałam warzywa - za pierwszym razem marchewka mu kompletnie nie weszła, więc dałam owoc. I dziś zajada i warzywa i owoce. Ja bym kugela spróbowała jednak dać coś zupełnie innego - ziemniaczka, marchewkę, starte jabłko, bo jak się zrazi, to będzie dużo gorzej.

reklama
dzieki dziewczyny :-) bede kombinowac. Teraz moj cycoholik jest na mnie obrazony, bo chcial sobie pospac przy cycku a matka smiala pojsc zjesc (sama) kolacje. Za kare zjada moja koldre, zebym spala pod mokrym :-p

Do góry