reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

zastanawiam sie czy te kliki ryzowe maja jakies wartosci odzywcze?? czy tylko zapychajace bo sama niewiem :/
Flaurka dodajesz ten kleik tez do zupki? a po co?
Azula a jak ty dodajesz zoltko do mleka na noc?
Mailen ja tez mam ten smok do kaszek od tt- wody w nocy nie probowalam bo szczerze mowiac wole ze 3 minuty teby on popil i ide dalej spac a z woda to na 100% bylby nerw- bo zimna, bo niesmaczna itd. w dzien prawie wcale nie pije- moze wyprobuje tego sposobu co she- ale to musze poswiecic pare nocek- ile czasu ci to she zajelo az nareszcie przestal sie tyle budzic?

reklama
andav, u nas to trwalo dobre 2 tygodnie. ale naprawde warto. i tak wstawalam go karmi wiec nie bylo problemem zeby go wziac. a po kilku takich nockach czasami bylo tak ze maly tylko sie wiercil i mruczal i nie musialam go brac.
teraz jak mu nic nie jest to budzi sie raz albo 2 razy, ja sie nawet wysypiam ale licze caly czas na to ze przespi mi w koncu cala noc :)
wczesniej bylo tak, ze zasypial o 20 i budzil sie juz po 1,5-2 godzinach a teraz spi spokojnie przewaznie do 1, a jak zdarzy mu sie dluzej to kolejne karmienie jet juz rano

She... tak właśnie próbuję robić jak opisujesz tylko to u mnie wygląda tak że Gabrycho zasypia na rękach i po każdej próbie odlożenia budzi się z płaczem... Parę razy wytrzymałam tak go podnosić i odkladać ok 15 razy przez 3 h :/ teraz zaczęliśmy nim targać po łóżeczku,... podrzucamy mu tyłkiem to wtedy usypia...

Gabrychu ma coraz bardziej rozszerzoną dietę: ostatnio gustuje w brokuła dziś skosztował kalrepkę :p ale chyba nim po niej gazy targają... Banan nie jest jego ulubieńcem ale również zje, w najbliższym czasie poje sobie jeszcze morelek, jagódek i śliweczek :p za dwa tygodnie za to dostanie pierwsze mięcho :p

Karola je prawie wszystko.
Jej hitem są kanapki z kajzerki z pasztetem :-D:-D:-D
Dziś hitem była smażona ryba i kilka frytek w łapkę dostała ;-):-):-)
Nie jemy już żadnych deserków ze słoiczków !!!! HURRAAA!!!!
na deserek jest tarte jabłko na drobnej jarzynówce lub gnieciony widelcem banan+ 1,5 łyżki kaszki pszennej .
Gruszką też młoda nie pogardzi :rofl2:

Andav - daje czasem kleik ryzowy, w ilości 1 lyzeczka do szklanki zupy, gdyz za bardzo szczodra jestem. A dokladniej - zbyt szczodrą ręką wlewam do tej zupki wodę do garnka:)) Zawsze mi sie wydaje, ze cala woda sie wchlonela i to za gęste jest, więc chlustam tym żywcem w garnek - a potem przy miksowaniu okazuje sie, ze ta woda tam jednak jest, w środku, w marchewce czy w ziemniaczku:) Kiedys dogotowywalam ziemniaczka do zagęszczenia, ale teraz dodaje lyzeczkę kleiku.

W sumie maly dostaje max 3 łyzeczki tego kleiku dziennie, więc i tak mam obawy, że malo go tuczę - kaszkami sie brzydzi, Sinlac dla niego nie istnieje - za to zupki mamusinej roboty zjada caly sloik po dżemie 280 ml:) odejmujac to co malowniczo rozchlastuje sie w okolicy otworu gębowego, tudzież na ubraniu czy kanapie, wyjdzie tego jakas szklanka dziennie;) Poza zupa cyc/mm i 100ml herbatki bez cukru lub soku jablkowgo pol na pol z wodą.

as nie boisz sie dawac takich tłustych rzeczy małej?

Jak wiecie Lala pije mleko pepti.Dziś zrobiłam jej kaszke mleczko-ryżową na gęsto tak do jedzenia z miseczki .Zobaczymy czy alergia minęła

Ostatnia edycja:
Dziewczyny pytanie do mam, które gotują same dla swoich maluszków (nie pamiętam czy już ktoś o to pytał) - czy gotujecie codziennie "świeżą' zupkę czy macie np. zamrożone odpowiednie porcje? Czy może robicie jeszcze inaczej?

Ja gotuje na 2-3 dni. I nie mroze, tylko gorace miksuje i wlewam do sloikow i słoiki do lodówy - one sie zasysają i spokojnie wytrzymują. Teraz bede gotować wieczorem na następny dzień, to już będę robiła pojedyncze porcje codziennie, tym bardziej, ze niedługo zacznę dawać chabaninę do zupy.

Dzięki Flaurka za odp. Ja gotuję raz w tyg bazę (ziemniaki, marchew, pietruszka, seler), miksuję, dzielę na porcje i zamrażam. Codziennie do tej bazy dodaję coś innego - brokuł, burak, dynia... no i mięso. Póki co mała je chętnie te moje wyroby ;-)

reklama
Do góry