reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Rozszerzanie diety naszych dzieciaczków

Mój z butli średnio chce pić kaszki a robiłam mu tak,że na 180ml mm dawałam 2-3 łyżki kaszki/kleiku. A jak je łyżeczką to na 150ml mleka daję ok 3-4 łyżek-na oko robie tak aby w miarę gęste było a nie wylewało mi się z łyżeczki.

little nina napisałaś,że do wrzątku dajesz kaszkę i mm. Nie powinno się tak robić z mm bo podobno wysoka temp zabija te wszystkie cenne składniki w mm.

Źle napisała- zanim wsypie mleko to woda ma już odpowiednią temperaturę ;-)

reklama
A powiedzcie mi jak to jest dokładnie z żółtkiem? Bo ja czytałam, że co drugi dzień, a Ty Natalka piszesz, że 2 razy w tygodniu podajesz... Mój dostał jedno przedwczoraj i teraz nie wiem - dzisiaj też dawać, czy jak? Pogubiłam się :p

Żółtko można z zupką lub innym obiadkiem zmieszać. Ja gotowłam dla Córci to dawałam jej po pół żółtka do słoiczka co drugi dzień.

Dziewczyny help!!!!
Dostalismy bebilon pepti i tu mam pytanie, jak ja mam podawać od razu pepti czy przechodzic stopniowo? np 4 miarki nan + 2 miarki pepti? Bo na opakowaniu z pepti jest napisane ze jak sie przechodzi z pepti1 na 2 to trzeba stopniowo, czyli po 7 dniach podajemy całosc pepti2 :eek: To skoro z pepti 1 na 2 przechodzic stopniowo to co dopiero z innego mleka na pepti??????

Hehehehe milion razy użyłam słowa pepti :-D ale chciałam dobrze to wytłumaczyć:zawstydzona/y:

Matko z tego co ja widze to jesteśmy w czarnej D...e z tym rozszeżaniem diety :eek: w takim tempie to w ciagu 2 lat dojdziemy do całkowitego rozszerzenia :wściekła/y:

Suzi my jak dostaliśmy Pepti tyle że 1 to kazali nam od razu przejść żeby jak najszybciej wyeliminować problem. Młoda zniosła przejście z Nan na Pepti bardzo dobrze:-)

Justyś ja podałam teraz 3 miarki pepti i 3 nanu. Mozliwe ze na noc podam juz całe pepti:tak: Boje się zeby nie miał problemu z brzuszkiem:sorry:

No istnieje pewne ryzyko ale nasza położna jak u nas był apogeum bo młodą wysypało całą aż miała rany z ropą to kazała od razu przejść na Pepti żeby jak najszybciej wyeliminować alergen. Przeszła na Pepti bez żadnych problemów. U nas powiedziała jedynie że Pepti jest niedobre w smaku i a Nan jest słodki i o to się bała że młoda nie będzie chciała jeść. Podpowiedziała żeby dać nową butlę na dużego głoda to powinien łyknąć bez oporu:-)

suzi u nas też w szpitalu jak z Młodym wylądowałam to od razu z nan na pepti bez żadnego mieszania przeszli. Tak jak justynamika napisała-trzeba jak najszybciej wyeliminować alergen więc bez mieszania dawaj od razu pepti. Może mieć co najwyżej ze smakiem problem.
No i my tez nieco w tyle jeśli chodzi o rozszerzanie diety-więc nie stresuj się,nie tylko Wy opóźnieni w tej kwestii. Choć ja już z dnia na dzień na coraz więcej się odważam :-)
Ja dziś zamówiłam w przychodni receptę na pepti 2,jak dzieciaki wstaną to jadę odebrać,pewnie w aptece będą musieli zamówić więc od jutra zacznę wprowadzanie 2 i tym razem stopniowo to będę robić. No ale w tym wypadku to inna sytuacja.

reklama
Kurcze to mogłam faktycznie podać calą flaszeczkę pepti :zawstydzona/y: no nic podam na noc:tak: Ciekawa jestem co powie alergolog
329468714000201C5.gif

Z innych produktów to mam podawać ziemniaka + kurczaka bądź krulika. Z jabłkiem mam sie wstrzymać bo ma płynne stolce no i wczoraj znów wymiotował :-( ale dzieki Bogu tylko raz!

Do góry